Miehen oikeanlainen intiimihygienia auttaa välttymään infektioilta

Oikeanlainen intiimihygienia auttaa vähentämään infektioiden, pahojen hajujen ja muiden epämiellyttävien oireiden riskiä. Mitä miehen siis tulee pitää mielessä? Jatka lukemista, niin saat tietää.
Miehen oikeanlainen intiimihygienia auttaa välttymään infektioilta
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oikeanlainen intiimihygienia takaa niin miesten kuin naistenkin hyvinvoinnin ja mukavuuden. Useat kehonosat tarvitsevat yksityiskohtaista hygieniaa, mukaan lukien genitaalialue, johon liittyy sekä seksuaalista kanssakäymistä että virtsan poistumista. Tässä artikkelissa kerromme, miten miehen oikeanlainen intiimihygienia auttaa välttymään infektioilta.

Genitaalialueille on tapana kerääntyä kosteutta niiden toiminnallisuuden vuoksi sekä sen takia että ne ovat läheisessä kontaktissa vaatteiden kanssa. Jotkut eivät kuitenkaan tiedä, kuinka pitää hyvää huolta tästä alueesta.

Tämä voi johtua välinpitämättömyydestä, huolettomuudesta tai siitä, ettei ole tietoinen millaisia ongelmia huono hygienia voi saada aikaan. Tästä syystä hyvään hygieniaan kuuluu siistiä kaikki paikat, joihin likaa voi kertyä.

Jatka lukemista, niin kerromme millaista miehen oikeanlainen intiimihygienia on ja tarjoamme siihen omat vinkkimme.

Miehen oikeanlainen intiimihygienia ja sen merkitys

Miehen intiimihygienialla on merkittävä rooli niin genitaalialueen kuin muunkin kehon terveyden kannalta. Intiimialueella ilmenee hikeä, virtsaa ja siemennestettä, joten niiden jäänteitä voi helposti tarttua eri kohtiin genitaalialuetta.

Tuloksena voi esiintyä pahoja hajuja, kutinaa, polttelua sekä muita epämukavia oireita. Myös tulehdusriski on tällöin kohonnut bakteerien ja muiden patogeenisten mikro-organismien vuoksi

Peniksen päähän kertyy helposti smegmaa eli esinahkatalia. Se toimii liukasteena yhdynnän aikana, mutta se tulee puhdistaa päivittäin suihkuttamalla, jotta mies voi välttyä epämiellyttäviltä tilanteilta.

Smegma keräännyttää kuolleita soluja, rasvajäänteitä sekä muita aineksia, jotka aiheuttavat pahoja hajuja, valkoisia laikkuja terskaan sekä infektioita, jotka voivat aiheuttaa turvotusta.

Miehen oikeanlainen intiimihygienia auttaa välttymään infektioilta.
Miehen on tärkeää pitää hyvää huolta intiimialueensa hygieniasta, jotta patogeenien leviämiseltä alueella voitaisiin välttyä.

Vinkkejä miehen intiimihygieniaan

Kuten aiemmin mainitsimme, genitaalialue on haavoittuvainen erilaisten infektioiden kehittymiselle, johtuen hikoilusta, peniksen poimuihin kerääntyneistä aineista sekä mahdollisesta sienen kehittymisestä kosteissa paikoissa. Kaikki tämä on kuitenkin vältettävissä, kun pidät intiimihygieniastasi hyvää huolta.

