Logo image
Logo image

Kurkuma ja 9 muuta hyödyllistä maustetta niveltulehdukseen

8 minuuttia
Yksi niveltulehduksen pääpiirteistä on tulehdus, ja siksi anti-inflammatoristen mausteiden sisällyttäminen potilaan ruokavalioon voi auttaa oireiden hallinnassa. On kuitenkin tärkeää, että käytät näitä mausteita niveltulehdukseen vain lääkärisi ehdottaman hoidon puitteissa.
Kurkuma ja 9 muuta hyödyllistä maustetta niveltulehdukseen
Viimeisin päivitys: 05 heinäkuuta, 2023

Ensinnäkin on tärkeää tiedostaa, että näitä 10 maustetta saa käyttää niveltulehdukseen lääkärin suositteleman hoidon puitteissa. Ota myös huomioon, että ruoalla ei sinänsä ole taianomaisia vaikutuksia tiettyyn sairauteen tai tilaan. Ravinnolla voi olla positiivinen tai negatiivinen vaikutus sairauksien kehitykseen ja kliinisiin ilmenemismuotoihin.

Onko tästä todisteita? Tietysti! Tässä artikkelissa jaamme kaikki yksityiskohdat.

10 anti-inflammatorista maustetta niveltulehdukseen

Niveltulehduspotilailla yksi tai useampi nivel turpoaa, tulee araksi ja jäykistyy. Taudin edetessä tulehdus muuttuu krooniseksi ja tekee liikkumisesta ja päivittäisistä toiminnoista mahdotonta. Tämän seurauksena myös heidän elämänlaatunsa heikkenee.

Onneksi nyt on saatavilla useita hoitovaihtoehtoja nivelten toiminnan parantamiseksi ja komplikaatioiden riskin vähentämiseksi. Näistä ruokavalioon liittyvillä on tärkeä rooli. Ja vaikka yksilöllinen lähestymistapa on paras, on joitain yleisiä suosituksia, joita jokainen voi soveltaa.

Esimerkiksi tulehdusta ehkäisevien mausteiden säännöllinen käyttö tuo lisäarvoa ruokiin. Ne eivät vain paranna ruoan makua, vaan tarjoavat lisävaikutuksen tulehduksen säätelyyn. Journal of Translational Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus tukee niiden ominaisuuksia.

Kyseisen tutkimuksen mukaan mausteet, kuten kurkuma, neilikka, korianteri, valkosipuli, inkivääri ja pippuri, voivat vaikuttaa tulehdusreitteihin. Kuinka nämä kymmenen maustetta voivat auttaa niveltulehdukseen? Katsotaanpa tarkemmin.

Lue tämä artikkeli: 7 myyttiä ruoasta ja niveltulehduksesta

1. Kurkuma

Kurkuman tärkein vaikuttava aine, kurkumiini, on luonnollinen tulehdusta ehkäisevä aine. Mauste on osa perinteistä kiinalaista ja ayurveda-lääketiedettä adjuvanttina lievittämään kipua ja turvotusta erilaisissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, mukaan lukien niveltulehdus ja nivelrikko.

Journal of Medicinal Food –lehdessä julkaistu tutkimus ehdottaa tämän ainesosan käyttöä tulehdussairauksien ravintolisänä. BMJ Open Sport & Exercise Medicinen katsaus puolestaan kertoo, että kurkumalla on positiivisia vaikutuksia kipujen vähentämiseen ja fyysisen toiminnan parantamiseen ihmisillä, joilla on polven nivelrikko.

Vaikka sen vaikutusmekanismia tutkitaan edelleen, tutkijat havaitsivat, että kurkumiini estää sytokiineja ja tulehdusentsyymejä. Siten se estää tulehdusvälittäjien tuotantoa.

Voit lisätä kurkumaa (joka on esillä artikkelin pääkuvassa) useisiin ruokiin, kuten keittoihin, muhennoksiin ja lihaan. Luonnollisessa muodossaan kurkumiinin hyötyosuus on kuitenkin alhainen. Niveltulehdussäätiö suosittelee 500 mg kurkumiiniuutetta kapselin muodossa kahdesti päivässä.

