Kynsien keltaisuus: syyt ja luontaishoidot

Oletko huomannut kynsiesi muuttuneen ajan kuluessa tai tietyistä asioista johtuen kellertäviksi, etkä saa niiden luonnollista väriä palautumaan? Kaupallisten tuotteiden lisäksi ratkaisuna voivat olla edulliset ja helpot luontaishoidot, joihin tarvitaan vain kodin kaapeista löytyviä perustuotteita.
Kynsien keltaisuus: syyt ja luontaishoidot

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kynsien keltaisuus on epämiellyttävän näköistä, ja usein ihmiset yhdistävät siistit, kauniit ja terveet kynnet hyviin elintapoihin yleisesti ottaen. Nyt haluamme siis kertoa kolmesta luontaishoidosta, jotta kellertävät kynnet eivät enää pilaisi käsiesi kauneutta.

Jotta kynnet voisivat olla hyvässä kunnossa, on tärkeää pitää elintavat hyvinä ja syödä tasapainoista ravintoa. Lisäksi kannattaa kokeilla eräitä luontaistuotteita. Mutta ennen parhaiden vaihtoehtojen esittelemistä kerromme siitä, miksi kynsien väri voi ylipäätään muuttua.

Mistä kynsien keltaisuus johtuu?

Saatat ajatella, että kynsien keltaisuus johtuu yksinomaan tummista kynsilakoista, jotka värjäävät. Syynä saattaa kuitenkin olla jokin epätasapaino elimistössä.

On tärkeää ottaa huomioon, että tämä muutos kynsissä voi liittyä eräisiin sairauksiin. Esimerkkejä kynsien keltaisuutta aiheuttavista elimistön ongelmista ovat seuraavat:

 • Ravinnepuutokset: Liian vähäinen ravinteiden saanti voi aiheuttaa kynsien kellertävyyttä. Alhainen proteiinien, mineraalien ja vitamiinien määrä on ihmisen terveydelle haitaksi. Siksi onkin erittäin tärkeää huolehtia riittävästä A- ja B-vitamiinin, kalsiumin, raudan sekä sinkin saannista päivittäisten aterioiden kautta.
 • Terveysongelmat yleisesti ottaen: Kynsien keltaisuus on joskus merkki stressistä, huonosta ruokavaliosta ja maksan vajaatoiminnasta. Siksi onkin tärkeää, että stressiä pyritään torjumaan ja estämään sen haittoja elimistölle.
 • Sienet: Kynsisieni on myöskin keltaisuutta aiheuttava tartunta, ja sen voi saada toiselta ihmiseltä tai missä tahansa julkisessa paikassa. Sieni pääse sisään mikroskooppisen pienistä raoista ja leviää koko kynteen. On syytä olla hiukan varovainen jalkojen ja käsien kanssa märissä paikoissa, kuten esimerkiksi uimahalleissa ja kuntosaleilla.
 • Lisäksi haitallisia tapoja kynsien värin kannalta ovat tupakointi sekä vanhojen kynsilakkojen tai tekokynsien käyttö, kuten myös umpinaisten kenkien käyttö hyvin pitkiä aikoja.

Miten kynsien keltaisuudesta päästään eroon?

kynnet

Seuraavat kolme helposti löydettävissä olevaa luonnollista ainesta voivat olla erittäin hyviä apuja tämän epämiellyttävän ongelman torjunnassa.

1. Sitruuna

Sitruuna sisältää entsyymejä, joilla on valkaiseva vaikutus. Usein tätä hedelmää käytetään puhdistustuotteissa, sillä sitruuna auttaa poistamaan rasvaa ja hajuja. Lisäksi se on erittäin tehokas antiseptinen ja sientä torjuva tuote.

 • Tämä kotihoito tehdään hieromalla sitruunaviipaletta suoraan kynsiin – mikäli tunnet kipua tai kirvelyä, voit kuitenkin kastaa sitruunamehuun puuvillavanutupon tai -puikon. Anna mehun vaikuttaa 15 minuutin ajan ja sitten huuhtele se pois lämpimällä vedellä.
 • Toinen vaihtoehto on liottaa kynsiä sitruunamehussa 10-15 minuutin ajan. Käytä sitten harjaa kynsien hieromiseksi, pese ne vedellä ja lopuksi laita jotakin kosteusvoidetta estääksesi kynsiä kuivumasta liikaa. Tämän luontaishoidon avulla pystyt myös lisäämään kynsiesi kiiltoa.

2. Etikka tai omenaviinietikka

Etikka on tuote, joka ensinnäkin hoitaa kellastuneita kynsiä, mutta se myös tekee niistä terveemmät ja vahvemmat. Tällä nesteellä on sientä torjuvia ominaisuuksia, ja mikäli keltaisuus johtuu kynsilakasta, se valkaisee kynsiä.

