Logo image
Logo image

Markkinoiden parhaat tutit

3 minuuttia
Tuttien käyttö on hieman kiistanalainen aihe. Jos kuitenkin päätät käyttää niitä, pidä nämä asiat mielessä valitessasi parhaat tutit vauvallesi.
Markkinoiden parhaat tutit
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jos olet juuri saanut vauvan tai olet raskaana, saatat miettiä millaisia tutteja valita vauvallesi. Etsit todennäköisesti laadukkainta vaihtoehtoa. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä vaihtoehtoja on useita. Mutta mitkä ovat niin kutsuttujen “asiantuntijoiden” mielestä markkinoiden parhaat tutit?

Tässä artikkelissa haluamme antaa sinulle vinkkejä, joilla valitset parhaat tutit vauvallesi. On tärkeää olla tietoinen ja ajan tasalla voidaksesi tarjota lapsesi terveydelle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Tutit: kyllä vai ei?

Ennen kuin hankit tutin vauvalle, tulee sinun pohtia pitäisikö sinun ostaa sitä lainkaan. Tämä aihe herättää paljon väittelyä, kuten kaikki vauvoihin liittyvä.

Tutit ovat hyvin yleisiä monissa kulttuureissa, sillä ne tuovat mukavuutta vauvalle. On kuitenkin monia eri mielipiteitä niiden muodon, materiaalin ja jopa käyttöajan suhteen.

Yleisesti ottaen tuttien suurin viehätys piilee niiden rauhoittavassa vaikutuksessa. Jotkut jopa väittävät, että nämä esineet voivat itse asiassa vähentää vastasyntyneen äkillisen kuoleman oireyhtymän riskiä.

Vasta-argumentit puolestaan väittävät, että ravitsematon imeminen saattaa haitata imetystä. Tutit yhdistetään myös muun muassa hampaiden epämuodostumiin, akuuttiin toistuvaan korvatulehdukseen sekä onnettomuusriskien lisääntymiseen.

Yleisiä suosituksia

Some figure

Tuttien käytössä yhteisymmärryksenä on se, että niitä ei pitäisi käyttää enää lapsen täytettyä viisi vuotta.

Laajalle levinneestä väittelystä huolimatta on tultu yhteisymmärrykseen kolmesta tärkeästä asiasta tuttien käytön suhteen:

  • Älä anna tuttia vauvalle ensimmäisen 15 elinpäivän aikana.
  • Aloita niiden käytön rajoittaminen asteittain kahdeksan kuukauden jälkeen.
  • Lopeta niiden käyttö kokonaan, kun lapsi on vuoden ikäinen.

Lue myös: Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?

Kuinka valitset parhaat tutit vauvallesi

Ensinnäkin sinun tulisi ottaa huomioon joitakin tekijöitä, kuten ikä, imetysvaikeudet jne. ennen kuin valitset parhaat tutit vauvallesi.

Tässä joitakin yleisiä yksityiskohtia muodon ja materiaalin suhteen. Pidä vauvasi erityistarpeet kuitenkin mielessä.

1. Muoto

Some figure

Tutin muodon tulee olla tasainen ja aukoton, jotta se on helppo puhdistaa oikealla tavalla.

Tuttia valitessa tulee ottaa huomioon, että se on helppo puhdistaa. Varmista, että siinä ei ole aukkoja, jotka voivat kerätä kosteutta ja edistää siten homeen syntymistä.

On myös tärkeää, että tutti ei koostu useista osista, jotka voivat irrota ja aiheuttaa tukehtumisvaaran vauvalle.

2. Materiaali

Lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettu pehmeä silikoni ilman bisfenoli A:ta (BPA) on kaikista sopivin materiaali tutille. Bisfenoli A yhdistetään suoraan joihinkin sairauksiin, kuten hormonaalisiin muutoksiin ja syöpään.

Pidä mielessä, että tutti tulee olemaan lämpimässä ja kosteassa lämpötilassa ja että nämä tekijät auttavat tämän ainesosan vapautumista yhdessä muiden myrkkyjen kanssa. Pysy siis erossa BPA:ta sisältävistä tuteista.

On myös tärkeää pohtia puhdistusmateriaalia. Bakteerit esimerkiksi pitävät enemmän lateksista kuin silikonista.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten helpottaa vauvan hikkaa?

3. Parhaat tutit – erityistarpeet

Some figure

Erityistarpeille on olemassa omia tutteja, kuten imetyksen helpottamiseen ja suun oikeanlaiseen kehitykseen.

Imetystä helpottavat tutit imitoivat muodoltaan äidin nänniä ja niissä on jopa samanlainen tekstuuri, joten ne soveltuvat hyvin vauvan suun luomaan paineeseen. Tällaiset tutit pakottavat vauvan laittamaan kielen samanlaiseen asentoon kuin äidinmaitoa juodessa.

On myös tutteja, jotka on suunniteltu erityisesti keskosille, jopa ennen 30 raskausviikkoa syntyneille. Nämä tutit ovat kevyempiä, pienempiä ja imitoivat pienemmän vastasyntyneen vauvan peukalon muotoa.

On myös oikomishoitoon tarkoitettuja tutteja, jotka edistävät vauvan suuontelon oikeanlaista kehitystä. Niissä on suun ja hampaiden kasvun kannalta täydellinen muoto. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan pidä niistä ja jos niiden asentoa vaihdetaan, eivät ne ole enää tehokkaita.

Tärkeintä onkin siis pitää mielessä tutteja valitessa, että vauva pitää siitä. On mahdollista, että hän pitää aluksi tutin muodosta tai sen kirkkaasta väristä, mutta inhoaa sitä laittaessaan sen suuhun. Ole siis kärsivällinen.

Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua löytämään parhaat tutit vauvallesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.