Mantelimaidon hyödyt ja haitat lapsille

Mantelimaito voi olla hyvä korvike lapsille, jotka ovat allergisia lehmänmaidon proteiineille. Alla esittelemme mantelimaidon hyödyt ja haitat lapsille.
Mantelimaidon hyödyt ja haitat lapsille
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mantelimaidosta on tullut suosittu juoma lapsille länsimaissa, koska sillä voi korvata maitotuotteet. Laktoosi-intoleranssista kärsivät ihmisetkin voivat juoda mantelimaitoa. Se ei kuitenkaan sovi aivan kaikille. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitkä ovat mantelimaidon hyödyt ja haitat lapsille.

Tiedät jo varmastikin sen, että maito on hyvää ravintoa, jota ei tulisi korvata millään muulla ilman päteviä terveydellisiä syitä. Laktoosi-intoleranssi tulee diagnosoida asianmukaisesti – muutoin henkilö vain poistaisi ruokavaliostaan ilman syytä sellaisten tuotteen, josta saa korkealaatuisia proteiineja ja rasvoja.

Mistä iästä alkaen lapset voivat juoda mantelimaitoa ja miksi?

Muista, että lasta suositellaan yksinomaan imetettävän kuusikuukautiseksi asti ja antamaan sitten sen ohessa lisäruokia kaksivuotiaaksi asti. Nämä muut ruoat on tärkeää sisällyttää ruokavalioon vähitellen ja pitää mielessä lastenlääkärin ohjeistukset.

Tieteellisestä näkökulmasta pähkinöitä voidaan antaa lapselle puolivuotiaasta alkaen. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin pilkkomaan ne ensin pienemmiksi tukehtumisvaaran välttämiseksi. Tässä mielessä mantelimaito soveltuu lapsille puolivuotiaasta alkaen.

Ole erittäin tarkkana sen suhteen, millaisen mantelimaidon valitset. Monet niistä sisältävät lisättyjä sokereita, mikä heikentää niiden ravintoarvoa. On selvää, että yksinkertaisten hiilihydraattien säännöllinen syönti vaikuttaa haitallisesti lasten terveyteen, kuten todetaan Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessakin.

Mantelimaidon hyödyt ja haitat lapsilla kannattaa punnita ennen sen antamista
Pähkinämaitoja voidaan sisällyttää lapsen ruokavalioon tämän tultua kuuden kuukauden ikään.

Mantelimaidon hyödyt lapsille

Alla kerromme mantelimaidon hyödyistä lapsille.

Pienempi allergiariski

Manteleiden sisällyttäminen lapsen ruokavalioon jo varhaisessa vaiheessa pienentää lapsen riskiä saada pähkinäallergioita myöhemmässä elämässä, mikä on myönteinen asia. On hyvä mainita, että tällaisissa ruoissa on korkealaatuisia rasvoja ja proteiineja, ja lisäksi niistä saa mikro- ja fytoravinteita.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Valmista mantelimaitoa avuksi painonpudotukseen

Se on yksi vaihtoehto lapsille, jotka ovat allergisia lehmänmaidon proteiineille

Mantelimaito on loistovalinta lapsille, jotka eivät pysty juomaan lehmänmaitoa allergian vuoksi. Äidinmaidon tulisi tietysti aina olla se ensisijainen valinta.

Jos itse imetykseen kuitenkin liittyy jonkinlaisia rajoittavia tekijöitä, voit valmistaa vauvalle pullollisen mantelimaitoa. Näin voidaan välttää lehmänmaidon tulehdusreaktioita lisäävät prosessit.

Välttämättömien kivennäisaineiden lähde

Yllä mainitun lähteen mukaan pähkinöistä ja manteleista saa täysipainoisesti kivennäisaineita, joista erottuu erityisesti sinkki. Tämä mikroravintoaine on välttämätön immuunijärjestelmän hyvän toiminnan kannalta, kuten todetaan Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tällä kivennäisaineella on oma tehtävänsä niiden solujen erilaistumisessa, joista elimistön immuunivaste koostuu.

Mantelimaidosta saa immuunijärjestelmälle tärkeää sinkkiä
Sinkki on ravintotekijä, joka on yhdistetty parempaan immuunijärjestelmän toimintaan lapsilla ja aikuisilla.

Mantelimaidon käytön rajoitukset ja haitat lapsilla

Mainitsimme jo yllä, että äidinmaito on parasta ravintoa vauvoille. Vaihtoehtoisesti myös lehmänmaidolla on kiintoisa ravitsemuksellinen anti, mutta sitä saisi antaa vain yli 1-vuotiaille. Mantelimaidosta sen sijaan puuttuu proteiinia ja hyviä rasvoja, minkä vuoksi siinä on vajetta makroravintoaineista.

Joissakin versioissa on lisäksi paljon lisättyä sokeria, joka vaikuttaa haitallisesti elimistön aineenvaihduntaterveyteen. Tässä mielessä on erittäin tärkeää lukea tuoteselosteet huolella, jotta et vahingossa valitse hyvin prosessoituja vaihtoehtoja, jotka eivät ole kovinkaan terveellisiä.

Pidä mielessä, että parhaita vaihtoehtoja ovat sellaiset mantelimaidot, jotka sisältävät paljon vettä sekä mantelijäämiä. Ne ovat kuitenkin jossain määrin pelkistettyjä, eivätkä siis kovin ravitsevia. Vaikka ne voivat pienentää lapsen allergiariskiä, sinun tulisi harkita laadukkaampien ruokien lisäämistä lapsesi ruokavalioon.

Mantelimaito on vaihtoehto allergisille

Kuten olemme läpi artikkelin selittäneet, mantelimaito voi ehkäistä allergioiden puhkeamisen ja olla keino välttää lehmänmaidon kulutus lapsilla, joilla on intoleranssi tai jotka kärsivät autoimmuunireaktioista altistuttuaan sen proteiineille.

Voit lisätä mantelimaitoa lapsen ruokavalioon, kun lapsi on kuuden kuukauden ikäinen. Suositeltavin vaihtoehto on kuitenkin aina äidinmaito, koska siitä saa kaikki ne ravintoaineet, joita lapsi tarvitsee kehittyäkseen kunnolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.