Kynsisienen hoito luonnollisin keinoin

25 syyskuun, 2018
Omenaviinietikalla on antimykoottinen vaikutus, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että se auttaa kynsisienen hoidossa. Jalkojen pitäminen kuivina on tärkeää sienen estämiseksi, ja lisäksi voit käyttää jaloille erityisesti tarkoitettua puuteria.

Kynsisieni eli kynsisilsa on tulehdus, joka vaikuttaa kynsien ulkonäköön siten, että sekä niiden väri että paksuus muuttuvat. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin kynsisienen oireista ja siitä, mitä voit tehdä tämän vaivan estämiseksi ja hillitsemiseksi.

Kynsisienen syyt ja oireet

Tämä on hyvin yleinen vaiva joka puolella maailmaa, ja se etenee siten, että yksi sormien tai varpaiden kynsistä levittää sienen toisiin, mikäli tarvittaviin toimenpiteisiin ei ajan kuluessa ryhdytä. Joillakin ihmisillä voi myös ilmetä niin kutsuttua urheilijan jalkaa eli ihosientä, sillä sieni voi alkaa vaikuttaa myös ihoon.

Kynsisienen voi havaita helpoiten kynsien ulkomuotoa tarkkailemalla joko niiden paksuuden tai värin muutoksena, sillä tällä sienellä ei ole minkäänlaisia kipua tuottavia tai epämukavia oireita. Monella ihmisellä kuluukin liian pitkä aika ennen kuin he huomaavat kärsivänsä kynsisienestä, ja ongelman hoitaminen täydellisesti saattaa silloin vaatia jo useita kuukausia tai jopa vuosia.

paksuuntunut kynsi

Kynsisieni on yleensä vain esteettinen ongelma, mutta vakavissa tapauksissa se saattaa aiheuttaa myös kroonista kipua, joka voi olla vaikea poistaa. Aikainen havaitseminen onkin tärkeää, jotta sienestä voitaisiin päästä eroon nopeasti ja lopullisesti.

Kynsisienen syyt

On olemassa kolmen tyyppistä kynsisieneen johtavaa sientä. Niistä tunnetuin on candida albicans. Se tarttuu suorassa kosketuksessa, ja se voi ilmetä ihmisessä ilman minkäänlaista tulehdusta. Jotkut tekijät, jotka aiheuttavat vastustuskyvyn heikkenemistä, voivat tällöin lisätä kynsisienen kehittymisen riskiä.

Ikääntyminen on yksi näistä syistä, sillä sieni voi alkaa muodostua ihmisen vanhetessa ja elimistön vastustuskyvyn heikentyessä. Samoin riski on suurempi silloin, jos jalka on jatkuvasti kostea, kuten on usein esimerkiksi uimareiden tai sellaisten ihmisten kohdalla, jotka eivät käytä ilmavia jalkineita (huonoja tässä mielessä ovat esimerkiksi kumista valmistetut kengät ja nailonsukat). Myös tietyt sairaudet, kuten psoriasis tai jalkasilsa, aiheuttavat suuremman todennäköisyyden kärsiä kynsisienestä.

Diabetes on yhteydessä tähän sieneen siten, että se vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn. Jos perheessä on ollut kynsisientä, lisää tämäkin riskin todennäköisyyttä, sillä syynä sen ilmenemiseen voi olla geneettinen taipumus tai esimerkiksi samojen pyyhkeiden, ammeen ja jalkineiden käyttö. Lisäksi aiheuttajina voivat olla kehon vastustuskyvyn tarkoituksellinen madaltaminen (esimerkiksi tiettyjen sairausten yhteydessä tehtävä operaatio) tai biologisten lääkkeiden käyttö.

kynsisieni sormenkynsissä

Kynnen ulkonäkö

Yleensä kynsisienen pahimpana haittana pidetään esteettisiä seurauksia, sillä kynsien ulkonäkö muuttuu epämiellyttäväksi. Muutokset voidaan jakaa viiteen eri tyyppiin.

  • Kynnen reuna muuttuu keltaiseksi ja paksuksi, ja siitä tulee rosoinen ja hajonnut.
  • Kynnen juuri vahingoittuu, ja muodostuu valkoisia ja keltaisia alueita.
  • Pieniä valkoisia pisteitä tai pallukoita alkaa näkymään kynnen pinnassa.
  • Kynsi muuttuu lilaksi väriltään.
  • Kynsi muuttuu epämuodostuneeksi, ja siitä tulee kaareva, paksu ja helposti rikkoutuva.

