Logo image
Logo image

Piparminttuöljy lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää

3 minuuttia
Piparminttuöljy on luonnontuote, jota on tutkittu runsaasti sen mahdollisten ärtyvän suolen oireyhtymää lievittävien vaikutusten vuoksi. Mitä tutkimuksissa on havaittu?
Piparminttuöljy lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Piparminttuöljyn vaikutuksia ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviin potilaisiin on tutkittu. Esimerkiksi BMC Complementary Medicine and Therapies -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että se on turvallinen ja tehokas hoito, joka voi lievittää kyseisen sairauden oireita. Mitä muuta aiheesta tiedetään? Onko olemassa muita tätä väitettä tukevia tutkimuksia? Tämän päivän artikkelissa kerromme, kuinka piparminttuöljy lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää ja annamme myös neuvoja sen käyttämiseksi tähän tarkoitukseen.

Piparminttuöljy lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää

Piparminttua hyödynnettiin jo muinoin kaikenlaisiin lääkitseviin tarkoituksiin. Sekä sen lehtiä että eteeristä öljyä on käytetty muun muassa juomissa, uutteina ja voiteina lisäapuna erilaisiin vaivoihin, kuten flunssaan, päänsärkyyn ja ruoansulatusongelmiin.

Tutkijat ovat kuitenkin viime aikoina todenneet, että piparmintun eteerinen öljy hoitaa myös myös ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS). Se auttaa tarkemmin ottaen hillitsemään siihen liittyviä oireita, kuten kipua, ummetusta, tulehdusta ja vatsan turvotusta.

BMJ:ssä julkaistu tutkimuskatsaus tuli siihen tulokseen, että piparminttuöljy oli tehokkaampi kuin lumelääke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. Lisäksi sen vaikutukset näyttäisivät voittavan kuidunkin, ja niitä verrataan myös kouristuksia ehkäiseviin lääkkeisiin.

Selvä, mutta miksi se tehoaa? Tutkijat ehdottavat, että piparminttuöljyllä on kouristusta ehkäisevä vaikutus; toisin sanoen mentoli, yksi sen vaikuttavista aineista, rauhoittaa suolen sileää lihasta. Näin se auttaa vähentämään vatsan turvotusta, kipua, ummetusta, ripulia sekä tunnetta siitä, että suoli ei tyhjene kunnolla.

Digestive and Liver Disease -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että neljän viikon mittainen hoito piparmintun eteerisellä öljyllä auttoi lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymälle tyypillisiä vatsaoireita.

Lisäksi lääketieteellisessä lehdessä nimeltä Alimentary Pharmacology & Therapeutics julkaistu tutkimus havaitsi, että tällä öljyllä on muitakin vaikutusmekanismeja ärtyvän suolen oireyhtymää vastaan, kuten sisäelinten herkkyyden mukauttaminen, sen antimikrobinen vaikutus ja tulehduksenvastainen teho.

Some figure
Ärtyvä suoli on toistuvaa vatsakipua aiheuttava vaiva, joka usein liitetään tiettyihin ruokiin.

Ota selville, mikä on ruokavalion rooli ärtyvän suolen oireyhtymässä

Onko piparminttuöljy turvallista?

Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että piparminttuöljyä on turvallista käyttää. Vielä riittää kuitenkin tutkittavaa, joten näille tuloksille ei tule antaa liikaa painoarvoa. Pidä mielessä, että piparminttuöljy ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto ärtyvän suolen oireyhtymään, ja sitä tulee käyttää järkevästi, mieluiten lääkärin valvonnassa.

Syy tähän on se, että mintun ja sen johdannaisten runsaalla käytöllä on haittavaikutuksia. Tutkijat ovat esimerkiksi havainneet, että se häiritsee vitamiinien, kivennäisaineiden ja lääkkeiden imeytymistä. Lisäksi se voi nieltynä aiheuttaa närästystä, suun kuivuutta ja pahoinvointia. Harvoissa tapauksissa se voi aiheuttaa myös allergisia reaktioita.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito piparminttuöljyllä

Toistaiseksi piparminttuöljystä ja ärtyvän suolen oireyhtymästä tehdyt tutkimukset ovat keskittyneet sen kapselimuotoon. Ei ole mitään todisteita siitä, että lehdistä valmistetun piparminttuteen juomisella olisi samat vaikutukset. Hauduke on kuitenkin melko turvallinen vaihtoehto.

Piparminttukapseleissa on tavallisesti enteropäällyste, joka estää mahahappoa hajottamasta niitä. Se on olemassa sen vuoksi, etteivät kapselit sulaisi ennen suolistoon pääsyä ja vältettäisiin näin mahdolliset haittavaikutukset, kuten aiemmin mainittu liikahappoisuus. Yleensä annostukset ovat seuraavat:

 • Aikuiset: 0,2-0,4 ml piparminttuöljyä kolme kertaa päivässä
 • 8-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset: 0,1-0,2 ml piparminttuöljyä kolme kertaa päivässä

Huomaa, että sitä ei tulisi käyttää samanaikaisesti antasidien (mahahappoa neutraloivien valmisteiden) kanssa, koska ne hajottavat enteropäällysteen. Lisäksi kapselit tulee niellä kokonaisina, joten älä käytä piparminttuöljyä sellaisenaan. Sinun tulee pitäytyä oikeassa annostuksessa, joka on jo tarkoin mitattu jokaiseen kapseliin.

Some figure
Yhdisteen teho ärtyvän suolen hoidossa on todettu kapselimuodossa.

Käy lukemassa myös: Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa

Suositukset potilaille, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä on sairaus, joka vaatii monitieteellistä lähestymistapaa. Ota siis yhteyttä lääkäriin, ennen kuin käytät oireiden lievittämiseen mitään lisäravinteita, kuten piparminttuöljyä.

Sekä lääkärit että ravitsemusasiantuntijat – ja jopa psykologit – voivat neuvoa sinulle tehokkaita menetelmiä oireiden vähentämiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi. Sinun tulee myös muuttaa ruokavaliotasi ja omaksua yleisesti terveelliset elämäntavat. Ota siis huomioon seuraavat kohdat:

 • Varmista, että saat ihanteellisen määrän kuitua
 • Vältä gluteenia
 • Omaksu FODMAP-ruokavalio
 • Ole fyysisesti aktiivinen
 • Vältä stressiä
 • Omaksu kunnolliset nukkumistottumukset
 • Juo riittävästi vettä ja muita terveellisiä juomia
 • Noudata mahdollista lääkärin määräämää hoitoa
 • Käy terapiassa psykologin luona

Tutkimukset ärtyvän suolen oireyhtymän liitännäishoidoista jatkuvat. Tästä syystä oireiden hallinnassa on nyt mahdollista käyttää lisäravinteita, kuten piparminttuöljyä. Kysy kuitenkin aina lääkäriltä ennen käyttöä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
 • Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
 • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
 • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.