Pidä mielessä seuraavat seikat

 • Käytä päivittäin saippuaa ja vettä poistaaksesi jäämät genitaalialueelta. Puhdista myös esinahka, peniksen varsi sekä kivekset. Miehen tulisi vetää peniksen ihoa ja puhdistaa kunnolla koko terskan alue. Pesusieni ei ole välttämätön peseytymiseen, sillä se voi vahingoittaa ihopoimuja. Myös nivusalue tulee pestä, jotta kerääntyneestä hiestä pääsee eroon.
 • Muista kuivata kunnolla käyttäen puhdasta pyyhettä niin, että mikään paikka ei jäisi kosteaksi, jotta sinne pääsisi kerääntymään sientä tai bakteereita. Jos mahdollista, käytä toista pyyhettä genitaalialueiden ja toista muun kehon kuivaamiseen. Tämä estää sen, ettei pyyhe ole kostea kuivatessasi sillä genitaalialueitasi.
 • Pese genitaalialue vedellä ja saippualla yhdynnän jälkeen, jotta kaikki siemennesteen jäänteet tai kumppanisi kanssa mahdollisesti vaihtuneiden nesteiden mukanaan tuomat bakteerit huuhtoutuvat pois.
 • Puhdista ja kuivaa alue vessapaperia käyttäen, kun olet virtsannut. Näin voit välttää kosteuden tai muiden aineiden kerääntymistä, jotka edistävät bakteerien kasvua.
 • Muista vaihtaa alushousut joka päivä. Vältä kontaktia muiden vaatteiden kanssa, joihin saattaa kerääntyä likaa tai hikeä. Välttyäksesi liialliselta hikoilulta, käytä mukavia, puuvillasta valmistettuja vaatteita.
 • Älä käytä turhia tuotteita. Vesi ja neutraali saippua riittävät hyvin intiimialueen puhdistusta varten. Tuotteilla, kuten suihkeilla tai hajusteilla, ei ole asiaa lähelle genitaalialuetta, sillä niiden sisältämät ainesosat saattavat aiheuttaa punaisuutta tai ihon ärsytystä.
Muista pitää huolta myös yleisestä hygieniasta.
Intiimialueella ei ole syytä käyttää parfyymeja tai muita ihoa mahdollisesti ärsyttäviä tuotteita.

Huonoon hygieniaan liittyvät ongelmat miehen intiimialueella

Jos et kiinnitä huomiota intiimialueesi hyvään hygieniaan, saatat kärsiä joistakin taudeista ennemmin tai myöhemmin. Seuraavaksi kerromme yleisimmistä ongelmista, jotka johtuvat genitaalialueen hygienian laiminlyönnistä.

Kutiaminen ja paha haju

Nämä oireet ovat selvä merkki huonosta hygieniasta. Mies saattaa tuntea epämiellyttävää tunnetta suuren osan päivästä. Hän ei myöskään pysty tarjoamaan miellyttäviä olosuhteita intiimille kanssakäymiselle kumppaninsa kanssa.

Punaisuus ja tulehtuneisuus

Nämä oireet ovat merkkinä liasta sekä mikro-organismeista – kuten bakteereista -, jotka ovat kerääntyneet genitaalialueen ihopoimuihin. Kyse voi olla myös vahingollisen vamman aiheuttamasta reaktiosta tai kemikaaleja sisältävän tuotteen käytöstä. 

Balaniitti eli terskatulehdus

Tämä tauti vaikuttaa peniksen terskaan. Se johtuu siitä, että penistä ei ole puhdistettu kunnolla kerääntyneistä aineista sekä infektion aiheuttaneista bakteereista. Oireisiin kuuluu ihon ärsytystä, kutiamista, polttelua, pahanhajuista eritettä sekä ihottumaa terskassa.

Postiitti eli esinahan tulehdus

Tämä tauti ärsyttää peniksen esinahkaa. Se johtuu huonoista hygieniatavoista, mistä syystä ihoon pesiytyy patogeenisia mikro-organismeja. Sen oireita ovat ihon voimakas ärsytys, joka voi aiheuttaa kipua virtsatessa.

Balanopostiitti eli espanjalainen kaulus

Tässä taudissa sekä terska että esinahka ovat tulehtuneita. Se siis sisältää sekä balaniitin eli postiitin oireita, minkä takia esinahan vetäminen voi olla mahdotonta.

Hyvä intiimihygienia on hyvä tapa

Miehen on tärkeää pitää hyvää huolta intiimialueestaan ollakseen terve sekä suojellakseen kumppaniaan infektioilta ollessaan intiimissä kanssakäymisessä. Genitaalialue tulisi puhdistaa päivittäin, joten hygienian suhteen tulee olla omistautunut, tietoinen ja siitä tulee pitää huolta jatkuvasti.

Pidä mielessä, että intiimialuetta tulee kohdella hellästi ja välttää kivuliasta hieromista, joka voi vahingoittaa aluetta. Kysy lääkärin apua, mikäli sinulla ilmenee oireiden yhteydessä haavoja tai mahdollisia infektioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bonet R. Garrote A. Higiene íntima masculina y femenina [Internet]. (S.L): Dermofarmacia; 2010 [citado 16 de marzo de 2021]
 • Chung JM, Park CS, Lee SD. Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investig Clin Urol. 2019;60(2):127-132. doi:10.4111/icu.2019.60.2.127
 • Araiza J. Montes de Oca G. Ponce Olivera R. Bonifaz A. Balanitis y balanopostitis candidósica.
  Comunicación de 20 casos [Internet]. México: Dermatología Rev Mex; 2011 [citado 16 de marzo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.