Logo image
Logo image

Merisuolan kahdeksan yllättävää terveyshyötyä

3 minuuttia
Merisuola on vähemmän raffinoitua kuin tavallinen pöytäsuola, mistä syystä siinä on jäljellä yhdisteet, jotka tavallisesti häviävät prosessoinnin aikana ja jotka ovat hyödyksi elimistöllesi. Lue tämän suolan 8 yllättävästä hyödystä ja ota se osaksi ruokavaliotasi!
Merisuolan kahdeksan yllättävää terveyshyötyä
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, mistä pöytäsuolasi on peräisin? Saatat luulla, että ruoanlaitossa käyttämäsi suola todella on peräisin merestä, ja tavallaan se onkin, mutta sitä on käsitelty ennen kuin se saapuu ruokapöytääsi. Käsittelyn aikana suolasta häviävät mineraalit, magnesium ja jodi. Samalla siihen lisätään kaliumjodidia ja dekstroosia, valkaisevien aineiden lisäksi. Tämä tehdään siksi, että sitä olisi helpompi lisätä ruokaan, jotta se näyttäisi houkuttelevammalta ja kestäisi pidempään. Ennen muinoin on nimittäin luultu, ettei merisuola sovellu ihmisten käyttöön. Myöhemmin on kuitenkin osoitettu, että merisuola on itse asiassa hyväksi elimistölle ja siitä saa lukuisia hyötyjä. Tässä artikkelissa esittelemme merisuolan terveyshyödyt.

Mitä merisuola on?

Some figure

 

  • Kuten voit kuvitella, tämän tyyppisen suolan saaminen on paljon luonnollisempi prosessi. Itse asiassa ainoa asia, joka täytyy tehdä, on antaa sen kuivua auringossa!
  • Tässä prosessissa mikroskooppisen pienet hiukkaset meren kasveista ja eliöistä pysyvät mukana kaikkien niiden aineiden lisäksi, jotka tavallisesti poistetaan pöytäsuolasta: mineraalit, jodi ja magnesium.
  • Koska merisuola on luonnollinen tuote, se ei ole yhtä valkoista kuin mihin olet tottunut eikä se siis sisällä valkaisevia aineita, jotka mainitsimme aiemmin.
  • Se on myös kosteampaa kuin perinteiset pöytäsuolat ja siinä on voimakkaampi maku, joten sitä ei tarvitse käyttää niin paljon.

Merisuolan terveyshyödyt

1. Auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää

Merisuolassa säilyneet mineraalit auttavat parantamaan elimistön luontaisia puolustusmekanismeja. Siksi kannattaakin vaihtaa pöytäsuola merisuolaan.

Kuten tiedät, syksy tietää tavallisesti flunssaa, influenssaa, viruksia yms. Merisuola auttaa suojelemaan sinua muuttuvan sään ja lämpötilan vaikutuksilta.

2. Auttaa taistelemaan masennusta vastaan

Serotoniini ja melatoniini ovat kaksi hormonia, joita elimistö erittää hallitakseen stressiä. Kun käyt läpi masennuskautta, aivosi eivät tuota tarpeeksi näitä hormoneja, ja sen seurauksena suru ja stressi ottavat sinut valtaansa.

Merisuola auttaa säilyttämään nämä kaksi onnellisuushormonia.

3. Auttaa parantamaan verenkiertoa

Some figure

Merisuola auttaa edistämään verenkiertoa koko elimistössä. Kuten tiedät, veresi kuljettaa happea eri alueille, joissa keho käyttää sitä jatkuvasti toimiakseen ja suoriutuakseen tehtävistään.

Jos tätä ei tapahdu, elimistösi joutuu ponnistelemaan liian kovasti ja voi väsyä. Tämä ominaisuus yksinään on jo hyvä syy käyttää merisuolaa.

4. Auttaa pudottamaan painoa

Merisuola on emäksinen ruoka-aine, joka tarkoittaa sitä, että se auttaa vatsaasi tuottamaan aineita, jotka tuhoavat haitallisia aineita, kuten rasvoja.

Se ei ainoastaan auta suojaamaan liialliselta happamuudelta, vaan myös auttaa parantamaan ja nopeuttamaan ruoansulatusta.

5. Auttaa vähentämään astmakohtauksia

Merisuola on tehokas tulehdusta lievittävä aine, joten se auttaa astmaan. Vaikutus on niin voimakas, että jotkut lääkärit suosittelevat laittamaan mieluummin hieman merisuolaa kielen päälle astmakohtauksen aikana kuin käyttämään inhalaattoria.

Jos kärsit astmasta, kysy lääkäriltäsi ennen kuin aloitat mitään vaihtoehtoisia hoitoja, äläkä luovu inhalaattoristasi kokonaan.

6. Auttaa ehkäisemään ja lievittämään osteoporoosia

Luut on tehty muustakin kuin kalsiumista. Luusi varastoivat neljäsosan nauttimastasi suolasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun luissasi on jotain vikaa, ylimääräinen suola voi olla erittäin suuri apu.

Tämän lisäksi merisuolassa olevat mineraalit sopivat erinomaisesti luiden korjaamiseen.

7. Auttaa estämään lihaskramppeja

Oletko koskaan nähnyt tennispelaajien syövän banaaneja erätaukojen aikana? Tämä johtuu siitä, että kyseinen hedelmä sisältää paljon kaliumia, joka on tärkeä ravintoaine lihaksille.

Yksi merisuolan hyödyistä on se, että se vaikuttaa samalla tavalla. Se myös auttaa edistämään lihasten kykyä käyttää paremmin hyödykseen muiden ruokien sisältämää kaliumia.

Some figure

8. Auttaa tasapainottamaan verensokeriarvoja

Merisuola on täydellinen diabeteksesta kärsiville ihmisille, sillä se auttaa säätelemään verensokeritasoja. Jos sinulla on ongelmia verensokeriarvojesi kanssa, harkitse merisuolan lisäämistä ruokavalioosi: se on kuin luonnollista insuliinia.

Merisuolan terveyshyödyt ovat niin loistavia, että kun olet kuullut niistä, et enää mielelläsi palaa käyttämään pöytäsuolaa. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän hyötyjä saat, ja opit paremmin mukauttamaan resepteissä tarvittavaa suolan määrää.

Mitä siis vielä odotat? Kokeile luonnollista merisuolaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K.  (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.