Lanoliinivaha: käyttö ja suositukset

Lanoliinivahan edut liittyvät terveyteen ja ihonhoitoon. Se voi esimerkiksi auttaa vähentämään ryppyjä ja kosteuttamaan halkeilevia huulia. Lisätietoja aiheesta löydät tästä artikkelista!
Lanoliinivaha: käyttö ja suositukset
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Villaa tuottavien nisäkkäiden, erityisesti lampaiden, talirauhaset erittävät vahaa, joka pystyy eristämään ja suojaamaan ihoa kosteudelta. Tätä kutsutaan lanoliinivahaksi, ja se uutetaan pois villaa leikattaessa. Lisäksi lanoliinivaha estää eläimen ihon vahingoittumisen leikkaamisen aikana.

Eläinrasvana pidettävä lanoliini on hajuton, kellertävä aine, jonka rakenne muistuttaa vaseliinia. Huolimatta erilaisista käyttötarkoituksista, se tunnetaan erityisesti kosteusvoiteena, jota voidaan käyttää ihosairauksien, kuten ekseeman, hoitoon.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää lanoliinivahasta.

Lanoliinivahan käyttö

Lanoliinivaha sopii kuiville huulille.

Kosteuttavasta vaikutuksestaan ​​tunnettu lanoliinivaha on hypoallergeeninen ja sillä on bakteriostaattinen vaikutus. Toisin sanoen, vaikka se ei voi tappaa bakteereja, se estää niiden lisääntymisen. Tällä tavalla bakteerit kuolevat lisääntymättä.

Samoin se toimii myös pehmittävänä aineena, joka vähentää kovettumia, pehmentää ja suojaa ihoa sekä taistelee ekseemaa vastaan.

Siksi on yleistä, että eri teollisuudenalat käyttävät lanoliinia, kuten lääke- ja kosmetiikkateollisuus.

Yleensä löydät sitä näistä:

 • Voiteet lääketieteelliseen ja kosmeettiseen käyttöön (kosteusvoiteet, meikinpoistoaineet, parranajo, ikääntyminen, vaippaihottuma ja paljon muuta).
 • Meikkituotteet, kuten huulipunat, kasvopuuteri ja muut meikkituotteet.
 • Tuotteet päänahan kuivumisen vähentämiseksi.
 • Saippuat ja pesuaineet.
 • Tuotteet, jotka on tarkoitettu nahkatuotteiden kiillottamiseen. Lanoliinivahaa löytyy myös kenkävoiteista.
 • D-vitamiinin tuotantoala hyödyntää lanoliinivahaa.

Lanoliinivahan hyödyt ihonhoidossa

Kuten jo mainitsimme, lanoliini on tunnettu aineena, jolla voi hoitaa kuivaa ja kovettunutta ihoa. Clinical Medicine & Research -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että se voi vähentää ihon kuivumista 20-30 %. Se voi kosteuttaa, pehmentää ja parantaa karkeiden sekä hilseilevien ihoalueiden ulkonäköä.

Lanoliinivaha on monipuolinen luonnontuote moniin eri ihoongelmiin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle myös muista tavoista, joilla lanoliinivaha voi auttaa sinua.

Vähentää ryppyjä

Lanoliiniöljy on yleinen ainesosa ikääntymistä ehkäisevissä voiteissa. Monet ihmiset uskovat, että se voisi olla tehokas vähentämään ryppyjä ja juonteita.

Vaikka tieteellistä näyttöä on vähän, nämä vaikutukset liittyvät siihen tosiasiaan, että lanoliini voi sisältää painoonsa nähden kaksinkertaisen määrän vettä. Siten tämä lisää ihosi kimmoisuutta ja taistelee ikääntymisen merkkejä vastaan.

Vähentää hiusten kuivumista

Lanoliiniöljy voi auttaa hoitamaan kuivia hiuksia sen pehmentävien ominaisuuksien vuoksi. Se myös ehkäisee hiustenlähtöä.

Jälkikäteen sinun on pestävä hiuksesi syväpuhdistavalla shampoolla tai omenaviinietikalla öljyn vahamaisen tekstuurin vuoksi. Tällä tavalla tuotteesta ei jää jäänteitä hiuksiin.

Hoitaa kuivia huulia

Aivan kuten lanoliiniöljy hoitaa kuivaa ihoa ja hiuksia, se hoitaa myös halkeilevia ja kuivia huulia. Journal of Applied Oral Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lanoliinivoide vähensi onnistuneesti kemoterapian läpikäyneiden henkilöiden huulten kuivumista.

Lanoliinivaha imeytyy syvälle huulten kerroksiin paremmin kuin muut aineet, jotka saavuttavat vain ulommat kerrokset. Lanoliinivaha on turvallinen vaihtoehto jopa vastasyntyneille, jotka kärsivät kuivista huulista. On kuitenkin parasta kysyä lastenlääkäriltä ennen kuin käytät lanoliinivahaa lapsen ihon hoitoon.

