Logo image
Logo image

Kurkunpääntulehduksen lievittäminen kotikonstein

5 minuuttia
Nesteytys, lepo ja tietyt eteeriset öljyt voivat helpottaa kurkunpääntulehduksen oireita. Tutustu kaikkiin vaihtoehtoihin tässä artikkelissa!
Kurkunpääntulehduksen lievittäminen kotikonstein
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

On olemassa tiettyjä apuvälineitä ja vinkkejä, joiden avulla kurkunpääntulehduksen lievittäminen onnistuu kotona. Kurkunpääntulehdus on virusinfektio, joka vaarantaa ylempien hengitysteiden terveyden ja vaikuttaa yleisimmin 6 kk – 3 vuoden ikäisiin lapsiin.

Aikaisemmin uskottiin, että Corynebacterium diphtheriae -bakteeri aiheutti vain kurkunpääntulehdusta. Nykyään Espanjan lasten poliklinikoiden ja perusterveydenhuollon yhdistyksen mukaan kyseinen patogeeni aiheuttaa monia erilaisia ​​kurkunpään, henkitorven ja keuhkoputkien sairauksia.

Myös vanhemmat lapset, nuoret ja aikuiset voivat kärsiä tästä sairaudesta. Sille ominaista on ns. “haukkuva yskä” ja hengenahdistus. Lisäksi se voi oireilla myös äänen käheytenä, matalana kuumeena ja nenän tukkoisuutena. Haluatko tietää, miten kurkunpääntulehduksen lievittäminen onnistuu kotikonstein? Milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen? Lue eteenpäin niin saat selville.

Mikä on kurkunpääntulehdus ja mitkä ovat sen syyt?

Tehdäänpä ensin lyhyt katsaus tämän virusinfektion tärkeimpiin ominaisuuksiin. On syytä mainita, että kurkunpääntulehduksen voi aiheuttaa useat eri virukset, kuten seuraavat:

 • Parainfluenssavirus
 • RSV
 • Tuhkarokko
 • Adenovirus
 • Influenssa A ja B

Tarkemmin sanottuna nämä virukset aiheuttavat kurkunpään ja henkitorven tulehduksen, mikä johtaa sisäänhengityksen vaikeutumiseen ja ns, haukkuvan yskän ilmenemiseen. Infektio voi levitä edelleen keuhkoputkiin.

Yleensä tämä infektio paranee kotihoidolla ja levolla. On myös luonnollisia lääkkeitä, jotka auttavat lievittämään sen aiheuttamia oireita.

On kuitenkin tärkeää olla valppaana, koska joissakin tapauksissa voi ilmetä seuraavanlaisia komplikaatioita:

 • Keuhkokuume
 • Bakteeriperäinen trakeiitti eli henkitorven tulehdus
 • Keuhkopöhö
 • Kuolema (harvinaisissa tapauksissa)
Some figure
Jos lapsella on kurkunpääntulehduksen oireita, lääkärin tulee arvioida antibioottien käytön tarve.

Lue myös: Lasten herpeettinen ientulehdus eli gingivostomatiitti

Kurkunpääntulehduksen lievittäminen kotikeinoin

Useimmissa tapauksissa kurkunpääntulehdus paranee muutaman päivän kuluessa, samoin kuin muut yleisimmät virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot. Yskä, nenän tukkoisuus ja hengitysvaikeudet aiheuttavat kuitenkin yleistä epämukavuutta. Epämukavuuden minimoimiseksi voidaan käyttää seuraavia keinoja.

1. Ilmankostutin

Ilmankostuttimien käyttö on yleistynyt, koska se vähentää huoneilman kuivuutta ja siihen liittyviä oireita. Kun kyseessä on kurkunpääntulehdus, ilmankostuttimen käyttö auttaa hallitsemaan hengitysteiden ärsytystä, tukkoisuutta ja hengitysvaikeuksia.

Vaikka sen tuomista eduista ei vieläkään ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä, Mayo Clinic korostaa yhdessä julkaisuistaan, että se on hyödyllinen apuväline flunssan tai muiden hengitysteiden sairauksien oireiden lievittämisessä.

