Logo image
Logo image

Kynsien "puolikuut" kertovat kehon terveydestä

3 minuuttia
Tiedätkö, miltä terveet kynnet näyttävät? Nyt kerromme tarkemmin kynsissä näkyvistä valkoisista puolikuun muotoisista alueista, sillä ne voivat antaa tärkeää tietoa kehosi terveydestä.
Kynsien "puolikuut" kertovat kehon terveydestä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Usko tai älä, kyntesi voivat kertoa sinusta paljon enemmän kuin luulet, sillä ne saattavat olla yhteydessä terveyteen. Se puolikuun muotoinen alue kynnen juuressa, jota kutsutaan nimellä “lunula”, voi kertoa jonkin tyyppisestä terveysongelmasta, vaikka tästä häiriöstä ei olisikaan mitään muuta oiretta.

Kiinnitä siis tästä lähtien hiukan enemmän huomiota kynsiesi juurten vaaleisiin alueisiin, ja jatka lukemista – seuraavat faktat voivat olla tärkeitä terveyttäsi koskien!

Miltä kynsien vaaleisten alueiden tulisi eri sormissa näyttää?

Pikkurillin lunula

Some figure

Tämän sormen puolikuun tulisi olla lähes näkymätön tai hyvin pieni. Se liittyy munuaisten, ohutsuolen ja sydämen toimintaan.

  • Jos huomaat, että alue tässä sormessa on tavallista suurempi, ole tarkkana, sillä kyseessä saattaa olla korkea verenpaine.

Nimettömän puolikuu

Nimettömän lunula liittyy ihmisen lisääntymistä koskevaan toimintaan ja imusuonten järjestelmään.

  • Jos se on tuskin näkyvissä, tämä voi kertoa ongelmasta aineenvaihduntaan liittyen.

Keksisormen puolikuu

Keskisormesi valkoinen alue voi liittyä aivojen toimintaan tai sydämen ja verisuonten järjestelmään.

  • Jos et voi nähdä tämän sormen lunulaa, tässä voi olla kyseessä ongelma verisuonia tai korkeaa verenpainetta koskien.

Etusormen puolikuu

Tämän sormen lunula voi kadota täysin tai lähes täysin, jos sinulla on suoliston tai haiman toiminnan häiriöitä tai jokin krooninen sairaus ylempiin hengitysteihin liittyen.

Peukalon puolikuu

Some figure

Tämä lunula liittyy keuhkojen ja pernan toimintaan.

Se on suurin viidestä sormien valkoisista alueista, ja sen tulisi viedä enintään 25 % koko kyseisen sormen kynnen pituudesta.

  • Jos huomaat, että alue on pienempi, syynä voi olla tupakointi.
  • Jos se on suurempi kuin yllä mainitun mukainen, tämä voi olla korkean verenpaineen seurausta.

Onko lunula oikean kokoinen – mistä sen tietää?

Jos et ole varma, onko valkoinen alue liian pieni tai suuri, kannattaa pitää mielessä, että aluetta pidetään suurena, jos se vie kolmanneksen koko kynnen pituudesta.

Tämä voi olla merkki ongelmista sydän- ja verisuonijärjestelmässä, tai se voi kertoa muutoksista sydämen lyöntinopeudessa tai alhaisesta verenpaineesta.

Suurentumista ilmenee myös sellaisilla ihmisillä, jotka tekevät raskasta ja fyysistä työtä tai niillä, joilla on paljon stressiä.

Onko lunula liian pieni?

Valkoinen puolikuu on pieni silloin, jos sitä ei voida nähdä tai kun se tuskin ulottuu kynsinauhan ylitse.

Tämä voi kertoa alhaisesta verenpaineesta tai verenkierron ongelmista, kuten myös heikosta vastustuskyvystä, hitaasta aineenvaihdunnasta tai B12-vitamiinin puutoksesta.

Jos olet huomannut, että lunula on selkeästi erillään ja siinä on poikittainen raja suhteessa muuhun kynteen, sinulla voi olla ongelmia verensokerin kanssa tai sinulle voi olla kehittymässä diabetes.

Näkymätön lunula

Muista, että joskus puolikuuta ei välttämättä voida nähdä, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sitä ei olisi olemassa. Jos se on todella kadonnut, kyseessä voi olla verenkiertoa koskeva ongelma.

Lunulan puuttuminen voi liittyä kilpirauhasen häiriöihin, tai sitten B12-vitamiinin tai raudan vähäisyyteen.

Muutokset lunulan värissä

Some figure

Toinen ongelma, jota saattaa ilmetä kynsien vaaleita alueita koskien, on muutos niiden värissä. Jos huomaat, että alueet ovat muuttuneet harmaamman sävyisiksi tavallisen valkoisen värin sijasta, tämä voi viestiä siitä, että tarvitset hiukan lepoa.

Kyseinen sävy voi myös liittyä ongelmiin ruoansulatuksen kanssa ja kehon vaikeuteen imeä ravinteita.

Valkoinen lunula kertoo, että kaikki on kunnossa, sillä tämä on luonnollinen kynnen juuren väri. Muista, että alueen tulisi olla useaa astetta vaaleampi kuin ihosi väri.

Jos lunula on väriltään enemmän lilaan päin, tämä voi olla merkki huonosta verenkierrosta ja hapen puutteellisuudesta elimissä ja kudoksissa. Vaaleanpunainen tai punainen lunula voi taas kertoa vähäisestä liikunnasta ja ongelmista keuhkojen terveydessä.

Lopuksi vielä sellainen asia, että jos huomaat puolikuiden muuttuneen mustiksi, tämä on oire raskasmetallien aiheuttamasta saastumisesta. Jos näin käy omalla kohdallasi, käy välittömästi lääkärissä.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että kynsien valkoiset alueet voivat viestiä terveydestäsi ja sen ongelmista? Tarkastele omia kynsiäsi ja mieti, onko kaikki kunnossa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Daniel CR 3d, Osment LS. “Nail pigmentation abnormalities. Their importance and proper examination”. Cutis 1982; 30: 348-360.
  • Fawcett RS, Linford S, Stulberg DL. “Nail abnormalities: Clues to systemic disease”. Am Fam Physician 2004; 69: 1417-1424.
  • Lakshmi, B. S., Ram, R., & Kumar, V. S. (2015). Nail changes in a renal patient. Indian journal of nephrology, 25(6), 383. https://doi.org/10.4103/0971-4065.152727
  • Nail manifestations in systemic diseases medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm112h.pdf
  • Sano, H., & Ogawa, R. (2014). Clinical Evidence for the Relationship between Nail Configuration and Mechanical Forces. Plastic and reconstructive surgery. Global open, 2(3), e115. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000000057

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.