 • Tähän hoitoon tarvitaan vain yhtä suuret osat lämmintä vettä ja etikkaa tai omenaviinietikkaa, jotka sekoitetaan kulhossa.
 • Liota käsiäsi tai jalkojasi seoksessa noin 15-20 minuutin ajan. Tämän kuluttua hiero kynsiäsi ja kuivaa ne lopuksi pyyhkeellä.
 • Tätä hoitoa tulisi toistaa ainakin kerran kuukaudessa.

3. Ruokasooda

Tämä hoito on yksi tehokkaimmista luonnollisista tavoista valkaista kellastuneita kynsiä. Se on myös erinomainen kuoriva hoito, jotta voisit saada poistettua kaikki käsien ja jalkojen epäpuhtaudet luonnollisella ja edullisella tavalla.

 • Sekoita yhteen ruokalusikallinen oliiviöljyä, sitruunamehua ja ruokasoodaa.
 • Hiero tätä seosta kynsiisi harjalla ja jätä vaikuttamaan ainakin kymmeneksi minuutiksi.
 • Tämän ajan kuluttua huuhtele seos pois vedellä.
 • Toista tätä hoitoa kahdesti viikossa, kunnes voit huomata kohentumisen kynsiesi ulkonäössä.

Luonnollinen hoito, jossa yhdistyvät edelliset tehokkaat ainekset

kynnet

Ainekset

 • 1 rkl ruokasoodaa
 • ½ rkl oliiviöljyä
 • ½ rkl etikkaa
 • Mehu kahdesta sitruunasta

Valmistus ja käyttö

 • Sekoita ainekset kulhossa, jotta niistä muodostuu tahna.
 • Laita seosta kynsillesi pyörivin liikkein ja pehmeällä harjalla.
 • Jätä tahna vaikuttamaan kynsille ainakin 15 minuutin ajaksi, ja lopuksi huuhtele se pois vedellä.
 • Laita vielä lopuksi jotakin kosteuttavaa voidetta tai kauneudenhoitoon sopivaa öljyä, jotta voisit estää ihon kuivumista.
 • Toista tätä hoitoa, kunnes voit huomata kynsien keltaisuuden hävinneen.

Nyt tiedät, kuinka kellastuneita kynsiä voidaan hoitaa kotikonstein ja erittäin edullisesti. Näitä luontaishoitoja kokeillessasi pidä kuitenkin mielessä, että niitä tulee käyttää vain ohjeiden mukaisesti, eikä siis useammin. Mikäli olet epävarma näiden luontaishoitojen soveltuvuudesta omaan tilanteeseesi, ota yhteyttä lääkäriin tai muuhun asiantuntijaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin käytät valkosipulia kynsien vahvistamiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin käytät valkosipulia kynsien vahvistamiseen

Valkosipuli on loistava apu kauneudenhoidossa. Tässä artikkelissa katsomme, kuinka voit käyttää valkosipulia kynsien vahvistamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Academia Española de Dermatología y Venereología (2013). Todo sobre las uñas. Consultado el 15/09/2020, online en: https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/todo-sobre-las-unas/
 • Ahmed Hassan H. Arbab (M.Pharm) & Mahmoud Mudawi Eltahir (PhD). Review on Skin Whitening Agents. Khartoum Pharmacy Journal Vol. 13 No. 1 June. 2010. Faculty of Pharmacy, Omdurman Islamic University. Consultado el 15/09/2020, online en: https://www.academia.edu/33518033/Review_on_Skin_Whitening_Agents?auto=download
 • Moreta Velasco, Diana Carolina (2017). Técnicas de manicure – pedicure y su incidencia en el aprendizaje de belleza de las Estudiantes del Centro de Formacion Artesanal Rene del Canton Milagro, Provincia del Guayas. Babahoyo : UTB, 2017. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4266
 • Jing L, Lei Z, Li L, et al. Antifungal Activity of Citrus Essential Oils. J Agric Food Chem. 2014;62(14):3011-3033. doi:10.1021/jf5006148
 • YY Cheung , SHC Lee , M Hui , TNM Luk. Effect of pH on fungal growth: problems with using vinegar (5% acetic acid) in treating superficial fungal infections. Hong Kong J. Dermatol. Venereol. (2014) 22, 57-64. Consultado el 15/09/2020, online en: http://medcomhk.com/hkdvb/details.asp?id=647&show=1234
 • Rendon MI, Gaviria JI. Review of skin-lightening agents. Dermatol Surg. 2005;31(7 Pt 2):886-889. doi:10.1111/j.1524-4725.2005.31736

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.