Samalla se kuitenkin varoittaa, että sitä on käytettävä oikein, koska liiallinen kosteus on haitallista. Lisäksi, jos ilmankostutinta ei ole puhdistettu huolellisesti, laitteeseen kerääntyy hometta sekä bakteereja, jotka pahentavat sairauksia.

Ihannetapauksessa kodin ilmankosteuden tulisi olla 30–50 %.

2. Eteeriset öljyt

Eteerisiä öljyjä saadaan jalostettaessa kasveja, kukkia, mausteita ja tiettyjä hedelmiä. Ne ovat haihtuvia yhdisteitä, joilla on farmakologista aktiivisia ominaisuuksia.

Flavor and Fragrance Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tietyillä tämäntyyppisillä öljyillä on terapeuttista ominaisuuksia, jotka auttavat taistelemaan hengitystieinfektioita vastaan. Niiden sisäänhengitys tai transdermaalinen käyttö lievittää tukkoisuutta, hengitysongelmia ja yskää.

Jotkut suosituimmista vaihtoehdoista ovat seuraavat:

 • Aniksen eteerinen öljy
 • Piparminttuöljy
 • Karvasfenkolin hedelmä
 • Timjamiöljy
 • Teepuuöljy

Yleisin tapa käyttää niitä on sisäänhengittäminen. Tätä varten sinun tulee lisätä muutama tippa eteeristä öljyä kiehuvaan veteen ja hengittää vesihöyryä. Voit laittaa pyyhkeen pääsi päälle samalla kun kumarrat hengittämään höyryä.

Ole kuitenkin varovainen! Tämä ei sovellu pienille lapsille kuuman veden vuoksi. Lasten kohdalla sinun tulee valvoa heitä tarkasti tai valita turvallisempi menetelmä.

Eteerisiä öljyjä voidaan myös lisätä aromidiffuusoriin tai levittää paikallisesti. Jälkimmäisessä tapauksessa ne yhdistetään yleensä kantajaöljyyn (kuten kookos-, manteli- tai oliiviöljyyn) sekä hierotaan rintaan ja kaulaan.

Varoitus

Nämä tuotteet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Joillekin lapsille niiden käyttö voi aiheuttaa myös allergisen reaktion.

Esimerkiksi Journal of Neurosciences in Rural Practice -lehdessä julkaistussa tapausraportissa ehdotetaan eukalyptusöljyn käytön välttämistä pienillä lapsilla, koska se liitetään usein vakaviin sivuvaikutuksiin ja allergiaoireisiin.

Kaikki allergiset reaktiot ovat riittävä syy välttää eteeristen öljyjen käyttöä. Ihannetapauksessa tee allergiatesti ennen kuin käytät tuotetta.

3. Reseptivapaat lääkkeet

Pienten lasten ei tule käyttää käsikauppalääkkeitä ilman lastenlääkärin suositusta. Rochesterin yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa jaetussa julkaisussa kerrotaan, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ja American Academy of Pediatrics (AAP) eivät suosittele tällaisten lääkkeiden käyttöä alle kaksivuotiaille lapsille.

Miksi? Niiden käyttö aiheuttaa mahdollisia riskejä ja sivuvaikutuksia, jotka vaihtelevat lievistä vakaviin. Turvallista käyttöä varten lastenlääkärin tai perhelääkärin on ensin määritettävä diagnoosi. Lisäksi annosta tulee säätää iän, painon ja terveysongelmien mukaan.

Kurkunpääntulehduksen yhteydessä käytetään usein reseptivapaita kuumetta alentavia lääkkeitä, kuten asetaminofeenia ja ibuprofeenia.

Muita keinoja kurkunpääntulehduksen oireiden lievittämiseksi

Edellä mainittujen hoitojen lisäksi on olemassa myös monia kotikonsteja, joilla kurkunpääntulehduksen oireita voidaan lievittää. Voit käyttää niitä samanaikaisesti lääkärin määräämien lääkkeiden kanssa.

Some figure
Kurkunpääntulehduksen yhteydessä esiintyy yleensä matalaa kuumetta, joka on hallittavissa fyysisillä menetelmillä. Kuumetta alentavien lääkkeiden käyttö tapahtuu lääkärin harkinnan mukaan.

