Logo image
Logo image

Loistavia kasveja uima-altaan ympärille

3 minuuttia
Kesä merkitsee uima-altaita, mutta läkähdyttävät auringonsäteet voivat olla riesaksi. Selvitä täältä, mitä kasveja altaan ympärille kannattaa laittaa tuomaan varjoa ja kauneutta.
Loistavia kasveja uima-altaan ympärille
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kesä on loistava ajankohta nauttia uima-altaasta, mutta auringonsäteet voivat olla läkähdyttäviä. Mitä asialle voi tehdä? Helppoa. Laita uima-altaan ympärille kasveja! Kasvit helpottavat tilannetta, mutta pystyt edelleen nauttimaan vuodenajan lämmöstä.

Kaikki kasvit eivät kuitenkaan sovi kesän ilmastoon. Jos kasvit valitaan huonosti, ne lakastuvat viipymättä. Tästä syystä valinta tulisi tehdä niiden kasvien joukosta, jotka sietävät kuumuutta. Luettelemme tämän päivän artikkelissa muutamia kasveja, jotta pääset koristelemaan niillä uima-altaasi ympäristön.

Kolme sitkeää kasvilajia uima-altaan ympärille

Kesäaikaan uima-allas muuttuu lempipaikaksi kotona tai lomamatkalla, joten ei ole mikään ihme, jos se pyritään koristelemaan viihtyisämmäksi koko perheelle. Tee se kasveilla! Jaamme valikoiman parhaita vaihtoehtoja, joista voit valita suosikkisi.

1. Puut, joilla ei ole tunkeilevia juuria

Älä ensinnäkään koskaan istuta puita aivan uima-altaan viereen. Se on suositeltavaa tehdä mieluummin jonnekin lähistölle. Nämä puulajit, joiden juuret eivät tunkeudu kaikkialle ja joiden lehdet ja hedelmät on helppo poimia, ovat parhaita vaihtoehtoja:

 • Laurus nobilisTunnetaan myös laakeripuuna.
 • Ligustrum lucidumTämä puulaji yltää jopa 15 metrin korkeuteen. Sen lehdet ovat tummanvihreät ja 15 senttimetriä pitkät. Likusteri, toinen nimi josta puu tunnetaan, kestää jopa 18 pakkasteen lukemia.
 • Magnolia grandifloraTämä ainavihanta puu voi yltää 35 metrin korkeuteen ja siihen alkaa muodostua oksia jo lyhytkasvuisena. Sen lehdet ja valkoiset kukat ovat hyvin näyttävät. Lehdet voivat olla jopa 20 senttimetriä halkaisijaltaan. Puu kestää niinkin matalaa lämpötilaa kuin -18:aa celsiusastetta.
Some figure

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Ohjeet bonsaipuiden kasvattamiseen

2. Näyttävät kiipeilevät kasvit

Nämä ovat ihanteellisia kasveja, joilla saadaan yksityisyyttä alueelle. Niistä voi tehdä eräänlaisen verhon, jossa on erilaisia lehtiä ja pirteitä kukkia. Valitse vain omat suosikkisi.

Tässä muutamia vaihtoehtoja:

 • Jasminum officinaleTämä on kiipeilevä kasvi, joka säilyttää lehtensä läpi vuoden ja kestää jopa neljää pakkasastetta. Rohtojasmiini, joksi kasvia myös kutsutaan, voi yltää jopa 6 metrin korkeuteen. Sen lehdet koostuvat 5–9 vihreästä tuppilosta.
 • Passiflora caerulea: Kärsimyskukka on ainavihanta kasvi, joka sietää jopa viittä pakkasastetta. Se yltää jopa 20 metrin korkeuteen ja sillä on vihreät kourasuoniset lehdet ja kauniit, jopa 8 senttimetriä pitkät kukat.
 • Trachelospermum jasminoides eli tähtijasmiini: Tämä kasvi kukkii vuoden ympäri ja voi yltää jopa 7 metrin korkeuteen. Tämä tuoksuvista valkoisista kukista ja soikeista, tummista ja yksinkertaisista lehdistä koostuva puu kestää niinkin alhaista lämpötilaa kuin -12 celsiusastetta.

3. Havukasvit

Havukasvien voisi ulkonäkönsä puolesta sanoa olevan puiden sisaruksia. Ne tuottavat kuitenkin myös kauniita kukkia vuoden ympäri. Niiden lehdet ovat ohuita ja nahkamaisia.

Luettelemme seuraavaksi parhaat vaihtoehdot uima-altaan ääreen:

 • Abies alba eli saksanpihtaTämä on ainavihanta havupuulaji, joka yltää 20-50 metrin korkeuteen ja on 6 metriä leveä. Sillä on pylväsmäinen runko ja pyramidinmuotoinen latvusto. Tämä puulaji tulee toimeen jopa -18 celsiusasteessa.
 • Välimerensypressi: Tämä 25–30 metriä (parhaimmillaan jopa 42 metriä) korkea sypressilaji ei tuota näyttäviä kukkia, mutta sen sijaan sillä on kartionmuotoiset hedelmät. Se kestää -18 celsiusasteen lämpötiloja.
 • Euroopanmarjakuusi: Tällä 28 metriä korkealla ainavihannalla puulajilla on tummanvihreät suikeat lehdet. Se tuottaa punaisia hedelmiä, jotka muistuttavat hyvin paljon marjoja. Se sietää jopa -18 celsiusasteen lämpötiloja.

5 kasvia uima-altaan koristeluun

Kun olet turvannut uima-altaasi yksityisyyden ehdottamillamme isommilla kasvivaihtoehdoilla, voit ryhtyä koristelemaan aluetta. Tutustu muutamiin erittäin näyttäviin kasveihin, joista voi olla apua, kuten seuraaviin:

 1. Pensaat, kuten isopuksipuu: Nämä ovat ihanteellisia uima-altaan reunustamiseen. Isopuksipuu antaa modernia ilmettä pihalle, ja helppoutensa vuoksi siitä ei ole vaikea pitää huolta.
 2. Kamelia: Nämä ovat hyvin kauniita monivuotisia kasveja. Niiden kukat eivät eritä tuoksuja, joten ne eivät houkuta puoleensa hyönteisiä.
 3. Papyrus: Tämä on jatkuvaa kastelua vaativa vesikasvi, mutta koska se kukkii kesällä, se antaa hyvin eksoottista ilmettä uima-altaan ympäristöön.
 4. Aralia: Tämä laji pärjää erittäin hyvin kuumassa ja sillä on hyvin kiiltävät ja viehättävät lehdet. Se ei myöskään kesällä kukkiessaan aiheuta sotkua.
 5. Yucca desmetiana: Tämä kasvi versoo ympäri vuoden, sillä se kestää jopa -4 celsiusasteen lämpötiloja. Se kasvaa jopa metrin korkuiseksi ja sillä on nahkamaiset, kauniin siniharmaat lehdet.
Some figure

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja

Luo keidas uima-altaan ympärille tällä kasvivalikoimalla

Saadaksesi projektilta toivottuja tuloksia sinun tulee muistaa, että kasvit ovat eläviä olentoja. Tämän vuoksi kloorivesi voi pilata ne. Kasvit tulisikin istuttaa paikkaan, jossa ne ovat suojassa mahdollisilta roiskeilta. 

Lisäksi jos uima-allas on rakennettu maan alle, liikaa leviävät tai tunkeilevat juuret vaarantavat altaan rakenteen.

Valitse uima-allasympäristön koristeluun ainavihantia kasveja, sillä niiden loistosta saa nauttia koko vuoden ympäri!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.