Logo image
Logo image

Migreenin ehkäisyyn on uusi lääke

3 minuuttia
Vain migreenistä kärsivät pystyvät kuvailemaan oireidensa voimakkuutta ja kuinka pahasti tämä hiljainen sairaus vaikuttaa heidän elämäänsä. Uusi vaihtoehto migreenin ehkäisyyn saattaa olla tulossa, mikä on hyvin lohdullinen tieto miljoonille ihmisille.
Migreenin ehkäisyyn on uusi lääke
Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2018

Yhdysvaltain Food and Drug Administration (FDA) hyväksyi jokin aika sitten innovatiivisen lääkkeen migreenin hoitoon. Kyseessä on itse asiassa sarja pistoksia, joilla on kyky estää migreenejä ja joita annetaan kuukausittain. Lääkettä kutsutaan nimellä Aimovig, ja sen yleisnimi on erenumab.

Mikä tässä on mullistavaa?

Uudet vaihtoehdot migreenin hoitoon tarjoavat ratkaisuja niille ihmisille, jotka kärsivät tämän sairauden hankalista vaikutuksista. Vaikka se voikin monista tuntua käsittämättömältä, vetäytyminen pimeään ja hiljaiseen huoneeseen lievittämään sietämätöntä pääkipua on hirveä tilanne.

Migreenit ovat niin vakavia, että Maailman terveysjärjestö julisti ne toimintakyvyn lamauttavaksi sairaudeksi vuonna 2012.

Tuohon asti migreenistä kärsivien oli kestettävä syytöksiä velvollisuuksien laiminlyömisestä “pelkän päänsärkyn” takia. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Migreenillä on merkittävä geneettinen alkuperä: itse asiassa se vaikuttaa pääosin naisiin. Se ei siis synny tietyistä elämäntavoista tai stressistä, kuten monet muut asiat.

Luonnollisesti tämä on vielä suurempi syy hoitaa sitä.

Kuinka Aimovig toimii?

Tämän mahtavan lääkkeen vaikutukset paljastettiin Amerikan Neurologian akatemian vuosikokouksessa.

Digitaalisen IFL Science -lehden mukaan lääkkeen suurin hyöty on se, että se estää migreenin laukeamisen. Kyseinen lääke siis ehkäisee migreeniä, sen sijaan että se taistelisi sitä vastaan sen jo ollessa päällä.

Some figure

Tutkijat osoittivat, että lääkkeen vaikutukset ovat niin pitkäkestoisia, että sitä voidaan ottaa kuukauden välein. Ei tarvita edes suun kautta otettavia pillereitä. Kuukausittainen 70-140 milligramman pistos riittää.

Tämä annos estää molekyylejä, jotka kuljettavat migreenin signaaleja. Nämä signaalit aiheuttavat sairaudelle tyypillisen voimakkaan kivun.

Sivuvaikutukset ja hinta

Lääketieteellisten julkaisujen mukaan tämän lääkkeen sivuvaikutukset ovat hyvin vähäisiä. Mutta lääke ei välttämättä tehoa kaikkiin potilaisiin samalla tavalla.

Tutkimuksissa yksi kolmasosa lääkettä saaneista potilaista koki merkittävää parannusta. Vain muutama sanoi oireidensa lakanneen kokonaan. Useat koehenkilöistä eivät kuitenkaan kokeneet lääkkeen auttavan.

Ei edelleenkään saatavilla

Valitettavasti voi kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin tämä uusi lääke migreenin ehkäisyyn on laajalti käytettävissä. Lääke on kallis, joten se ei ole helposti saatavilla niille, joiden vakuutus ei korvaa sitä tai jotka eivät saa tukea lääkekuluihin.

Lääkettä valmistava yritys Amgen ilmoitti, että jokaisen pistoksen hinta on 575 Yhdysvaltain dollaria. Euroopan lääkevirasto puolestaan arvioi lääkkeen mahdollista hyväksymistä. Jos lääke hyväksytään, sen hinta tulee riippumaan Amgenin ja julkisten terveydenhuoltojärjestelmien välisistä neuvotteluista.

Lausunnossaan tämä yhdysvaltalainen yritys puolsi lääkkeensä korkeaa hintaa. Sen mukaan lääkkeellä olisi hyvin positiivinen vaikutus sekä potilaisiin että terveysalan ammattilaisiin.

Toivottavasti lääke on pian yleisemmin ja edullisemmin saatavilla.

Muita lääkkeitä migreenin ehkäisyyn

Tämä ei tietenkään ole ensimmäinen lääke migreenin ehkäisyyn. On muitakin FDA:n aiemmin hyväksymiä menetelmiä, kuten seuraavat lääkkeet: metysergidi, propranololi, timololi ja natriumvalproaatti.

Niiden käytöllä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia. Näin ollen on oleellista, että lääkäri arvioi lääkkeen vaikutukset potilaalla mukauttaakseen annoksen oikein tai lopettaakseen lääkityksen tarvittaessa.

Migreeni lukuina

Migreenin oireet, joihin kuuluvat mm. pahoinvointi, valoherkkyys ja terävä kipu päässä, vaikuttavat yli 10 %:iin Euroopan väestöstä. Ja mikä vielä pahempaa, yli 1 % heistä kärsii migreenistä vähintään kolmen päivän välein.

Jotkut migreenipotilaista pystyvät hoitamaan oireita perinteisillä hoidoilla tai jopa kotikonstein. Mutta on niitäkin, joilla migreeni vaikuttaa hyvin vakavasti mielialaan ja elämään päivittäin.

Some figure

Tässä joitakin faktoja migreenistä:

  • Sitä sairastaa yksi kymmenestä ihmisestä.
  • Se ilmaantuu tavallisesti 20. ikävuoden jälkeen, mutta myös lapset voivat kärsiä siitä.
  • Migreenejä on useita eri tyyppejä, jotka eroavat toisistaan sen perusteella, mihin osaan aivoista ne vaikuttavat.
  • Kaikkein vakavin ja voimakkain on neuralginen migreeni.
  • Vaikka migreenin syy on geneettinen, sen voi laukaista mikä tahansa sisäinen tai ulkoinen ärsyke. On suositeltavaa pitää kirjaa mahdollisista migreenikohtauksen laukaisijoista.

Ottaen huomioon, että migreenistä kärsivät miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, vaikuttaa lupaavalta saada tätä lukemaa alaspäin, edes vähän kerrallaan. Jos Aimovigin kaltaisia lääkevaihtoehtoja keksitään enemmän, se tulee parantamaan tuhansien ihmisten elämänlaatua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.