Logo image
Logo image

Ahvenen ravintoarvo, edut ja vasta-aiheet

3 minuuttia
Kala on yleensä laadukas raaka-aine. Tietyt kalalajit ovat kuitenkin parempia kuin toiset. Tässä artikkelissa kerromme enemmän ahvenesta, halvasta vaihtoehdosta, jolla on vain vähän ravintoarvoa.
Ahvenen ravintoarvo, edut ja vasta-aiheet
Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2022

Ahven on Afrikan mantereelta tuotu kala, joka valitaan yleensä halvan hinnan vuoksi. Sen ravintoarvo ei kuitenkaan ole kovin hyvä ja sen nauttiminenkin voi aiheuttaa riskejä. Kerromme sinulle tämän kalan ominaisuuksista ja miksi tarjolla on parempia vaihtoehtoja, jotka ovat edelleen melko edullisia.

Meidän on huomautettava, että melkein kaikki ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kalan sisällyttämistä tasapainoiseen ruokavalioon. Sille on tunnusomaista korkeat biologiset proteiinit ja hyvälaatuiset rasvahapot. Samoin kala voi tarjota tärkeitä hivenravinteita, joista mineraalit, kuten jodi, erottuvat edukseen.

Ahvenen ravintoarvo

Ravitsemuksellisesti ahvenen kalorimäärä on hyvin pieni, noin 90 kaloria 100 grammaa kohden. Tästä syystä sitä syödään usein osana ruokavaliota, jonka tavoitteena on painonpudotus.

Siinä on vain 5 % rasvaa. Sen lipidiprofiili ei kuitenkaan ole läheskään yhtä hyvä kuin muiden kalojen, kuten lohen. Omega-3 -sarjan rasvahappoja on melko vähän. Ne ovat elementtejä, joiden on osoitettu hallitsevan elimistön tulehdustiloja.

Some figure
Ahven ei ole ravitsemuksellisesti merkittävä kala.

Lue myös: Näin valmistuu maukas ja helppo tonnikalapasta

Proteiinit ovat ahvenessa huomattavasti tärkeämpiä. 12 % kaikista kaloreista tulee tästä ravintoaineesta. Ahvenen proteiineilla on korkea biologinen arvo, joten ruoansulatuselimistö pystyy käsittelemään ne tehokkaasti.

Se sisältää myös kaikkia välttämättömiä aminohappoja, mikä on tärkeää, jotta voidaan estää sellaisten sairauksien kehittyminen, jotka voivat vaikuttaa lihaksiin. Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähän liikkuvien henkilöiden tulisi kuluttaa vähintään 0,8 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä.

Sen proteiinipitoisuus on kuitenkin edelleen alhaisempi kuin muiden kalalajien, kuten tonnikalan. Voisimme puhua 20 %:sta energiasta, joka tulee näistä ravintoaineista. Se on arvo, joka auttaa tyydyttämään päivittäiset tarpeemme. Urheilijoiden kohdalla on osoitettu, että proteiinintarve voi helposti kaksin- tai kolminkertaistua.

Ahvenen jodipitoisuutta voidaan korostaa, sillä se on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön kivennäisaine. On kuitenkin monia muita kalalajeja, jotka sisältävät jodia ja joilla on paljon parempi ravintoaineprofiili. Siksi tämä ei yksinään ole syy sisällyttää ahventa ruokavalioosi säännöllisesti.

Mahdolliset epäpuhtaudet

Some figure

Lue myös: Jäikö kalanruoto kurkkuun? Näin poistat sen

Muihin kaloihin verrattuna alhaisemman ravintoarvon lisäksi ahven voi sisältää epäpuhtauksia. Jotain vastaavaa tapahtuu Panga -kalan kanssa, joka on toinen huonolaatuinen kalalaji, joka valitaan pääasiassa alhaisen hinnan vuoksi.

Totuus on, että joidenkin raskasmetallien, kuten elohopean, kulutus vahingoittaa hermosolujen yhteyksiä, mikä lisää riskiä kehittää hermostoa rappeuttavia patologioita keskipitkällä aikavälillä.

On tietysti totta, että ahvenen on käytävä läpi sarja laadunvalvontaan tähtääviä prosesseja, joiden avulla varmistetaan sen syömäkelpoisuus. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että mikromuovien tai raskasmetallien pitoisuudet ovat ahvenessa korkeampia verrattuna muihin kalalajeihin. On parempi maksaa vähän enemmän ja hankkia korkean ravintoarvon raaka-aineita, jotka auttavat kattamaan elimistön päivittäiset tarpeesi.

Esimerkiksi kalat, kuten punasimppu, ovat myös halpoja ja niillä on paljon korkeampi ravintoarvoprofiili. Ne eivät ainoastaan ​​tarjoa enemmän proteiinia ja laadukkaita kivennäisaineita, vaan ne sisältävät myös Omega-3 -rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä hyvän terveyden ylläpitämiseksi vuosien ajan.

Toisaalta on tärkeää korostaa, että aina kun mahdollista, on parempi valita luonnonvarainen kala viljellyn version sijaan, koska tällöin lipidien osuus muuttuu.

Ahven, vähäravinteinen kala

Kuten huomaat, ahven on ravitsemuksellisesti melko huonolaatuinen kala. Sitä löytyy monista supermarketeista sekä tuoreena että pakastettuna, mutta se ei ole vaihtoehto, jota sinun pitäisi harkita.

Se ei tarjoa riittävää määrää tyydyttymättömiä rasvahappoja ja proteiineja. Se voi jopa olla tiettyjen epäpuhtauksien tai raskasmetallien lähde, jolloin terveysriskit ovat suuremmat kuin sen kulutukseen liittyvät hyödyt.

Lopuksi on huomattava, että ahven ei ole ainoa merestä peräisin oleva kalalaji, jota tulisi välttää. Kuten aiemmin mainitsimme, panga on toinen kala, jota löytyy usein tietyistä kaupoista ja jota emme suosittele.

Ravintoaineiden suhteen se on hyvin samankaltainen kalalaji kuin ahven, mutta suurin ero on se, että myrkyllisten alkuaineiden pitoisuus voi olla siinä jopa suurempi. Itse asiassa monet kauppaketjut ovat kieltäytyneet markkinoimasta sitä kuluttajien terveyden suojelemiseksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.