Hygienia on hyvin tärkeä asia kynsisienen torjumiseksi, sillä niin pystytään estämään sienen ja bakteerien leviäminen. On myös tärkeää pestä kädet ja kuivata ne kunnolla. Käytä puuvillaisia sukkia, jotka eivät purista liikaa ja jotka antavat ilman virrata kunnolla. Vältä peseytymistä paljain jaloin pukuhuoneissa ja kuntosaleilla, äläkä jaa pyyhettäsi kenenkään kanssa.

Jos sieni on jo päässyt kehittymään, on tärkeää pitää kynnet siisteinä, jotta ne eivät kasva pidemmiksi kuin itse sormi tai varvas on. Sinun täytyy desinfioida kynsienhoitovälineesi käytön jälkeen, ja koskaan ei tulisi käyttää tekokynsiä eikä myöskään kynsilakkaa, mikäli sientä jo esiintyy.

 

kutiavat jalat

Kotikonstit kynsisienen hoitamiseksi

1. Teepuuöljy

Tämä on hyvin tunnettu, luonnollinen hoitoaine kynsisieneen, ja se toimii tehokkaasti yksinkertaisissa tai keskivaikeissa tapauksissa, sillä se on voimakkaasti sieniä vastaan taisteleva aine.

Sekoita yhtä suuret määrät teepuuöljyä, oliiviöljyä ja timjamiöljyä. Peitä sienen vallassa oleva alue seoksella käyttäen puuvillavanua tai hammasharjaa (jota et kuitenkaan käytä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin tähän). Anna vaikuttaa 15 minuutin ajan, ja harjaa sitten kynttä hammasharjalla. Kun jalka on pesty ja kuiva, laita kynnelle vielä muutama pisara teepuuöljyä.

2. Omenaviinietikka

Tämä on toinen tehokas aine kynsisienen hoidossa. Sinun tulisi valmistaa jalkakylpy, jossa on yhtä suuret määrät omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä. Upota kätesi tai jalkasi (tai vähintään niiden kynnet) 20 minuutin ajaksi nesteeseen, ja kuivaa sitten perusteellisesti pyyhkeellä tai hiustenkuivaajalla. Keskity kuivatessasi erityisesti sienestä kärsivään kynteen sekä sormien tai varpaiden väleihin.

 

kynsisienen hoito luonnollisesti

Voit käyttää omenaviinietikkaa myös siten, että sekoitat sitä kaksi lusikallista yhtä suureen määrään karkeaa riisijauhoa. Laita tätä seosta kynnelle ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan. Lopuksi kuivaa jalka tai käsi samalla tarkalla tavalla kuin edellisessä ohjeessa.

3. Ruokasooda

Ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa voi myös käyttää kynsisienen hoidossa. Laita sitä puuvillavanulla kynnellesi, ja yritä kohdistaa sitä myös kynnen alla olevaan ihoon. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan, huuhtele, ja lopuksi kuivaa kynsi perusteellisesti.

4. Timjami

Tämä on tehokas tuote kynsisienen kukistamiseksi. Laita kaksi kupillista vettä ja kolme lusikallista timjamia kattilaan, ja anna kiehua 5 minuutin ajan. Laita liesi nollille, peitä kattila, ja anna viilentyä. Liota puuvillavanua tai kangasta nesteessä, ja peitä sillä ne kynnet, joissa sientä esiintyy.

5. Kaneli

Keitä litran verran vettä kymmenen kanelitangon kanssa, pienennä lämpöä ja anna kiehua vielä 5 minuutin ajan. Anna nesteen hautua 45 minuutin ajan, ja kaada sitä sitten vielä lämpimänä astiaan, jossa voit liottaa kynsiäsi.

6. Sipuli

Kostuta puuvillavanua sipulista puristetussa nesteessä, ja sivele sillä kynsiäsi. Voit myös hieroa puolikasta sipulia suoraan jalkaasi tai kynttäsi vasten.

7. Sitruuna ja aloe vera

Sekoita lusikallinen sitruunamehua, viisi tippaa vetyperoksidia sekä kaksi lusikallista aloe vera -geeliä yhteen. Laita sitten seosta sienen valtaamalle kynnelle ja anna kuivua.

8. Valkosipuli

Keitä viisi valkosipulinkynttä kupillisessa vettä. Kaada neste astiaan, jossa on kylmää vettä, ja laita jalat tai kädet sinne 15 minuutin ajaksi. Toista käsittely joka päivä kuukauden ajan.

Jos kynsisieni on siis ongelmanasi, kannattaa kokeilla näitä luonnollisia, tehokkaita ja edullisia kotihoitoja!