Lineaaristen keittiöiden ominaisuudet ja vinkit

Lineaarisesta keittiöstä on tullut suosittu sen minimalistisen tyylin vuoksi. Tämän päivän artikkeli sisältää vinkkejä tämän ainutlaatuisen ja käytännöllisen keittiön suunnitteluun.
Lineaaristen keittiöiden ominaisuudet ja vinkit

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lineaariset keittiöt ovat linjassa minimalistisen sisustustyylin kanssa ja ovat täydellinen esimerkki siitä, miten pienestä tilasta saadaan kaikki irti. Tärkein tavoite lineaarisessa keittiössä on järjestää kaikki pääelementit suoralle linjalle: yhdelle seinälle.

Yllä oleva ajatus kuulostaa aluksi hieman tylsältä, mutta tämän tyyppisiä keittiöitä on monenlaisia. Lineaarisessa keittiössä on monia etuja, kuten alhaisemmat asennuskustannukset, parempi tilankäyttö, taattu mukavuus ja nopea pääsy keittiövälineisiin.

Tapoja hyödyntää keittiötilaa parhaalla mahdollisella tavalla

Sisustustyyli on tärkeä asia kodin uudistamisessa. Kuten luultavasti sinunkin tapauksessasi, keittiö on paikka, jossa vietetään paljon aikaa.

Lineaariset keittiöt ovat loistavia, koska toisin kuin muut keittiöratkaisut, ne vievät vain muutaman metrin tilaa. Voit asentaa lineaarisen keittiön tilaan joka on vain 3-4 metriä. Näinkin pieneen tilaan saadaan sopimaan kaikki keittiön pääelementit: jääkaappi, pesuallas, uuni, liesituuletin ja astianpesukone.

Lineaarinen keittiö on täydellinen valinta asuntoihin, joissa tilaa on rajoitetusti. Pienestä tilankäytöstä huolimatta lineaariset keittiöt eivät koskaan vaaranna mukavuutta ja ovat loistava ratkaisu käytännöllisyytensä ja esteettömyytensä vuoksi.

Vinkkejä ja ideoita lineaariseen keittiön luomiseen

Sinun ei tarvitse palkata sisustussuunnittelijaa rakentamaan sinulle lineaarista keittiötä. Lineaarisen keittiön tärkeimmät asiat ovat yksinkertaisuus ja minimalistinen tyyli. Näin ollen sinun tarvitsee ottaa huomioon vain joitain perusasioita. Alla on mainittu muutamia hyödyllisiä vinkkejä lineaarisen keittiön luomiseen:

Suosi neutraaleja sävyjä

Kuten aikaisemmin mainitsimme, lineaariset keittiöt ryhmittävät kaikki tärkeimmät elementit pieneen tilaan. Tästä syystä yritä käyttää neutraaleja värejä. Et halua tehdä tilasta enää yhtään pienemmän tuntuista.

Tämän tyyppisissä keittiöissä yleisimmin käytetyt värit ovat valkoinen ja harmaa. Mahdollisia yhdistelmiä on paljon sävyvariaatioiden ansiosta. Hienosti sovitettu musta on myös mielenkiintoinen vaihtoehto avoimessa tilassa.

Keittiövälineiden avulla voit lisästä värejä lineaariseen keittiöön, pidä ne vain neutraalissa kromaattisessa spektrissä. Esimerkiksi ruskeat tai kermanväriset keittiövälineet ovat hyvä tapa murtaa päämallin yksitoikkoisuus.

Lineaariset keittiöt ja yksityiskohdat
Neutraalit värit eivät ole kovia tai räikeitä, ja ne sopivat hyvin lineaarisiin keittiöihin.

Asenna kaappeja ja korkeita elementtejä

Tämä on loistava ratkaisu mikäli keittiö on pienessä tilassa. Korkeuden tunne luo tilaan avaruutta, ja tekee tilasta isomman tuntuisen. Korkeus toimii tilan hallitsevana tekijänä ja piilottaa rajoitetut neliöt.

Tämän voit saavuttaa käyttämällä vaakasuoria linjoja. Tilaa on vähän, joten valitse huonekalut ja kaapit, jotka sisältävät erilaisia ​​säilytysvaihtoehtoja.

Valitse futuristinen muotoilu

Muotisuuntaukset muuttuvat jatkuvasti, mutta futuristinen viimeistely on aina muodissa. Voit saavuttaa tämän lisäämällä keittiöön metallisia yksityiskohtia.

Metallipinnat ovat uusin trendi kaikentyyppisissä keittiöissä, ja löydät metallia keittiövälineistä, astioista ja muista elementeistä. Älä kuitenkaan ylikuormita tilaa metallilla.

Kiinnitä huomiota valaistukseen

Korkeiden kaappien asentaminen ei ole ainoa tapa torjua ahtautta lineaarisissa keittiöissä. Voit tehdä sen myös luonnollisen tai keinotekoisen valaistuksen avulla. Luonnonvalo on tärkeää päiväsaikaan, mutta keinotekoista valoa tarvitaan auringon laskettua.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

 • Asenna valopaneelit vaakasuoriin kohtiin (välittää tilavuuden tunnetta).
 • Pelaa tonaalisilla spektreillä (LED-valot ovat parhaita tähän).
 • Asenna kohdevalot jalkalevyyn tai lattiaan kelluvan ilmeen luomiseksi.
 • Asenna pieniä ja pehmeitä valoja ahtaisiin tiloihin. Näin viet huomiota pois tällaisista paikoista.