Tutkijat suosittelevat myös sen yhdistämistä mustapippurin kanssa sen imeytymisen edistämiseksi kehossa. Vältä joka tapauksessa sen samanaikaista käyttöä antikoagulanttien, lipidejä alentavien aineiden ja ginkgo biloban, valkosipulin tai sahapalmun kanssa.

2. Kaneli

Sen lisäksi, että kaneli sopii erinomaisesti erilaisten ruokien maun ja aromin parantamiseen, sillä on myös lääketieteellisiä sovelluksia. Sen kahdella aktiivisella yhdisteellä, kanelimaldehydillä ja kanelihapolla, on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.

Biochemical Pharmacologyn jakamassa tutkimuksessa kerrotaan, että erityisesti kanelimaldehydillä on hyvät mahdollisuudet hoitaa tulehdussairauksia. Lisäksi Journal of the American College of Nutrition –julkaisun mukaan siitä näyttää olevan hyötyä sairauksissa, kuten niveltulehduksessa.

Tutkimuksessa todetaan, että kanelilisä toimii turvallisena terapeuttisena lisäaineena nivelreumapotilaiden tulehduksen ja kliinisten oireiden vähentämiseksi. Tämä johtuu siitä, että se alentaa C-reaktiivisen proteiinin tasoa veressä, joka on yksi tulehdusmerkkereistä.

Maustetta on saatavana lisäravinteena, kuten kapseleina. Voit myös lisätä sitä jauheena smoothieihin, kaurapuuroon, vuokiin ja erilaisiin jälkiruokiin. Älä ylitä sen kulutusta ja vältä sen samanaikaista nauttimista antikoagulanttien kanssa.

Some figure
Kaneli on yksi monista niveltulehduksen hoitoon sopivista mausteista.

3. Valkosipuli

Yksi käytetyimmistä anti-inflammatorisista mausteista missä tahansa päin maailmaa on valkosipuli. Se sisältää diallyylidisulfidia, ainetta, joka estää proinflammatoristen sytokiinien vaikutuksia. Sen nauttiminen joko luonnollisesti tai lisäravinteena voi vähentää niveltulehduksen aiheuttamaa turvotusta ja jäykkyyttä.

Tältä osin Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology –lehdessä julkaistussa rotilla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että valkosipulista johdetulla diallyylidisulfidilla on niveltulehdusta ehkäisevä vaikutus. Erityisesti se vähentää tulehdusta ja estää ruston rappeutumista.

Samaan aikaan Phytotherapy Researchin tutkimus päättelee, että valkosipulin lisäys voi parantaa tulehdusvälittäjiä vähentämällä C-reaktiivisen proteiinin ja tuumorinekroositekijän (TNF) tasoja. Tämä näkyy nivelreuman kliinisten oireiden, kuten kipeiden ja turvonneiden nivelten, vähenemisenä.

Tarvitsemme edelleen laajempia ja vakuuttavampia tutkimuksia arvioidaksemme valkosipulin vaikutuksia niveltulehdukseen. Joka tapauksessa sitä kannattaa lisätä keittoihin, pastoihin, kasvisruokiin ja muihin resepteihin. Voit ottaa sen myös lisäravinteena, mutta vain lääkärin valvonnassa.

Some figure
Valkosipuli.

4. Cayennepippuri

Cayennepippuri, kuten muutkin tuliset paprikat, sisältää aktiivisia yhdisteitä, jotka tunnetaan kapsaisinoideina. Nämä ovat olleet tutkimuksen kohteena vuosia, sillä niillä on havaittu olevan kipua lievittävää, tulehdusta ehkäisevää ja antioksidanttista vaikutusta. Tätä maustetta kannattaa siis kokeilla niveltulehdukseen.

Molecules -lehdessä raportoidut tutkimukset kertovat, että kapsaisiinia käytetään usein pieninä annoksina paikallisissa tinktuureissa niveltulehduksen hoitoon. Sen käyttö liittyy vähentyneeseen nivelkipuun ja arkuuteen.

Sillä välin Osteoarthritis and Cartilage -lehdessä julkaistussa katsauksessa todetaan, että paikallisen kapsaisiinivoiteen käyttö voi vähentää nivelrikon kipua yhtä tehokkaasti kuin ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä.

