Logo image
Logo image

Luota elämänkulkuun - olet ohjaksissa ja siinä missä sinun pitääkin olla

3 minuuttia
Sinulla ei ole mitään syytä tyytyä siihen, mitä elämä antaa. Mikset olisi aktiivinen ja ottaisi vastuullesi omaa tulevaisuuttasi?
Luota elämänkulkuun - olet ohjaksissa ja siinä missä sinun pitääkin olla
Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2019

Luota. Luota elämänkulkuun, sillä vaikka et sitä uskokaan, olet juuri siinä tilanteessa missä sinun pitääkin olla. Olet saavuttanut täydellisen hetken päättää omasta puolestasi ja olla se, kuka haluat olla.

Ihmisillä on pahoja tapoja, joita on vaikea korjata. Olemme toivottoman nostalgisia ja pakkomielteisiä sellaisten ajatusten suhteen kuin: “Minun pitäisi tehdä se”, “Minun on tehtävä tämä”, “Ihmiset odottavat minun…”. Vähitellen mielemme jakautuu kahteen osaan: yksi keskittyy menneeseen ja toinen on pakkomielteinen tulevaisuuden suhteen.

Kaikki tämä voi saada meidät ahdistuksen ja masennuksen kehään. Tässä kehässä keskitymme niin paljon “pitäisi ja täytyisi” -tyyppisiin ajatuksiin, että teemme tilaa ahdistukselle.

Opitaan ottamaan valta pois menneisyydeltä ja tulevaisuudelta. Opitaan elämään täysin nykyhetkessä, luottamaan elämänkulkuun ja siihen, mitä tapahtuu juuri nyt.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka tämä tehdään. Luota elämänkulkuun.

Paras ikäsi on juuri nyt

Hyväksyäksesi nykyhetken sinun on oltava vastaanottavainen ja kykeneväinen arvostamaan sitä mitä olet, mitä olet saavuttanut ja kaikkea, mikä on vielä saavuttamatta. Mikään tästä ei ole mahdollista, jos et kykene ensin hyväksymään ja rakastamaan itseäsi.

Yksi itsensä hyväksymisen pahimmista vihollisista on se, ettei hyväksy omaa ikäänsä. Joillakin ihmisillä tämä huoli näkyy eri tilanteissa, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Emme puhu vain tunteesta, että kokisi tarvetta esimerkiksi plastiikkakirurgiaan. Viittaamme myös suhteettoman suureen pelkoon ryppyjä, kehon muutoksia yms. kohtaan.

Meillä kaikilla on ilman muuta oikeus pitää huolta itsestämme ja tehdä kaikkemme näyttääksemme hyvältä ulospäin. Mutta ensin sinun on näytettävä hyvältä sisäisesti.

Paras ikä on aina se, mikä sinulla kulloinkin on. Hyväksy se, mitä olet käynyt läpi, ja tiedosta, että parhaita tilaisuuksia tulee luoksesi koko ajan.

Opi kulkemaan elämän virrassa: se on elämän prosessi

Some figure

Psykologi Mihály Csíkszentmihályin vuonna 1975 määrittelemää flow-käsitettä ei aina ymmärretä oikein. Kyseessä ei ole virran mukana ajelehtiminen ja elämän näkeminen dynaamisena kokonaisuutena, joka ei koskaan lakkaa ja jota osa olemme. Se on syvällisempi ja mielenkiintoisempi asia kuin tämä.

Flowssa on kyse:

  • Tietyistä selkeistä elämän tavoitteista.
  • Kyvystä ottaa kantaakseen tietty tehtävä tai vastuu ja nauttia siitä.
  • Kyvystä oppia virheistään tullakseen todelliseksi asiantuntijaksi.
  • Rutiini on vaarallista, joten on tarpeen tehdä pieniä muutoksia ja uusia asioita joka päivä, jotta flow-prosessi olisi aina rikastuttava.

Mennyt on mennyttä; vain sillä on väliä, kuka olet nyt

Mennyt ei määrittele sinua. Se, mikä sinut määrittelee, on kuinka tulkitset menneisyyttä.

Tässä esimerkki: Poikaystäväsi jätti sinut kolme vuotta sitten, ja sinua petettiin uudestaan vuosi sitten. Viimeinen asia, jota sinun tulisi sanoa itsellesi, on “en ansaitse rakkautta”. Kypsä, rohkea ihminen, joka osaa kunnolla tulkita menneisyyttään, sanoisi itselleen: “Minun on valittava suhteeni huolellisemmin”.

On erittäin tärkeää, että menneisyytesi on ponnistuslautasi, tapa oppia olemaan parempi ihminen. Eilinen ei ole mikään sohva, jolla voit istua ja surra kaikkea läpikäymääsi.

Lue tämäkin: Rohkeus on sitä, että rakennat itsesi uudelleen

Some figure

Opi luottamaan

Martin Seligman oli positiivisen psykologian puolestapuhuja vuonna 1990. Hän ajatteli, että oli aika keskittyä ihmisen käytöksen tutkimiseen hyvinvoinnin kannalta ja antaa ihmisille työkalut olla onnellinen.

Yksi osa tätä oli ymmärtää ja tehdä yhteenveto traumasta, masennuksesta ja surusta. Nämä olivat ihmisille ihanteellisia hetkiä oppia tietyt vaiheet henkilökohtaisen kasvun edistämisen tiellä.

Yksi näistä strategioista on oppia luottamaan itseensä ja siihen, että hyviä asioita saattaa ilmestyä minä hetkenä hyvänsä. Se ei ole “toivomista” ja passiivisena olemista ja sitä, että antaa päivien lipua ohitse, kunnes onni lopulta koputtaa ovelle. Sinun on oltava aktiivinen ihminen, joka laittaa omat muutosprosessinsa liikkeelle.

Pysy erossa ihmisistä, jotka tuovat ongelmia. Lopeta ne tavat, jotka lannistavat sinut. Tee muutos, jonka elämäsi tarvitsee.

Lue tämäkin: Jätä pois nämä 10 tapaa ollaksesi onnellisempi

Some figure

Kaiken kaikkiaan ymmärrä, että vaikka kävisit läpi vaikeita aikoja, niistä selviytyminen on itsesi saavutettavissa. Luota elämänkulkuun!

Tänään on paras hetki kokeilla. Juuri nyt on loistava hetki alkaa ajatella rohkeammin ja positiivisemmin, mikä johtaa uuden tunteen syntyyn. Tämä tunne auttaa sinua muuttumaan ja omaksumaan uuden asenteen.

Kokeile! Tulokset saattavat yllättää sinut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Seligman, M. E. P., & Csikszentmihalyi, M. (2014). Positive psychology: An introduction. In Flow and the Foundations of Positive Psychology: The Collected Works of Mihaly Csikszentmihalyi. https://doi.org/10.1007/978-94-017-9088-8_18


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.