Muista, että valitsemasi valaistuksen on oltava sekä esteettisesti miellyttävä että käytännöllinen ruoanlaittoa ajatellen. Tämä on tärkeää, koska monissa sisustusprojekteissa käytetään tilaan sopimattomia valaistusjärjestelmiä, jotka eivät ole hyviä ruoanlaitossa.

Seuraa lineaarisen keittiön katkeamatonta linjaa

Tämänkaltaisia keittiöitä ei kutsuta lineaarisiksi keittiöiksi vai sen takia, että ne on rakennettu yhdelle seinälle. Lineaarisen keittiön ominaispiirteisiin kuuluu tyylin katkeamaton linja, jossa jokainen elementti on kytketty toisiinsa. Tämä luo harmoniaa ja tasapainoa.

Kuinka tämä luodaan? Se on melko helppoa, järjestä vain keittiön elementit siten, että noudattavat katkeamatonta linjaa alusta loppuun. Voit tietysti olla luova, varmista vain, että keittiössä on vähintään 3-4 metriä pitkä seinä.

Ota huomioon kaapit, jääkaappi, mikroaaltouuni ja pesuallas. Kaikkien elementtien tulee täydentää kokonaisuutta; älä asenna elementtejä satunnaisesti.

Käytä vetolaatikoita ilman kahvoja

Minimalistisen tyylin maksimoimiseksi ja sujuvan esteettisyyden saavuttamiseksi harkitse laatikoiden asentamista ilman kahvoja. Tämä pitää lineaarisen tunnelman ja tekee keittiöstä selkeämmän kokonaisuuden.

Mikäli haluat käyttää kahvoja vetolaatikoissa, yritä valita mahdollisimman yksinkertaiset; sellaiset, joiden avulla pääset käsiksi laatikon sisäpuolelle nopeasti, mutta ne kuitenkin sulautuvat keittiön tyyliin. Markkinoilla on saatavilla monia vaihtoehtoja, joten sinun ei tarvitse kuluttaa kahvoihin omaisuuksia.

Tyylin vaihtaminen saarekkeen avulla

Saarekkeen asentaminen lineaarisen keittiön viereen on vähän kuin huijausta. Loppujen lopuksi tämän tyyppisen keittiön koko idea on suorittaa ruoanlaitto vain yhdellä seinällä.

Saareke on hyvä vaihtoehto vain jos sinulla on käytettävissä paljon tilaa. Saareke toimii tilan keskipisteenä avoimissa tiloissa.

Saarekkeista on paljon apua ja tarjoavat ylimääräistä työtilaa ruoanlaittoon. Kuten tiedät, tietyt reseptit tai suuri määrä ruokailijoita vaativat enemmän tilaa. Yritä sovittaa saareke lineaarisen keittiön käsitteeseen, jos mahdollista.

Pidä mielessä elementtien jakautuminen lineaarisessa keittiössä

Keittiötarvikkeiden järjestämisessä ei pidä asettaa esteettisyyttä toiminnallisuuteen edelle. Keittiötarvikkeiden on oltava linjassa minimalistisen lineaarisen tyylin kanssa, mutta ratkaisujen on oltava toimivia ja otettava huomioon tilan käyttötarkoitus.

Sinun on kuitenkin otettava huomioon muutamia yksityiskohtia. Älä koskaan asenna keittotasoa lähelle jääkaappia. Kuuman ja kylmän kontrasti ei ole hyvä kummallekaan laitteelle.

Lineaariset keittiöt metallia
Metalliset yksityiskohdat lisäävät futuristista tyyliä lineaariseen keittiöön. Tämä on aina tyylikästä.

Lineaariset keittiöt ratkaisevat toiminnalliset ongelmat

Yllä mainitut vinkit ovat avain lineaarisen keittiön luomisessa. Lopuksi pidä mielessä seuraavat asiat niiden täydennyksenä:

 • Pidä vähintään metrin etäisyys kunkin keittiömoduulin välillä.
 • Käytä pienempää tai piilotettua liesituuletinta, jos aiot asentaa sellaisen.
 • Jaa asiat ruoanlaittotavan mukaan.
 • Älä yritä säästää kustannuksissa liikaa, jos uskot tietyn ratkaisun tukevan toiminnallisuutta.
 • Yritä sovittaa keittiön tyyli (värit, muodot ja muotoilu) talon muihin tiloihin.
 • Harkitse kokoontaitettavien pöytien ja tuolien käyttöä.

Ammattilaiset voivat neuvoa sinua, miten voit hyödyntää tilaasi parhaalla mahdollisella tavalla tai mitä pintamateriaaleja sinun tulisi käyttää. Älä pelkää kääntyä lineaaristen keittiöiden asiantuntijan puoleen, joka voi auttaa sinua uudistamaan sekä hyödyntämään jo olemassa olevaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Felip Guiñón, S. Diseño de interiores. Rediseño y reforma de una cocina. 2018
 • Montes, E., Lloret, I., & López, M. Diseño y gestión de cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. 2009.
 • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.