Logo image
Logo image

Maissin edut

3 minuuttia
Tämä raaka-aine on lyönyt itsensä läpi melkein kaikkiin maailman keittiöihin. Tutustu maissin etuihin sekä joihinkin sen vasta-aiheisiin.
Maissin edut
Viimeisin päivitys: 25 helmikuuta, 2023

Maissi on vilja, jota esi-isämme käyttivät ravintona jo vuosisatojen ajan. Amerikan intiaanit pitivät sitä elämänsä perustana ennen Kristoffer Kolumbuksen saapumista. Tämä raaka-aine on löytänyt tiensä melkein kaikkiin maailman keittiöihin. Tässä artikkelissa voit tutustua kaikkiin maissin etuihin sekä joihinkin vasta-aiheisiin.

Maissilajikkeita on olemassa lukemattomia ja se on raaka-aineena erittäin monipuolinen. Olet varmasti syönyt sitä satoja kertoja elämäsi aikana!

Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä terveyshyötyjä maissilla on? Voiko sen syöminen aiheuttaa sinulle haittaa? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken maissin eduista ja sen ravintoarvosta ruoanlaitossa. Lue ja ota selvää.

Maissin ravintoarvo

Ravitsemuksellisesti maissi on muita viljoja parempi, mutta valitettavasti siinä on vain vähän proteiinia. Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) mukaan 100 grammaa maissia tarjoaa 86 kilokaloria, 3,27 grammaa proteiinia, 18 grammaa hiilihydraatteja ja 2 grammaa kuituja. Tärkkelystä siinä on 5,7 grammaa.

Se on myös loistava mineraalien lähde. Se tarjoaa 37 milligrammaa magnesiumia, 270 milligrammaa kaliumia, 89 milligrammaa fosforia ja 15 milligrammaa natriumia. Vitamiineista se sisältää 6,8 milligrammaa C-vitamiinia, 187 kansainvälistä yksikköä A-vitamiinia, 42 mikrogrammaa foolihappoa ja 23 milligrammaa koliinia.

Se on ainoa viljalajike, jossa on A-provitamiinia, mikä tarkoittaa, että se on ainoa, jonka elimistö pystyy muuttamaan A-vitamiiniksi.

Maissin edut

Maissin kulutuksella on merkittäviä terveyshyötyjä. Selitämme ne alla.

Some figure
Maissia on käytetty ravinnoksi jo vuosisatojen ajan. Amerikassa se on aina ollut ruokavalion perusta.

Lue myös: Vähän natriumia sisältävät ruoat tukevat sydämen toimintaa

1. Antioksidanttiominaisuudet

Maissi sisältää karotenoideja, kuten luteiinia (644 kansainvälistä yksikköä) ja kryptoksantiinia (115 kansainvälistä yksikköä), ja sen kyky estää vapaita radikaaleja on vertaansa vailla. Molempia aineita pidetään tehokkaina antioksidantteina.

Luteiini ja kryptoksantiini ovat usein vastuussa ruuan oranssista ja keltaisesta väristä. Ne ovat karotenoideja, jos luokittelemme ne kemiallisesti.

Antioksidantit taistelevat vapaita radikaaleja vastaan. Ne ovat kemikaaleja, jotka vievät happea kehon soluihin, aiheuttaen hapettumista eri osissa ja nopeuttaen näin kudoksen ikääntymistä.

2. Painonhallinta

Jotkut maissityypit sisältävät runsaasti amyloosia, joka on yksi tärkkelyksen ainesosista. Tästä syystä ne voivat auttaa painonhallinnassa. Tämä tärkkelyslajike ei sula ohutsuolessa; se saavuttaa paksusuolen ja ruokkii suolistoflooraa. Siksi se auttaa säätämään ruuansulatuskanavan toimintaa ja pitää sinut kylläisenä pidempään.

3. Aivojen toiminta

Maissi sisältää koliinia, joka on tärkeä osa aivotoimintaa. Koliini on välttämätön ravintoaine asetyylikoliinin synteesille (artikkeli pääasiassa espanjaksi). Tämä on välittäjäaine, jolla on rooli muistin ja lihasten hallinnassa.

Lisäksi maissi sisältää myös suuria määriä foolihappoa. Foolihappo osallistuu keskushermoston toimintaan, hermosolujen aineenvaihduntaan ja myeliinin synteesiin. Myeliini on hermosoluja (neuroneja) suojaava aine, joka lisää impulssinvälitysnopeutta.

4. Se on gluteeniton

Maissi on perusruoka niiden ihmisten ruokavaliossa, jotka eivät voi syödä gluteenia. Gluteeni on proteiini, jota löytyy joistakin viljoista, kuten vehnästä, ohrasta ja rukiista.

Maissin käyttö ruoanlaitossa

Melkein jokainen kotitalous maailmassa käyttää maissia. Siitä voidaan saada erilaisia ​​ainesosia tuotteiden valmistukseen tai itse maissinjyviä voidaan käyttää resepteissä.

Jotkut yleisimmistä ovat seuraavat:

  • Jauhot
  • Siirappi
  • Tärkkelys
  • Tahnat
  • Öljy

Maissia käytetään ihmisten perusruokana Meksikossa, koko Latinalaisessa Amerikassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Näillä alueilla valmistustavat tosin vaihtelevat.

Sitä syödään keitettynä, paahdettuna, keitoissa tai hyytelöissä ja muhennoksissa, jotka tunnetaan nimellä cachapas, sekä jyvinä tai taikinana. Maissipohjaisia ​​valmisteita on lukuisia, kuten arepa, polenta, popcorn, maissileivät, tacot, tamales ja tortillat.

 

Some figure

Lue myös: Helppo ja herkullinen maissisalsa

Maissin vasta-aiheet

Olemme kuulleet maissin eduista, mutta meidän tulee myös olla tietoisia siitä, että tällä raaka-aineella on joitakin vasta-aiheita. Yleisin ongelma on sen korkea tärkkelyspitoisuus. Tärkkelys koostuu glukoosiketjuista eli sokereista.

Diabeetikoiden tulisi vähentää tämän ruoan ja sen johdannaisten kulutusta.

Tästä huolimatta maissi on terveellinen sekä monipuolinen raaka-aine ja sitä tulisi sisällyttää ruokavalioon. Niin kauan kuin se sisältyy monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon, se voi olla erittäin hyödyllinen terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004
  • Lesbia Meertens-R. Vitamina B12, ácido fólico y función mental en adultos mayores. Invest. clín v.46 n.1 Maracaibo mar. 2005
  • R.L. Paliwal. Usos del maíz. FAO. Disponible en http://www.fao.org/3/x7650s/x7650s08.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.