Vaikka tutkimukset keskittyvät paikallisesti käytettävän kapsaisiinin vaikutuksiin, anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että cayennepippurin nauttimisella on myös positiivisia vaikutuksia kipua ja jäykkyyttä lievittämään. On suositeltavaa lisätä maustetta pieninä määrinä keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin tai marinadeihin.

Some figure
Cayennepippuri tomaattimehussa.

5. Mustapippuri

Mustapippuria käytetään usein monenlaisten ruokien maustamiseen. Monet ihmiset eivät tiedä, että se sisältää aktiivisia yhdisteitä, kuten piperiiniä, jolla on anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia vaikutuksia kehossa. Vaihtoehtoisessa lääketieteessä sitä pidetään nivelsairauksien täydentävänä hoitona.

European Journal of Pharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että piperiinihapolla, piperiinistä johdetulla molekyylillä, on antinosiseptiivinen ja anti-inflammatorinen vaikutus. Näin ollen se ei ainoastaan edistä tulehduksen hallintaa, vaan se myös vähentää kivun voimakkuutta.

Toisessa, eläimillä tehdyssä tutkimuksessa, jonka jakoi Arthritis Research & Therapy, tehtiin samanlaisia tuloksia. Tutkijat päättelivät, että piperiinillä on anti-inflammatorisia, antinosiseptiivisiä ja niveltulehduksia estäviä vaikutuksia. Siksi on suositeltavaa, että sen potentiaalia ravintolisänä niveltulehdusta vastaan tutkitaan.

Some figure
Mustapippurit.

6. Neilikka

Tutkimus neilikan vaikutuksista niveltulehdusta vastaan on tuottanut ristiriitaisia tuloksia. Silti on näyttöä siitä, että eugenolilla, yhdellä sen aktiivisista yhdisteistä, on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään tämän häiriön oireita.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity -yhtiön jakamassa katsauksessa käsitellään eugenolin kliinistä potentiaalia oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen liittyvien sairauksien hoidossa. Sen nauttimisella on terveyshyötyjä ja se parantaa yleistä elämänlaatua.

Biological and Pharmaceutical Bulletinissa raportoidussa kokeellisessa mallissa havainnot olivat samanlaisia. Eugenolin havaittiin parantavan kokeellista niveltulehdusta, ja se voisi olla hyödyllinen lisäaineena ihmisen niveltulehduksen hoidossa.

Niveltulehduksen tapauksessa eugenolia voidaan valjastaa käyttämällä paikallisesti neilikan eteeristä öljyä. Tämä tulisi yhdistää kantajaöljyyn (manteli-, kookos-, oliivi-, jne.). 5-10 tippaa eteeristä öljyä 15 millilitraan kantajaöljyä kohden on suositus.

Muut kulutusmuodot ovat seuraavat:

 • Jauhettuna ja lisättynä keittoihin, muhennoksiin ja leivonnaisiin.
 • Kokonaisena, lisättynä teehen tai kuumiin juomiin.
Some figure
Neilikan eteerinen öljy.

7. Inkivääri

Inkivääri sisältää kahta aktiivista yhdistettä: gingerolia ja shogaolia, joilla on mitä ilmeisimmin anti-inflammatorista potentiaalia. Journal of Medicinal Foodin jakamassa katsauksessa kerrotaan, että tällä mausteella on yhteisiä farmakologisia ominaisuuksia ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden kanssa, mutta sillä on vähemmän sivuvaikutuksia.

Gene -lehden tutkimuksessa havaittiin, että inkiväärilisä voi auttaa nivelreuman hoidossa lisäämällä tiettyjen immuunitoimintaan osallistuvien geenien ilmentymistä.

Maustetta voidaan lisätä liharuokiin, keittoihin, vihanneksiin, muhennoksiin ja kastikkeisiin. Sitä voidaan syödä myös tuoreena smoothiessa tai infuusioiden muodossa. Sen eteerinen öljy voidaan yhdistää kantajaöljyyn hierontaa varten.

Some figure
Inkivääri.

8. Timjami

Complementary Therapies in Medicine -lehden kautta julkaistu tutkimus paljasti, että timjami on yksi yleisimmin käytetyistä tulehdusta ehkäisevistä mausteista nivelreumapotilaiden keskuudessa. Se on arvokas antioksidanttisten, niveltulehduksia ehkäisevien ja lievästi analgeettisten vaikutustensa vuoksi.

