Logo image
Logo image

Miehelle mahdollisesti haitalliset seksiasennot

3 minuuttia
Jotkut seksiasennot voivat olla haitaksi miehen penikselle, mikä koskee etenkin niitä tilanteita, joissa liikkeet ovat hyvin voimakkaita tai arvaamattomia. Nyt kerromme, mitkä ovat miehelle mahdollisesti haitalliset seksiasennot - nämä eivät aina ole suositeltavia valintoja.
Miehelle mahdollisesti haitalliset seksiasennot
Isbelia Esther Farías López

Tarkistanut ja hyväksynyt: filosofi Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Peniksen vammat ovat erittäin suuri huolenaihe suurimmalle osalle miehistä, ja sen lisäksi että nämä vammat aiheuttavat kipua ja usein myös häpeää, riskinä ovat mahdolliset vakavat terveysongelmat. Tämä aihe aiheuttaa paljon stressiä monille miehille. Katsotaan siis, mitkä ovat miehelle mahdollisesti haitalliset seksiasennot.

Miehelle mahdollisesti haitalliset seksiasennot

Kun penis on erektiossa, tietyissä seksiasennoissa on suurempi vahingoittumisen riski kuin toisissa.

1. Kun nainen on päällä

Some figure

Jos nainen on seksin aikana päällä, mies ei voi hallita liikkeitä, ja peniksessä voi tällöin syntyä murtuma.

Tämän asennon vaarat lisääntyvät silloin, kun mies on seksissä hallitseva osapuoli. Jos seksikumppanit ovat hyvin kiihottuneita ja penetraatio on voimakasta, tuloksena voi olla se, että penis osuu vahingossa emättimen sijasta välilihan tai häpyliitoksen kohdalle.

Eräs Brasiliassa tehty tutkimus vuodelta 2014 paljastaa, että kun nainen on miehen päällä, asento on yksi kaikkein vaarallisimmista miehelle (eikä tällä tarkoiteta miehen egon kannalta…!). Tämä johtuu siitä, että tällöin nainen voi vahingossa asettaa koko kehonsa painon erektiossa olevan peniksen päälle, ja tämä yhdistettynä liikkeiden kiihkeyteen voi aiheuttaa vamman. Jos näin käy, mies kokee paljon kipua, ja tilanne vamman korjaamiseksi vaaditaan joskus leikkauksenkin.

Lue aiheesta lisää: Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?

2. Doggy style

Saman tutkimuksen mukaan toiseksi vaarallisin seksiasento miehelle koskien peniksen mahdollista vammautumista on “doggy style”.

Tässä mies työntyy naisen sisään takaapäin niin, että tämä on käsiensä ja jalkojensa varassa. Tämä on se asento, joka aiheuttaa kaikkein vakavimpia vammoja miehillä.

Doggy style oli mainittu yli puolessa niissä tapauksista, joissa mies oli saanut jonkin vamman penikseensä. Se kuului äsken mainitun, nainen päällä -asennon kanssa kaikkein suurimmat riskit tuoviin seksiasentoihin miehen peniksen kannalta.

Tutkimuksessa mainittiin myös lähetyssaarnaaja-asento, jossa mies on naisen päällä, jossa riski on pienin. Jos peniksen terveyttä halutaan varjella ja estää vakavia vammoja, hyvä tapa on se, että mies pitelee naisen lantiosta tiukasti kiinni, sillä näin voidaan paremmin hallita liikkeitä.

Lue aiheesta lisää: Mikä on dildo?

Muita mahdollisia syitä peniksen vammoihin seksin aikana

Some figure

Kuten voit arvata, mikä tahansa tavallinen seksiasento voi aiheuttaa peniksen murtuman riskin, jos penetraation aikana tapahtuvat liikkeet ovat liian voimakkaita, ja näin etenkin kun kyseessä ovat mainitsemamme miehille haitalliset seksiasennot. Tämä johtuu siitä, että kun seksi on nopeatempoista, on helpompaa menettää liikkeiden hallinta. Tämän seurauksena on usein peniksen kokema isku, sillä se iskeytyy naisen luuta vasten.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tutkimusten mukaan tämän tyyppisillä vammoilla voi silti olla muitakin syitä. Joissakin tapauksissa mies on nimittäin aiheuttanut vamman masturbaation tai jonkin muun kovakouraisen käsittelyn aikana. Joskus taas syynä voi olla muusta syystä johtuva vamma, tai sitten mies on esimerkiksi saattanut kääntyä sängyssä unen aikana peniksensä päälle silloin, kun hänellä on ollut erektio.

On myös mahdollista, että mies saattaa vahingoittaa penistään silloin, kun hän laittaa alushousujaan päälleen kun hänellä on erektio. Tällöin vamma johtuu siitä, että alushousut voivat kohdistaa penikseen liian voimakasta painetta.

Mitä tulisi tehdä, jos penikseen tulee syystä tai toisesta vamma?

Tällöin miehen tulisi käydä heti vamman syntymisen jälkeen ensiavussa. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos kipu on kovin voimakasta. Lääkäri pystyy tekemään tarkan diagnoosin ja määrittämään mikä olisi paras hoitokeino, mutta tämä on mahdollista vasta sitten, kun hän on voinut arvioida tilanteen kunnolla.

Kolme tavallisinta merkkiä, jotka jonkinlaisen peniksen vamman vuoksi hoitoon hakeutuneet miehet mainitsevat tuntevansa, ovat seuraavat:

  1. Repeämä tai repeämältä kuulostava ääni
  2. Erektion menettäminen
  3. Voimakas kipu

Mies voi kuitenkin huomata muitakin oireita, mikäli peniksen lisäksi myös virtsaputket ovat kokeneet vahinkoa, ja esimerkkejä näistä ovat seuraavat:

  • Kyvyttömyys virtsata
  • Verenvuoto

Tällöin on kyseessä vamma, joka on yleisesti ottaen havaittavissa yli kolmanneksessa peniksen murtumisen tapauksia. On tärkeää muistaa, että tällainen vamma vaatii nopeaa lääkärihoitoa.

Ennen kaikkea on syytä muistaa, että hoitoon ei tule ryhtyä omin toimin eikä toisaalta myöskään vain sietää kipua menemättä lääkäriin. Muista, että jos et mene lääkäriin, vamma voi kehittyä vakavammaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reis, L. O., Cartapatti, M., Marmiroli, R., Oliveira Júnior, E. J. De, Saade, R. D., & Fregonesi, A. (2014). Mechanisms predisposing penile fracture and long-term outcomes on erectile and voiding functions. Advances in Urology. https://doi.org/10.1155/2014/768158
  • Barros, R., Schulze, L., Ornellas, A. A., Koifman, L., & Favorito, L. A. (2017). Relationship between sexual position and severity of penile fracture. International Journal of Impotence Research. https://doi.org/10.1038/ijir.2017.24
  • Kara, N., Morel Journel, N., Ruffion, A., & Terrier, J. E. (2015). Management of penile fracture. Progres En Urologie – FMC. https://doi.org/10.1016/j.fpurol.2015.06.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.