Mastalgia: piirteet ja aiheuttajat

Mastalgian yleisin aiheuttaja on kuukautisia edeltävä hormonaalinen muutos. On kuitenkin tarpeen sulkea pois mahdolliset sairaudet.
Mastalgia: piirteet ja aiheuttajat

Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2020

Mastalgia on lääketieteellinen termi, jolla viitataan rinnan (rintarauhasen) kipuun. Se on hyvin yleistä naisilla, erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, joiden vaihdevuodet eivät vielä ole alkaneet.

Tällaista kipua voi olla monenlaista johtuen monista eri syistä. Noin 70 % naisista kertoo poteneensa sitä jossain vaiheessa elämäänsä. Se voi olla melko häiritsevä vaiva, mutta todellisuudessa valtaosa tapauksista liittyy jotenkin kuukautisiin. Näin ollen mastalgia on harvoin merkki mistään vakavasta sairaudesta.

Toisinaan mastalgia voi kuitenkin olla merkki tietyistä sairauksista, joista yksi on rintasyöpä, vaikka se onkin harvinainen syy. Koska mastalgia voi johtua niin monesta syystä, kerromme tässä artikkelissa sen yleisimmät aiheuttajat. On tärkeää tuntea ne, jotta tiedät pitäisikö sinun lähteä lääkäriin.

Mitkä ovat todennäköisimmät mastalgian syyt?

Ensiksi on tärkeää huomauttaa, että mastalgia johtuu tavallisesti hormonaalisesta toiminnasta. Kuukautiskierron aikana estrogeenin ja progesteronin pitoisuudet muuttuvat tietyissä vaiheissa kiertoa.

Ovulaation jälkeen hormonien pitoisuudet pysyvät koholla siihen asti, kunnes kuukautiset ovat lähellä. Niiden tehtävänä on stimuloida maitorauhastiehyitä suuremmiksi. Rinta alkaa myös pidättää nestettä. Seurauksena on rinnan koon kasvu, mikä voi aiheuttaa kipua.

Mastalgia on syklistä näissä tapauksissa. Rintakipu siis noudattaa tiettyä kaavaa kuukautiskierron mukaan, lisääntyen juuri ennen kuukautisia. Jotkut naiset voivat tuntea sitä heti ovulaatiosta alkaen.

Mastalgia voi johtua kuukautiskiertoon liittyvistä hormonaalisista muutoksista

Tällaisella kivulla on tietyt piirteensä. Se vaikuttaa tavallisesti koko rintaan, ja tämän alueen herkkyys lisääntyy merkittävästi. Joillekin naisille on ongelmallista laittaa ylleen rintaliivit tai he saattavat tuntea kivun säteilevän kainaloihin.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat yleisin hoitomuoto mastalgiaan, joka johtuu kuukautiskiertoon liittyvistä hormonaalisista muutoksista. Joidenkin tutkimusten mukaan nämä lääkkeet auttavat vähentämään tällaista kipua, vaikkakin se saattaa jäädä lieväksi tai ilmaantua joissakin tapauksissa sivuvaikutuksena.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä johtuu rintakipu yskiessä?

Ei-syklisen mastalgian syyt

Vammat

Kun mastalgia ei noudata mitään tiettyä kaavaa eikä sitä voida yhdistää hormonaalisiin muutoksiin, on tärkeää tutkailla mahdollisia muita syitä. Ihan ensiksi on suljettava pois se mahdollisuus, että kipu on peräisin jonkinlaisesta iskusta rintaan.

Mastalgia voi johtua lääkityksestä

Puhu lääkärillesi mahdollisista käyttämistäsi lääkkeistä. Monet lääkkeet voivat nimittäin aiheuttaa rinnan alueen kipua sivuvaikutuksena, erityisesti tietyt masennuslääkkeet ja hormonihoidot.

Leikkaukset

Aiempi rintaleikkaus, vaikka siitä olisi pitkä aika, voi myös aiheuttaa rintakipua. Tämä on suhteellisen yleistä, sillä osa hermoista usein vaurioituu leikkauksen aikana, ja myös arpeutuminen voi aiheuttaa kipua.

Mastalgia voi johtua rinnan kystista

Nämä ovat rintojen sisälle muodostuvia pieniä nesteen täyttämiä rakkuloita. Tämä on hyvänlaatuinen ja varsin yleinen vaiva, joka vaatii hoitoa ainoastaan aiheuttaessaan epämukavuutta. Kystia voi ilmaantua missä iässä tahansa, vaikkakin ne ovat yleisempiä vaihdevuosien jälkeen.

Rintasyöpä ja mastalgia

Rintasyöpä on yksi naisten yleisimmistä syövistä. Se ilmenee kuitenkin vain hyvin harvoissa tapauksissa mastalgiana. Silti on tärkeää sulkea pois tämä syy, ja tähän tarvitaan diagnostisia menetelmiä kuten mammografiaa.

Mastalgian syyn selvittämiseksi saatetaan tarvita kuvantamismentelmiä

Kuinka mastalgian syy diagnosoidaan?

Jotta mastalgian syy saadaan selvitettyä, potilaan on annettava mahdollisimman paljon tietoa oireistaan lääkärille. Sattuuko koko rintaan vai ainoastaan yhteen kohtaan? Kiinnitä huomiota myös siihen, milloin kipua esiintyy ja milloin ei.

Lääkäri voi auttaa tietyillä täydentävillä tutkimuksilla, joista yleisemmin käytetyt ovat mammografia ja ultraääni. Joissakin tapauksissa saatetaan ottaa koepala sairauden luonteen määrittämiseksi.

Yhteenveto

Mastalgia on yleinen vaiva, jota lähes kaikki naiset kokevat jossain vaiheessa elämäänsä. Yleensä se johtuu hormonaalisista muutoksista. On silti tärkeää mennä lääkärille, joka voi vastata kysymyksiisi ja sulkea pois tai diagnosoida mahdollisen sairauden.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Rinnan kystat: syyt, oireet ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Rinnan kystat: syyt, oireet ja hoito

Rinnan kystat ovat pieniä nestetäytteisiä rakkuloita, joita muodostuu rintakudokseen. Moni nainen saattaa rintoja tutkiessaan säikähtää kystaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.