Vaikka todisteita ei ole tarpeeksi, sen vaikutukset saattavat johtua sen tymolipitoisuudesta, monoterpeenifenolista, jolla on kyky edistää vapaiden radikaalien poistamista, vähentää tulehdusta ja lievittää kipua.

Voit lisätä tuoretta tai kuivattua timjamia liha-, palko- ja kasvisruokiin. Voit valmistaa sen myös infuusiona. Voit myös käyttää eteeristä öljyä (sekoitettuna kantajaöljyyn) hieronnassa.

Some figure
Timjamin oksa.

9. Oregano

Oreganon eteeriset öljyt sekä ainesosat, kuten tymoli ja rosmariinihappo, ovat luonnollisia tulehduskipulääkkeitä. Molecules -lehti raportoi, että tämä mauste auttaa vähentämään tulehdusta ja torjumaan vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia.

Vaikka tarvitsemme lisää tutkimuksia, sen uutteet näyttävät vähentävän nivelreuman ja muiden autoimmuunisairauksien oireita. Erityisesti se voi olla hyödyllinen turvotuksen ja kivun vähentämisessä.

Tulehdusta ehkäisevä vaikutus näyttää heikkenevän mausteuutteiden käytön myötä. Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, onko sillä samoja vaikutuksia kuin osana säännöllistä ruokavaliota. Siitä huolimatta lisää se muun muassa lihaan, keittoihin ja muhennoksiin.

Some figure
Oregano.

10. Korianteri

Tätä viimeistä maustetta niveltulehdukseen suositellaan sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi. Eläintutkimuksessa, joka jaettiin Indian Journal of Medical Research -lehdessä, todettiin, että tämä ainesosa auttaa moduloimaan tulehdusta edistäviä sytokiinejä nivelkalvossa, mikä tuottaa niveltulehduksen vastaista aktiivisuutta.

Toistaiseksi tarvitsemme suurempia ja vakuuttavampia tutkimuksia vahvistaaksemme nämä vaikutukset ihmisissä. Joka tapauksessa havainnot ovat lähtökohta korianterin (Coriandrum sativum) tutkimukselle nivelreuman terapeuttisena aineena.

Voit lisätä tuoretta korianteria tai siemeniä muun muassa keittoihin, muhennoksiin, lihaan ja salaatteihin. Ota lisäravinteita vain ammattilaisen valvonnassa.

Some figure
Korianteria.

Suosituksia anti-inflammatoristen mausteiden turvalliseen käyttöön

Yleensä anti-inflammatoristen mausteiden lisääminen tavalliseen ruokavalioon on turvallista. Ihmiset sietävät niitä yleensä hyvin pienissä määrissä. On kuitenkin olemassa turvotuksen ja vatsakipujen, kaasun, hapon refluksin, mahalaukun ärsytyksen ja ripulin riski, jos niitä käytetään liikaa. Muita oireita voivat olla seuraavat:

 • Sydämen rytmihäiriö
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Uneliaisuus
 • Ahdistus
 • Agitaatio

Ei pidä unohtaa, että joillekin ihmisille mausteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Tällöin oireita voivat olla nokkosihottuma, epämukava tunne vatsassa ja hengitysteiden tulehdus. Jos näin tapahtuu sinun kohdallasi, lopeta käyttö ja ota yhteys lääkäriin.

On mahdollista löytää mausteperäisiä lisäravinteita, jotka lupaavat auttaa lievittämään niveltulehdusta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, ota yhteyttä lääkäriin tai yrttilääkäriin. Annokset voivat vaihdella jokaisessa esittelyssä, mutta on tärkeää noudattaa valmistajan suosittelemaa määrää.

Otatpa mausteen luonnollisessa muodossaan tai lisäravinteena, älä ota sitä, jos käytät muita lääkkeitä. Joissakin tapauksissa se tehostaa sen toimintaa, kun taas toisissa se vähentää sitä.

On suositeltavaa odottaa vähintään kaksi tuntia minkä tahansa lääkkeen ottamisen ja lisäravinteen välillä.

Jotkut vuorovaikuttavista lääkkeistä ovat seuraavat:

Lue: Mikä on niveleffuusio ja miten sitä voidaan hoitaa?