Lue myös: Lasten uusi hepatiittiepidemia

Varmista mukava ja hiljainen ympäristö

Infektion aiheuttama epämukavuus saa lapset usein hermostuneiksi ja itkuisiksi. Tämän seurauksena nenän tukkoisuus ja hengitysongelmat pahenevat.

Yritä saada heidät tuntemaan olonsa mukavaksi ja rauhalliseksi. Tämän saavuttamiseksi voit hyödyntää seuraavia vinkkejä:

 • Varmista, että heidän huoneensa on puhdas.
 • Anna lapsen leikkiä suosikkilelullaan.
 • Puhu lapselle pehmeällä ja rauhoittavalla äänellä. Myös laulaminen voi auttaa heitä voimaan paremmin.
 • Hiero hellästi selkää.
 • Kytke aromidiffuusori päälle.

Huolehdi nesteytyksestä

Kuten Annals of Nutrition and Metabolism -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa kerrotaan, nesteytys on tärkeä asia fysiologisten sekä terveellisten tapojen oppimisen vuoksi. Virusinfektioin yhteydessä on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Kurkunpääntulehduksen yhteydessä voit tarjota lapselle kylmiä juomia, mehujäätä ja hyytelöitä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Yli 7-vuotiaille lapsille voidaan antaa muita rauhoittavia juomia, kuten hedelmä-, kamomilla-, sitruuna- ja hunajajuomia.

Asento

Kun esiintyy hengitysvaikeuksista johtuvia univaikeuksia, asennon parantaminen voi auttaa. Tämä voidaan tehdä pinoamalla useita tyynyjä niin, että nukut hieman kallistettuna eteenpäin.

Milloin kannattaa käydä lääkärissä?

Yleensä nämä yllä mainitut keinot auttavat parantamaan kurkunpääntulehduksen muutaman päivän kuluessa. Siitä huolimatta oireet voivat olla voimakkaampia yö -aikaan. Jos parannusta ei tapahdu tai jos ilmenee merkkejä komplikaatioista, on parasta mennä lääkäriin.

Seuraaviin kliinisiin oireisiin tulee hakea välittömästi apua:

 • Sierainten liikkuminen hengittäessä
 • Aikaisemmat kurkunpääntulehdukset
 • Äkillinen karkea yskä
 • Hengityksen vinkuminen levossa
 • Sininen väri huulissa tai kynsissä

Mitä pitää muistaa kurkunpääntulehduksesta

Kurkunpääntulehdus on virusinfektio, joka vaikuttaa ylähengitysteihin. Sitä esiintyy yleensä pienillä lapsilla, mutta sitä voi esiintyä kaiken ikäisillä ihmisillä.

Se paranee yleensä parissa päivässä. Sen aiheuttamia oireita voidaan kuitenkin lievittää tietyillä lääkkeillä ja kotikonsteilla. Jos olet epävarma tai jos potilaalla ilmenee merkkejä komplikaatioista, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sizar O, Carr B. Croup. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431070/
 • Humidifiers: Ease skin, breathing symptoms. (June 08, 2021). Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER). Available in https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/humidifiers/art-20048021
 • Horváth, G., & Ács, K. (2015). Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. In Flavour and Fragrance Journal (Vol. 30, Issue 5, pp. 331–341). Wiley. https://doi.org/10.1002/ffj.3252
 • Dudipala SC, Mandapuram P, Ch LK. Eucalyptus Oil-Induced Seizures in Children: Case Reports and Review of the Literature. J Neurosci Rural Pract. 2021 Jan;12(1):112-115. doi: 10.1055/s-0040-1721199. Epub 2021 Jan 29. PMID: 33531768; PMCID: PMC7846315.
 • Over-The-Counter Medicines for Infants and Children. (n.d.). University of Rochester Medical Center Rochester. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=2804#:~:text=The%20FDA%20and%20American%20Academy,medicine%2C%20especially%20the%20first%20time.
 • Bottin JH, Morin C, Guelinckx I, Perrier ET. Hydration in Children: What Do We Know and Why Does it Matter? Ann Nutr Metab. 2019;74 Suppl 3:11-18. doi: 10.1159/000500340. Epub 2019 Jun 14. PMID: 31203294.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.