Kiinteiden ruokien aloitus: kaikki mitä tulee tietää

Kuuden kuukauden iässä vauvan ruokavaliossa tapahtuu tärkeä muutos: hänen on aika aloittaa kiinteän ruoan syöminen. Vaikka kiinteiden ruokien aloitus on vanhemmille haastavaa, vauvan keho on valmiina vastaanottamaan niitä.
Kiinteiden ruokien aloitus: kaikki mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kiinteiden ruokien aloitus on varovaisuutta vaativa asia. Se tulee tehdä vähitellen, kun vauva on muutaman kuukauden ikäinen.

Raskausaikana istukka osallistuu sikiön ravitsemiseen, minkä vuoksi vauvan ruoansulatuselimistön on mukauduttava syntymän jälkeen. Tämä on se syy, miksi vastasyntyneet eivät siedä kaikkea ruokaa.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen kiinteiden ruokien aloituksesta; siitä, kuinka tiedät vauvasi olevan siihen valmis, mitkä ovat suositeltavat ruoat ja mitä yleisiä ohjeistuksia tulisi ottaa huomioon.

Kiinteiden ruokien aloitus: mistä tiedät, että vauva on valmis

Vauvoja tulisi yksinomaan imettää elämän ensimmäisten kuukausien ajan. Kun vauva on kuuden kuukauden ikäinen, voit aloittaa vähitellen kiinteiden ruokien antamisen. Vauvat voivat kuitenkin jatkaa imetystäkin kaksivuotiaiksi asti kiinteän ruoan ohessa.

Iän lisäksi toinen huomioitava seikka on vauvan pituus ja paino. Kun vauvat ovat suunnilleen neljäkuukautisia, he painavat kaksi kertaa niin paljon kuin syntymähetkellä. Joissakin erityistapauksissa voidaan punnita kiinteiden ruokien aloittamisen tarve tässä vaiheessa, vaikkakin kyseessä on poikkeustapaus, johon tulisi ryhtyä lastenlääkärin ohjeistuksesta.

Muita huomioitavia puolia ovat vauvan antamat erilaiset merkit. Seuraavat merkit ovat osoituksena siitä, että vauva on valmis vastaanottamaan kiinteitä ruokia. Vauva esimerkiksi:

 • Pystyy istumaan ja kannattelemaan päätään
 • Osoittaa kiinnostusta lähellä olevaan ruokaan
 • Avaa suunsa vastaanottaakseen ruokaa
 • Tekee puremiseleitä tai -liikkeitä
Kiinteiden ruokien aloitus tulee tehdä vähitellen
Kiinteiden ruokien aloitus on merkittävä vaihe lapsen kehityksessä ja myös iso muutos.

Suositeltavat ruoat tässä vaiheessa

Voit sisällyttää lapsesi ruokavalioon monenlaisia ruokia aloittaaksesi tämän uuden vaiheen. Jotkut ruoat ovat kuitenkin toisia suositeltavimpia. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Viljat. Riisi, kaura, maissi ja ohra ovat vitamiini- ja kivennäisainepitoisia ruoka-aineita sekä merkittäviä kuidun lähteitä.
 • Vihannekset. Vihannekset sisältävät monia erilaisia ravintoaineita, jopa proteiinia. Niistä voi tehdä vauvanruokaa soseuttamalla.
 • Hedelmät. Hedelmät ovat varsin maukkaita ihan sellaisenaan. Sinun tulisi mieluiten valita tuoreita hedelmiä, ei tölkkihedelmiä.
 • Eläinkunnan tuotteet. Liha ja kala sisältävät runsaasti proteiinia, A-vitamiinia, rautaa, sinkkiä, fosforia ja kalsiumia. Mitä kananmuniin tulee, ruoka-allergioista johtuen asiantuntijat suosittelevat odottamaan kunnes vauva on vähintään vuoden vanha, ennen kuin kokeilet antaa pienen määrän kananmunaa vauvalle.
 • Palkokasvit. Nämä ovat paras ei-eläinperäisen proteiinin lähde.

Aiheeseen liittyvä artikkeli, joka kannattaa lukea: 6 ruokaa, joiden tulisi kuulua lapsen ruokavalioon

Kuinka kiinteiden ruokien aloitus tapahtuu

Kiinteitä ruokia aloittaessa on tärkeää varmistaa, ettei vauva torju uusia ruokia. Vaikka näin voikin alussa tapahtua, sinun tulee jatkaa niiden antamista.