Anti-inflammatoriset mausteet täydentävät niveltulehdusruokavaliota

Tietyissä mausteissa on aktiivisia yhdisteitä, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja niillä on ollut myönteisiä vaikutuksia niveltulehduksen hoidossa. Suurin osa tutkimuksista tehtiin koe-eläimillä, joissa käytettiin näiden ainesosien uutteita.

Vielä ei tiedetä, onko säännöllisellä mausteiden nauttimisella luonnollisessa muodossaan samat vaikutukset. Joka tapauksessa ne ovat terveellisiä, ja anekdoottiset todisteet antavat niille etuja, kun ne sisällytetään terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon.

Ne ovat myös ihanteellisia parantamaan muun muassa pastaruokien, riisin, perunoiden, vihannesten ja lihan makua ja aromia. Haluaisitko kokeilla niitä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., Arablou, T., & Jafari Karegar, S. (2019). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. In Gene (Vol. 698, pp. 179–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.gene.2019.01.048
 • Bang JS, Oh DH, Choi HM, Sur BJ, Lim SJ, Kim JY, Yang HI, Yoo MC, Hahm DH, Kim KS. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. doi: 10.1186/ar2662. Epub 2009 Mar 30. PMID: 19327174; PMCID: PMC2688199.
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018 Oct 22;2018:3957262. doi: 10.1155/2018/3957262. PMID: 30425782; PMCID: PMC6217746.
 • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
 • Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507. doi: 10.1159/000493390. Epub 2018 Sep 2. PMID: 30173215; PMCID: PMC6422329.
 • Chen JL, Bahna SL. Spice allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Sep;107(3):191-9; quiz 199, 265. doi: 10.1016/j.anai.2011.06.020. Epub 2011 Aug 4. PMID: 21875536.
 • Chen, Y., Xue, R., Jin, X., & Tan, X. (2018). Antiarthritic Activity of Diallyl Disulfide against Freund’s Adjuvant–Induced Arthritic Rat Model. In Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology (Vol. 37, Issue 4, pp. 291–303). Begell House. https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2018027078
 • Clapé, O., & Castillo, A. A. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN, 16(1), 97–114. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
 • Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
 • Lee SH, Lee SY, Son DJ, Lee H, Yoo HS, Song S, Oh KW, Han DC, Kwon BM, Hong JT. Inhibitory effect of 2′-hydroxycinnamaldehyde on nitric oxide production through inhibition of NF-kappa B activation in RAW 264.7 cells. Biochem Pharmacol. 2005 Mar 1;69(5):791-9. doi: 10.1016/j.bcp.2004.11.013. Epub 2005 Jan 16. PMID: 15710356.
 • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729.
 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Nagoor Meeran MF, Javed H, Al Taee H, Azimullah S, Ojha SK. Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Front Pharmacol. 2017 Jun 26;8:380. doi: 10.3389/fphar.2017.00380. PMID: 28694777; PMCID: PMC5483461.
 • Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 • Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Jan 13;7(1):e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935. PMID: 33500785; PMCID: PMC7812094.
 • Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
 • Persson MSM, Stocks J, Walsh DA, Doherty M, Zhang W. The relative efficacy of topical non-steroidal anti-inflammatory drugs and capsaicin in osteoarthritis: a network meta-analysis of randomised controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Dec;26(12):1575-1582. doi: 10.1016/j.joca.2018.08.008. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30172837; PMCID: PMC6267943.
 • Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2018 May 3:1-6. doi: 10.1080/07315724.2018.1460733. Epub ahead of print. PMID: 29722610.
 • Oliveira PA, de Almeida TB, de Oliveira RG, Gonçalves GM, de Oliveira JM, Neves Dos Santos BB, Laureano-Melo R, Côrtes WDS, França TDN, Vasconcellos MLAA, Marinho BG. Evaluation of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of piperic acid: Involvement of the cholinergic and vanilloid systems. Eur J Pharmacol. 2018 Sep 5;834:54-64. doi: 10.1016/j.ejphar.2018.07.022. Epub 2018 Jul 19. PMID: 30009814.
 • Rambod M, Nazarinia M, Raieskarimian F. The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:220-224. doi: 10.1016/j.ctim.2018.10.004. Epub 2018 Oct 3. PMID: 30477843.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.