Parantaa halkeilevat nännit

Halkeilevat nännit ovat yleinen ongelma imetyksen aikana. Tästä syystä jotkut asiantuntijat suosittelevat lanoliinin levittämistä tälle alueelle kivun lievittämiseksi ja verenvuodon pysäyttämiseksi.

Asiantuntijat uskovat, että tämä vaha voi palauttaa nännien ihon kosteuden. Imettävät naiset voivat ostaa 100 % puhdasta ja puhdistettua lanoliinivahaa. Ole kuitenkin varovainen ja poista se ennen imetystä, koska puhdas lanoliini voi aiheuttaa allergisia reaktioita pienille vauvoille.

Muita lanoliinivahan etuja ihonhoidossa

On muitakin tapoja, joilla lanoliini voi vaikuttaa ihonhoitoon.

Alla on muutamia esimerkkejä:

 • Karheus kyynärpäissä ja kantapäissä: Kuiva iho aiheuttaa karheutta esimerkiksi kantapäissä ja kyynärpäissä. Lisäksi kuolleet ihosolut voivat kerääntyä aiheuttaen kovettumia. Voit käyttää lanoliinivahaa pehmentämään niitä ja poistamaan kuolleen ihosolukon.
 • Hoitaa vaippaihottumaa: Vaippojen kosteus voi aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta vauvojen iholle. Onneksi lanoliini toimii puskurina kosteuden ja imeväisten ihon välillä.
 • Paranna lieviä palovammoja: Lanoliinivaha auttaa tulen ja lämmön aiheuttamien vammojen hoitamiseen.
 • Haavan paranemisen nopeuttaminen: Lanoliinilla on parantavia ominaisuuksia, jotka voivat nopeuttaa haavojen sekä vammojen parantumista.

Mitkä tuotteet sisältävät lanoliinivahaa?

Ominaisuuksiensa ja terveysvaikutustensa ansiosta lanoliinia löytyy monista kaupallisista tuotteista.

Tällaisia tuotteita ovat:

 • Puhdas lanoliini
 • Lanoliiniöljy
 • Lanoliinialkoholi
 • Voiteet lääketieteelliseen ja kosmeettiseen käyttöön (ikääntymistä estävät kosteusvoiteet, vaippaihottuma, halkeilevat nännit, yms.)
 • Kauneudenhoitotuotteet (huulirasvat, naamiot, meikinpoistoaineet ja paljon muuta)
 • Saippuat, shampoo, hoitoaineet ja vartalonpesutuotteet

Ennaltaehkäisy ja vasta-aiheet

Ihmisille, joilla ei ole allergioita, lanoliini on turvallista käyttää paikallisesti. Tämän D-vitamiinin valmistamiseen käytettävän vahan nauttiminen suurina määrinä on kuitenkin haitallista. Se voi olla myrkyllistä ja voi alkaa kertymään suolistoon. Yleensä lanoliini voi aiheuttaa allergisia reaktioita tai ruokamyrkytyksiä.

Seuraavaksi selitämme, mitä nämä skenaariot ovat.

Lanoliiniallergia

Koska lanoliini on villa-allergioiden pääasiallinen syy, villa-allergiasta kärsivien ihmisten tulisi välttää sitä. Tämä vaha on ihoa herkistävä; toisin sanoen se on aine, joka aiheuttaa allergisen reaktion kosketettaessa ihoa.

Lanoliiniallergia on kuitenkin hyvin harvinainen. British Journal of Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vain 1,7 %: lla 25 000 ihmisestä, joilla on taipumusta allergioihin, oli merkkejä tästä erityisestä allergiasta.Yleisimmät allergisen reaktion oireet ovat silmien, huulten ja kurkun turpoaminen, ihottuma sekä hengitysvaikeudet.

Lanoliinimyrkytys

Lanoliinimyrkytys voi tapahtua monella tapaa. Se voi esimerkiksi tapahtua nielemällä öljyä vahingossa tai käyttämällä liikaa huulirasvaa. Sen oireita ovat ripuli, oksentelu, ihottuma, tulehdus ja ihon punoitus.

Mitä lanoliinista tulee muistaa

Lanoliini on luonnollinen vaha, jota saadaan villaa tuottavilta eläimiltä. Nämä nisäkkäät tuottavat sitä talirauhasissaan ja se suojaa villaa kosteudelta sekä estää vammoja villan leikkaamisen aikana.

Se on yleinen ainesosa lääketieteellisiin ja kosmeettisiin tarkoituksiin käytettävissä tuotteissa, kuten voiteissa, shampoissa, saippuoissa ja pesuaineissa. Samoin se toimii ainesosana nahan kiillotustuotteissa ja kenkävoiteissa.

Sillä on paljon etuja terveydelle ja ihonhoidolle. Jotkut uskovat, että se voi vähentää ryppyjä, hoitaa kuivia huulia, parantaa halkeilevia nännejä ja vähentää hiusten sekä päänahan kuivuutta.

Toisaalta villa-allergiapotilaiden ei pitäisi käyttää sitä, koska se voi laukaista useita allergisia oireita. Samoin ylenpalttinen altistuminen voi johtaa lanoliinimyrkytykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
 • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
 • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.