Kurkun ongelmat ja suolistoon liittyvä yhteys

Aseta jalkasi kuumaan veteen 20 minuutiksi saadaksesi nopean helpotuksen turvonneeseen kurkkuun, sillä keho yrittää tasoittaa koko ruumiin lämpötilan.
Kurkun ongelmat ja suolistoon liittyvä yhteys

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2019

Kurkun ongelmat ja niiden yhteys suolistoon saattoi yllättää sinut, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun joidenkin kehonosien on huomattu olevan yllättävässä yhteydessä toisiinsa. Kiinalainen lääketiede on opettanut tätä muun muassa refleksologian ja iridologian muodoissa. Tämä artikkeli selittää, miten ja minkä takia sinun tulisi huolehtia suolistostasi, jos kärsit kurkun ongelmista, kuten esimerkiksi nielurisatulehduksesta, nielutulehduksesta tai äänen menetyksestä.

Vanhoja hoitokeinoja

Ihmiset ovat osanneet hyödyntää lääketiedettä jo kauan käyttämällä saatavilla olevia aineita yksinkertaisina parannuskeinoina. Ennen vanhaan etenkin lasten kurkun ongelmat hoidettiin usein peräruiskeella.

Peräruiske oli tavallinen apu moneen vaivaan, sillä tiedossa oli, että huonosti toimiva suolisto voi johtaa moniin terveysongelmiin, ja täten peräruiske helpottaisi oloa melkein saman tien.

Peräruiske suoritettiin yleensä kumisen pumpun avulla ja sellaisia myydään edelleenkin apteekeissa, sillä se on nopein ja helpoin tapa antaa peräruiske.

 • Täytä pumppu puhtaalla, lämpimällä vedellä. Hiero pumpun päähän liukuvoidetta tai öljyä, ja aseta se sitten peräsuoleen kyljelläsi maaten.
 • Poista pumppu, kun vettä on mielestäsi suolessa tarpeeksi.
 • Voit laittaa muutaman peräruiskeen päivässä silloin, kun kärsit kurkkukivusta.
peräruiske

Tarkista suolistosi

Jos sinulla ilmenee usein kurkun ongelmia ilman selkeää syytä, tai sellaisia, joiden hoito on vaikeaa, kiinnitä huomiota suolistoosi, jotta voit rajata pois muutamia tyypillisiä vaivoja:

 • Ärtyneen suolen oireyhtymä: krooninen tila, joka aiheuttaa kipua, ripulia ja/tai ummetusta. Tila voi liittyä hermostoon tai tunteisiin.
 • Ummetus: ummetus on yleinen ongelma, joka johtuu yleensä huonosta ravinnosta, pitkälle jalostetuista ruoista ja liikunnan puutteesta.
 • Suolistoloiset: suolistoloisia esiintyy usein, mutta niitä ei tunneta kovin hyvin. Näistä tunnetuin on hiivatulehdus, mutta loisia on olemassa useita, eikä niistä aiheutuvia oireita välttämättä osata kovin hyvin erottaa toisistaan. Voit olla loisen takia väsynyt, hermostunut tai ruokahaluton. Ruoansulatuksesi voi toimia huonosti tai joko nenäsi tai peräaukkosi saattaa kutista.
 • Divertikuloosi: tässä tilassa osa paksusuolen seinämästä paksuuntuu.

Suolistofloora ja kurkun ongelmat

Jos haluat todella pitää huolta kurkustasi, tulisi sinun huolehtia suolistostasi ja hoitaa kaikki ilmenevät kurkun ongelmat. Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota suolistoflooraan, johon suoliston ongelmat, huono ruokavalio ja lääkkeet vaikuttavat helposti.

Voit huolehtia suolistofloorasta kahdella tavalla:

 • Syö ruokia, jotka edistävät sen hyvinvointia. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi hapankaali, jogurtti ja kefiiri, mutta nämä tulisi valmistaa itse, jotta voit olla varma, ettei niitä ole keinotekoisesti muunneltu, ja jotta niistä varmasti löytyy kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.
 • Käytä tarkoitukseen sopivia lisäravinteita kasvattaaksesi suolistoflooraa. Näin kannattaa toimia etenkin silloin, kun olet jollakin lääkekuurilla.
kefiiri

Ruoka-aineintoleranssi

Tämä on tärkeä asia, joka sinun tulisi ottaa huomioon, mikäli kärsit suoliston ongelmista. Selvitä, kärsitkö mahdollisesti jonkinlaisesta ruoka-aineintoleranssista, joka saattaa aiheuttaa pitkäaikaista, voimakasta haittaa suolistossa.

Mikäli olet jollekin ruoka-aineelle allerginen, voit yleensä huomata sen helposti, sillä reaktio on välitön, mutta ruoka-aineintoleranssien kanssa asia ei ole näin yksiselitteinen. Intoleranssit saattavat alkaa vaivata hitaasti, asteittain, jolloin niiden havaitseminen on hankalampaa.

Voit olla intolerantti mitä tahansa ruoka-ainetta kohtaan, ja voit saada varmuuden asiaan laboratoriossa tehtävien testien avulla. Tavallisimmin kyse on gluteenista tai laktoosista, joten näihin aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota tarkasti. Sinulla voi myös olla intoleranssi hedelmiin, pähkinöihin tai ruoan lisäaineisiin.

patonkia leikkuulaudalla

Kuumia jalkakylpyjä

Vaikka tämä hoitokeino ei aina auta kyseiseen ongelmaan, saattaa jalkakylpy antaa välittömän helpotuksen turvonneeseen kurkkuun. Kun jalat ovat korkeammassa lämpötilassa, viilenee yläruumis. Aseta jalkasi kuumaan veteen vähintään 20 minuutiksi. Jos vesi viilenee tällä aikaa, laita joukkoon lisää kuumaa vettä. Käsittelyn jälkeen sinun tulisi pitää jalkasi lämpimänä.

Kuvat: Pavel Fiskovich, mfcorwin, ja didriks.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Paranna suolistoinfektio luontaishoidoilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Paranna suolistoinfektio luontaishoidoilla

Suolistoinfektio on yleinen ilmiö, jota voi esiintyä minkä ikäisenä tahansa. Se voi olla ympäristön, juomaveden tai normaalisti syömämme ruoan aihe...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
 • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
 • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.