Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

On olemassa runsas joukko lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Ne on hyvä tuntea, sillä tämä sivuvaikutus voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa tapaturmaan.
Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin tavallista tuntea olonsa väsyneeksi päivän aikana, joten se ei itsessään ole syy huoleen. Mutta tähän oireeseen on kiinnitettävä huomiota mikäli syöt parhaillaan lääkekuuria johonkin vaivaan, sillä on olemassa lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta.

Vaikka useimmat terveydenhoitoalan ammattilaiset varoittavatkin potilaita tästä sivuvaikutuksesta, on tärkeää olla hyvin perillä kaikista uusista lääkkeistä, joilla aloitat hoidon. Tämä auttaa ehkäisemään ongelmia.

Esimerkiksi bentsodiatsepiinit ovat joitakin yleisimmin käytettyjä lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa äärimmäistä uneliaisuutta. Nämä lääkkeet voivat johtaa työ- tai liikennetapaturmiin, jos niitä käyttävät potilaat eivät ole tietoisia tästä sivuvaikutuksesta. Sivuvaikutuksista onkin oltava tietoinen onnettomuuksien välttämiseksi.

Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Uneliaisuutta aiheuttavia lääkkeitä käyttävien potilaiden on oltava erityisen varovaisia
Työ- tai liikennetapaturmia sattuu helpommin uneliaille ihmisille. Heidän on myös vaikea suoriutua arjen askareista.

Uneliaisuus on yleinen lääkkeiden sivuvaikutus. Uneliaisuutta potee arviolta 20 % aikuisista teollistuneissa maissa. Se voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten liikenneonnettomuuksiin, työtapaturmiin tai muihin terveysongelmiin. Se saattaa myös merkittävästi heikentää nuoren suoriutumista koulussa.

Nämä ovat joitakin pääasiallisia syitä uneliaisuuteen päiväsaikaan:

Seuraavaksi katsomme joitakin lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Pane muistiin ja käänny lääkärin puoleen mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Alfasalpaajat

Näitä lääkkeitä käytetään korkean verenpaineen, eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja Raynaud’n oireyhtymän hoidossa. Alfasalpaajat voivat vähentää yöunen määrää ja aiheuttaa uneliaisuutta ja väsymystä päiväsaikaan.

Bentsodiatsepiinit voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Tällä hetkellä anksiolyyttejä, unilääkkeitä ja lihasrelaksantteja myydään yli 90 rekisteröidyllä kauppanimellä ja 30 erilaisena yhdisteenä. Bentsodiatsepiineihin kuuluvia lääkkeitä ovat bromatsepiini, klonatsepaami, kloratsepaatti, midatsolaami ja loratsepaami.

Nämä lääkkeet vähentävät ahdistusta ja tehostavat GABA:na tunnetun aineen vaikutusta, joka estää keskushermoston aktivaatiota. Edellä mainituista vaikutuksista johtuen nämä lääkkeet voivat aiheuttaa äärimmäistä uneliaisuutta.

Ole varovainen, mikäli olet aikeissa ryhtyä täyttä keskittymistä vaativaan tehtävään ja käytät näitä lääkkeitä.

Ensimmäisen polven H1-antihistamiinit

Nämä lääkkeet salpaavat H1-histamiinireseptoreja, eli ne estävät histamiinia sitoutumasta H1-rakenteisiin ja aiheuttamasta tämän aineen yleisiä vaikutuksia.

Histamiinikemikaali liittyy allergioihin. Kun allergisoivalle aineelle altistuvan henkilön histamiinitasot nousevat pilviin, syntyy tuttuja allergisten reaktioiden oireita. Lääkkeet kuten difenhydramiini voivat kuitenkin myös lamauttaa keskushermostoa ja aiheuttaa voimakasta uneliaisuutta.

Masennuslääkkeet

Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta
Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Joitakin niistä määrätäänkin joskus potilaille unen saamiseksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan rauhoittavat masennuslääkkeet parantavat unta unettomuudesta kärsivillä masennuspotilailla.

Tästä syystä saattaa olla, että pieniannoksisten rauhoittavien masennuslääkkeiden käyttö unilääkkeenä unettomuudesta kärsivillä potilailla, joilla ei kuitenkaan ole kliinistä masennusta, on merkittävästi lisääntynyt viime vuosien aikana. Masennuslääkkeistä u neliaisuutta aiheuttavat esimerkiksi tratsodoni ja mirtatsapiini.

Muita lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta

Yllä mainittujen lisäksi monet muutkin lääkkeet voivat saada aikaan tämän sivuvaikutuksen. Seuraavaksi luettelemme muutamia muita lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa uneliaisuutta. Pidä kuitenkin mielessä, että niitä on vielä monia muitakin.

  • Pahoinvointilääkkeet
  • Liiallinen A-vitamiinin syönti
  • Lihasrelaksantit
  • Epilepsialääkkeet
  • Unilääkkeet

Yhteenveto

Sinun tulee olla perillä siitä, mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta, sillä pahimmassa tapauksessa seurauksena saattaa olla tapaturma. Kysy aina lääkäriltä tai farmaseutilta, jos jokin askarruttaa sinua. Ja ennen kaikkea, älä koskaan lääkitse itse itseäsi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Metamitsoli: käyttötavat ja haittavaikutukset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Metamitsoli: käyttötavat ja haittavaikutukset

Metamitsoli on tehokas lääke kipuun ja kuumeeseen. Tässä artikkelissa kerromme sen käyttötavoista ja haittavaikutuksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.