5 parannuskeinoa ummetuksen hoitamiseen

Ummetusta on kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää joko lievänä tai voimakkaana. Miettikääpä kaikkia niitä lukuisia TV-mainoksia ongelmasta, tarjoten lääkehoitoja jotka joissakin tapauksissa voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. Mutta vain muutamalla yksinkertaisella askeleella voit hoitaa ummetusta ja päästä eroon kivusta ja epämukavuudesta jotka liittyvät ummetukseen. Lue tästä artikkelista kuinka!

Miksi ummetusta esiintyy?

Tutkimusten mukaan ummetusta esiintyy yhdellä viidestä ihmisestä, enimmäkseen naisilla tai yli 65-vuotiailla ihmisillä. Naiset ovat alttiimpia tälle tilalle vaihtelevien hormonien ja kuukautisten vuoksi. Jos kärsit ummetuksesta, yleensä ulostat vain 1 – 3 kertaa viikossa.

Alapuolelle on listattu muutamat yleisimmät syyt ummetukseen. Ota huomioon, että jos kärsit pitkäaikaisesta ummetuksesta, se voi aiheuttaa vakavia ongelmia.

  • Epäterveellinen ruokavalio tai ruuan hotkiminen
  • Aamiaisen pois jättäminen
  • Liikunnan puute
  • Tietyt reseptilääkkeet (verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet, anksiolyyttiset lääkkeet)
  • WC:hen menon pitkittäminen

5 vinkkiä ummetuksen hoitamiseen

1. Syötkö terveellisen aamiaisen?

Välipala

Aamiainen on välttämättömyys. Joskus on välttämätöntä kiirehtiä aamulla pois kotoa juoden vain kupillisen kahvia, mutta aamiaisella on tärkeä rooli terveyden ylläpitämisessä joka päivä.

Aamiainen on päivän tärkein ateria, jolloin tankkaamme kehoamme energialla ja saamme hyvän alun edessä olevalle päivälle. Tämä päivän ensimmäinen ateria on se joka määrää ruokailutottumuksiemme suunnan ja ”sytyttää” ruoansulatuselimistömme auttamalla sitä toimimaan oikein. Millainen on paras aamiainen?

  • Lasillinen appelsiinimehua (tai ananasmehua).
  • Kulhollinen kaurahiutaleita, pähkinöitä, muutama rusina ja vähän soijamaitoa. Kaikki nämä ainesosat tarjoavat terveellisen määrän kuitua ruoansulatuselimistöllesi.
  • Kupillinen vihreää teetä: jonkin lämpimän juominen aamuisin auttaa ruoansulatuselimistöäsi ja vihreä tee on aina maukas vaihtoehto.

2. Kuinka paljon vettä pitäisi juoda päivässä?

Vesi

Tiedät varmasti, että on tärkeää juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Veden kulutus auttaa elimiäsi toimimaan oikein, jolloin munuaisesi suodattavat paremmin verta ja poistavat myrkkyjä, edistävät maksan toimintoja ja varmistavat että ruoansulatuselimistösi toimii parhaiten etkä ulostaessa tunne kipua tai epämukavuutta. Ei mene paljon aikaa ottaa vesipullo laukkuun mukaan kun lähdet kotoa. Ja jos tarvitset vähän ylimääräistä makua, lisää vähän sitruunamehua virkistyksen ja maun vuoksi.

3. Salaatit ovat avainasia

Salaatti

Älä lankea niihin helppo-valmistaa-mikroaaltouunissa -aterioihin joita myydään marketin kylmä- ja pakastinaltaissa. Vältä esikäsiteltyjä aterioita. On tärkeää syödä tuoreita hedelmiä ja kasviksia, joissa on runsaasti kuituja. Salaatit ovat helppoja. Nakkaa mitä vain sinulla on käsillä; tuoretta pinaattia tuoreiden tai kuivattujen hedelmien päälle. Ananasviipaleet nakattuina pinaatin sekaan ja hieman pähkinöitä, grillattua kanaa oliiviöljyn tai limen mehun kanssa ovat herkullinen ateria.

Ja muista, että raakojen ruoka-aineiden syöminen edistää terveellisiä ruoansulatusentsyymejä ja tekee ruoansulatuksen helpommaksi. Jos voit, syö tomaatteja, sipulia ja vihreää paprikaa raakana.

Ja entä iso lasillinen viileää juurikasmehua? Tai öljyllä ja etikalla höystetty artisokka. On olemassa monia herkullisia ja yksinkertaisia reseptejä jotka voivat auttaa sinua ruoansulatusongelmassasi. Pidä mielessä, että haluat välttää niitä elintarvikkeita jotka imevät vettä, ryöstäen veden keholtasi (supistavat) ja korvaa ne ruoansulatuksen avustajilla (omenat, banaanit ja päärynät).

4. Älä pelkää leipää

Leipä

Ole varovainen uuden ruokavalion tai dieetin käyttöönotossa. Ne ovat usein hyvin rajoittavia sallittujen ruoka-aineiden suhteen ja voivat lopulta päätyä kieltämään ruoka-aineet joissa on runsaasti täysjyvää ja viljakasveja jotka ovat tarpeen edistämään terveellistä ruoansulatusta.

Älä lankea leivän syömisen pelkoon koska oletat että se saa sinut lihomaan, koska se ei ole totta. Tasapainoisen ravinnnon säilyttäminen on hyvä asia ja leivässä olevien kuitujen ja viljojen syöminen on osa terveellistä ja ravinteikasta ruokavaliota. Ja sen varmistaminen, että saat päivittäisen suositellun määrän kuitua, auttaa käsittelemään ummetuskysymyksiäsi ja lopulta saa olosi paremmaksi.

Parasta olisi syödä kokojyväleipää. Vältä valkoista leipää, ne on usein leivottu suuresta määrästä rasvaa ja puhdistetuista jauhoista. Suositelluinta on kaurasta valmistettu leipä, joka sisältää terveellisiä rasvoja ja voi auttaa ulostamisessa.

5. Liiku päivittäin

Kävely

Puolesta tunnista 40 minuuttiin liikuntaa päivässä on tarpeeksi pitämään sinut terveenä. Liikkumattomalla elämäntyylillä voi olla haitallisia vaikutuksia ruoansulatuselimistöllesi tehden sen heikommaksi tai väärin toimivaksi. On tärkeää liikkua. Mene hölkkäämään, kävele tai pyöräile. Ota ystävä mukaan aamukävelylle ja tee ajasta miellyttävämpää, niin ettei se ole pelkkää liikkumista. Kun teet siitä päivittäisen rutiinin, kehosi ja ruoansulatuselimistösi kiittävät sinua.

 

UUTISIA VERKOSSA