Logo image
Logo image

Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

2 minuuttia
On olemassa runsas joukko lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Ne on hyvä tuntea, sillä tämä sivuvaikutus voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa tapaturmaan.
Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin tavallista tuntea olonsa väsyneeksi päivän aikana, joten se ei itsessään ole syy huoleen. Mutta tähän oireeseen on kiinnitettävä huomiota mikäli syöt parhaillaan lääkekuuria johonkin vaivaan, sillä on olemassa lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta.

Vaikka useimmat terveydenhoitoalan ammattilaiset varoittavatkin potilaita tästä sivuvaikutuksesta, on tärkeää olla hyvin perillä kaikista uusista lääkkeistä, joilla aloitat hoidon. Tämä auttaa ehkäisemään ongelmia.

Esimerkiksi bentsodiatsepiinit ovat joitakin yleisimmin käytettyjä lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa äärimmäistä uneliaisuutta. Nämä lääkkeet voivat johtaa työ- tai liikennetapaturmiin, jos niitä käyttävät potilaat eivät ole tietoisia tästä sivuvaikutuksesta. Sivuvaikutuksista onkin oltava tietoinen onnettomuuksien välttämiseksi.

Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Some figure
Työ- tai liikennetapaturmia sattuu helpommin uneliaille ihmisille. Heidän on myös vaikea suoriutua arjen askareista.

Uneliaisuus on yleinen lääkkeiden sivuvaikutus. Uneliaisuutta potee arviolta 20 % aikuisista teollistuneissa maissa. Se voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten liikenneonnettomuuksiin, työtapaturmiin tai muihin terveysongelmiin. Se saattaa myös merkittävästi heikentää nuoren suoriutumista koulussa.

Nämä ovat joitakin pääasiallisia syitä uneliaisuuteen päiväsaikaan:

Seuraavaksi katsomme joitakin lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Pane muistiin ja käänny lääkärin puoleen mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Alfasalpaajat

Näitä lääkkeitä käytetään korkean verenpaineen, eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja Raynaud’n oireyhtymän hoidossa. Alfasalpaajat voivat vähentää yöunen määrää ja aiheuttaa uneliaisuutta ja väsymystä päiväsaikaan.

Lue myös: Mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua?

Bentsodiatsepiinit voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Tällä hetkellä anksiolyyttejä, unilääkkeitä ja lihasrelaksantteja myydään yli 90 rekisteröidyllä kauppanimellä ja 30 erilaisena yhdisteenä. Bentsodiatsepiineihin kuuluvia lääkkeitä ovat bromatsepiini, klonatsepaami, kloratsepaatti, midatsolaami ja loratsepaami.

Nämä lääkkeet vähentävät ahdistusta ja tehostavat GABA:na tunnetun aineen vaikutusta, joka estää keskushermoston aktivaatiota. Edellä mainituista vaikutuksista johtuen nämä lääkkeet voivat aiheuttaa äärimmäistä uneliaisuutta.

Ole varovainen, mikäli olet aikeissa ryhtyä täyttä keskittymistä vaativaan tehtävään ja käytät näitä lääkkeitä.

Ensimmäisen polven H1-antihistamiinit

Nämä lääkkeet salpaavat H1-histamiinireseptoreja, eli ne estävät histamiinia sitoutumasta H1-rakenteisiin ja aiheuttamasta tämän aineen yleisiä vaikutuksia.

Histamiinikemikaali liittyy allergioihin. Kun allergisoivalle aineelle altistuvan henkilön histamiinitasot nousevat pilviin, syntyy tuttuja allergisten reaktioiden oireita. Lääkkeet kuten difenhydramiini voivat kuitenkin myös lamauttaa keskushermostoa ja aiheuttaa voimakasta uneliaisuutta.

Käy lukemassa tämäkin: Mitä lääkemyrkytyksen tapahtuessa tulee tehdä

Masennuslääkkeet

Some figure
Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Joitakin niistä määrätäänkin joskus potilaille unen saamiseksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan rauhoittavat masennuslääkkeet parantavat unta unettomuudesta kärsivillä masennuspotilailla.

Tästä syystä saattaa olla, että pieniannoksisten rauhoittavien masennuslääkkeiden käyttö unilääkkeenä unettomuudesta kärsivillä potilailla, joilla ei kuitenkaan ole kliinistä masennusta, on merkittävästi lisääntynyt viime vuosien aikana. Masennuslääkkeistä uneliaisuutta aiheuttavat esimerkiksi tratsodoni ja mirtatsapiini.

Muita lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Yllä mainittujen lisäksi monet muutkin lääkkeet voivat saada aikaan tämän sivuvaikutuksen. Seuraavaksi luettelemme muutamia muita lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Pidä kuitenkin mielessä, että niitä on vielä monia muitakin.

  • Pahoinvointilääkkeet
  • Liiallinen A-vitamiinin syönti
  • Lihasrelaksantit
  • Epilepsialääkkeet
  • Unilääkkeet

Yhteenveto

Sinun tulee olla perillä siitä, mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta, sillä pahimmassa tapauksessa seurauksena saattaa olla tapaturma. Kysy aina lääkäriltä tai farmaseutilta, jos jokin askarruttaa sinua. Ja ennen kaikkea, älä koskaan lääkitse itse itseäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MJ. Barbanoja, RM. Antonijoana, C. García-Geaa, S. Closa, E. Grasaa, S. Giméneza, Fármacos que pueden producir somnolencia excesiva, Elsevier, https://www.elsevier.es/es-revista-vigilia-sueno-270-articulo-farmacos-que-pueden-producir-somnolencia-13109171
  • F. Cañellasa, Uso de los antidepresivos en el tratamiento del insomnio, Elsevier, https://www.elsevier.es/es-revista-vigilia-sueno-270-articulo-uso-los-antidepresivos-el-tratamiento-13062068
  • Benjamín Valente-Acosta, Paul David Uribe Jaimes, Fármacos inductores del sueño, https://www.researchgate.net/publication/311675265_Farmacos_inductores_del_sueno
  • Goel N, Rao H, Durmer JS, Dinges DF. Neurocognitive consequences of sleep deprivation. Semin Neurol. 2009;29(4):320–339. doi:10.1055/s-0029-1237117

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.