Kiinteitä ruokia tulisi antaa ensin pieniä määriä. Muista, että vauvat syövät paljon vähemmän kuin aikuiset. Sinun on annettava vauvan ruoansulatuselimistölle riittävästi aikaa sopeutua muutokseen. Älä siis turhaudu, jos vauva ei syö ruoasta paljoakaan.

Toiseksi, on helpompaa aloittaa kiinteiden ruokien antaminen vuorottelemalla imetystä ja äidinmaidonkorviketta, toisin sanoen syöttämällä vauvaa ensin pullolla tai imettämällä ja antamalla hänelle sitten teelusikallinen kiinteää ruokaa ja sitten taas lisää maitoa. Näin vauva tottuu kiinteään ruokaan.

Tämän prosessin aikana vauva saattaa leikkiä ruoan kanssa. Joskus sitä päätyy vauvan naamaan, käsiin, ruokalappuun tai lattialle – siis kaikkialle muualle paitsi suuhun. Älä toru lasta tästä, sillä lapsi saattaa muuten torjua ruoan seuraavalla kerralla. Puhu sen sijaan lapselle hellästi kehottaen häntä syömään. Jos vauva itkee tai ei halua avata suutaan, on parempi odottaa pakottamisen sijaan.

Muutokset vauvassa, kun hän alkaa syödä kiinteää ruokaa

Kun aloitat kiinteiden ruokien antamisen vauvallesi, tulet huomaamaan monia muutoksia: vauvan uloste on kiinteämpää, ja myös sen väri ja haju muuttuvat. Virtsasta taas tulee sameampaa.

Joillakin kerroilla ulosteessa saattaa olla sulamattomia ruoanpalasia, mutta tätä ei pidä säikähtää. Myös ulostamiskerrat voivat harventua, mutta tämä ei kuitenkaan ole merkki ummetuksesta.

Sen sijaan tulet huomaamaan, että vauvan tottuessa kiinteään ruokaan hänen ruokahalunsa kasvaa ja hän syö suurempia annoksia. Vähitellen vauva lakkaa syömästä pullosta tai rinnasta.

Yleisiä suosituksia vauvan ruokintaa koskien

Tässä joitakin yksinkertaisia suosituksia, jotka kannattaa pitää mielessä kun aloitat kiinteiden ruokien antamisen vauvallesi:

 • Ruoat, joita vauva voi syödä käsin. Yleensä tässä vaiheessa vauvaa tulee syöttää lusikalla. Tästä huolimatta sinun tulisi antaa vauvan ottaa ruokaa käsiinsä ja syödä se itse halutessaan. Varmista vain se, ettei vauva ota isoja suupaloja.
 • Kokeile muita ruokia. Älä anna lapsellesi monia erilaisia ruokia samaan aikaan, toisin sanoen kannattaa antaa hänelle yksi ruoka-aine kerrallaan. Näin opit, mistä ruoista vauva pitää eniten. Tänään voit kokeilla jotain viljaa, huomenna vaikka kasvissosetta.
 • Hedelmämehut. Voit valmistaa hedelmämehuja vauvallesi juotettavaksi pullosta, kunhan hedelmät ovat tuoreita. Vauvan mehuihin ei tulisi lisätä sokeria.
On normaalia, että vauvat aluksi leikkivät ruoalla, joten älä suotta huolestu.

Kaikki kiinteät ruoat eivät ole hyväksi vauvoille

Jotkut vanhemmat saattavat huolestua, jos vauva ei syö paljoakaan kiinteää ruokaa alussa. Mutta on täysin OK, että vauva syö aluksi vain noin sata grammaa totutellakseen ruokaan.

Vauvalle tulisi välttää antamasta esimerkiksi tölkkiruokia, leikkeleitä, säilykkeitä, popcornia ja muita ruokia, joihin vauva voi tukehtua. On tärkeää arvioida suupalojen koko tapaturmien välttämiseksi.

Pyri aina muussaamaan tai soseuttamaan ruoat, jotta vauvan olisi helppo niellä ne. Älä anna lapselle mitään kokonaisena. Älä myöskään lisää suolaa tai mausteita ruokaan, sillä vauvan makuaisti ei niitä tarvitse. Ne voivat itse asiassa jopa lisätä kroonisten sairauksien riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
 • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
 • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
 • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
 • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
 • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
 • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
 • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
 • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
 • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
 • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.