Kurittomat kutrit kuntoon

· syyskuu 19, 2015

Yleisin tukkaongelma kaikenikäisillä on hiusten pörröttyminen ja harottaminen, etenkin silloin, kun ilmasto panee hiukset koetukselle. Pakkasella hius kuivuu ja sähköttyy helposti, kosteassa taas hiukset eivät pysy aloillaan ja alkavat harottaa sinne ja tänne.

Kaupasta löytyy monia tuotteita, jotka on tarkoitettu nimenomaan pörröisten hiusten taltuttamiseen, mutta suosittelemme kokeilemaan myös luonnollisia ja kotitekoisia reseptejä, jotka ovat hellävaraisempia ja usein myös edullisempia kuin markettivaihtoehdot. Jatka lukemista ja näytämme sinulle parhaat keinot kurittomien hiusten hoitamiseen.

Hiukset pörröttyvät monien eri tekijöiden johdosta. Useimmiten pörröisyys johtuu hiuksen kuivuudesta ja kosteutuksen puutteesta, mutta hiukset hapsottavat myös jatkuvasta kuumuudelle altistumisesta tai liiallisesta värjäyksestä. Joillakin meistä on luonnostaan karkeampi, kuiva ja huokoinen hius.

Kotitekoiset reseptit hiusten kosteuttamiseen ja pörröttymisen estoon

 • Muussaa kypsä banaani ja lisää ruokalusikallinen sitruunamehua sekä saman verran auringonkukkaöljyä. Sekoita hyvin ja levitä kaikkialle hiuksiin. Anna imeytyä puoli tuntia ja pese hiukset normaalisti shampoolla. Anna hiusten kuivua luonnollisesti, älä käytä hiustenkuivaajaa.
 • Riko kananmuna kulhoon ja sekoita joukkoon 60 milliä oliiviöljyä. Sekoita hyvin ja levitä kosteisiin hiuksiin normaalin shampoopesun jälkeen. Voit myös kostuttaa hiukset kevyesti ennen hoidon käyttämistä, jos sinulla ei ole tarvetta shampoopesulle. Anna vaikuttaa 30 minuuttia ja pese hiukset uudelleen. Oliiviöljy hoitaa ja korjaa hiusta ja palauttaa sen kiillon, kun taas kananmunan sisältämä lesitiini korjaa vahingoittunutta hiusta ja uudistaa sitä.
harjoja_hiuksissa

 • Muussaa kypsä banaani yhdessä kypsän avokadon kanssa. Levitä seos kosteisiin hiuksiin, anna vaikuttaa 20 – 30 minuuttia ja huuhtele pois lämpimällä vedellä. Pese hiukset normaaliin tapaan shampoolla. Banaani sisältää runsaasti korjaavia antioksidantteja, kun taas avokadon sisältämät rasvahapot kosteuttavat ja ravitsevat hiusta tehokkaasti. Huomaat eron jo yhden hoidon jälkeen.
 • Sekoita kupillinen majoneesia (joko kotitekoista tai kaupasta ostettua) yhdessä muussatun avokadon kanssa. Levitä kaikkialle hiuksiin ja anna hoidon imeytyä vähintään puoli tuntia. Kääräise pään ympärille pyyhe tai peitä hiukset suihkulakilla hoidon ajaksi – voit käväistä myös esimerkiksi saunassa, sillä lämpö tehostaa hoitavien ainesosien vaikutusta. Pese hiukset normaalisti puolen tunnin vaikutusajan umpeuduttua.
 • Kokeile raa’an kananmunan hieromista hiuksiin pörröttymisen estämiseksi. Riko muna kulhoon ja sekoita hyvin. Hiero kaikkialle hiuksiin, etenkin latvoihin tai muihin kohtiin, jotka tuntuvat harottavan. Anna kananmunan imeytyä 15 minuuttia ja pese sitten normaalisti shampoolla, äläkä unohda hoitoainetta.
punaiset_hiukset

 • Sekoita desi omenaviinietikkaa litraan vettä ja sekoita kunnolla. Kaada seos pienissä osissa hiuksiin esimerkiksi suuren juomapullon suusta tai kauhaa käyttäen ennen shampoopesua. Omenaviinietikka on hiuksille hyväksi, sillä se puhdistaa ja palauttaa kiillon pörröttymisen estämisen lisäksi.
 • Kokeile luonnollisia kasviöljyjä, kuten kookosta tai manteliöljyä. Kasviöljyt ravitsevat hiusta ja saavat ne myös tuoksumaan ihanalta. Voit myös hoitaa hiuksia eteerisillä öljyillä, mutta muista käyttää niitä vain muutaman tipan verran. Pese hiukset tavalliseen tapaan ja levitä kosteisiin hiuksiin muutama tippa öljyä. Öljyä ei tarvitse pestä pois, kunhan sitä muistaa käyttää vain pienen määrän. Jos kärsit kuivasta päänahasta, voit hieroa öljyä myös suoraan ihoon. Oliiviöljy sopii tähän myös hyvin, ja mikä parasta, sitä on helposti ja edullisesti saatavilla lähes kaikista kaupoista. Oliiviöljy ei jätä jälkeensä tuoksua, joten se sopii esimerkiksi herkkäihoisille tai hajusteyliherkille.
 • Hiero ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa suoraan hiuksiin. Hunaja on loistava luonnollinen kosteuttaja, joka myös tuoksuu ihanan makealle. Voit sekoittaa hunajan joukkoon muutaman tipan eteeristä öljyä. Anna hunajan imeytyä 10 minuuttia, huuhtele ensin kylmällä vedellä ja pese sitten tavalliseen tapaan shampoolla.
 • Kokeile hiilihapotettua vettä. Pese hiukset normaalisti ja suorita viimeinen huuhtelu hiilihapollisella vedellä.
pörröiset_hiukset

 • Sekoita muutama desi maustamatonta jogurttia keskikokoisen kurkun kanssa. Pese, kuori ja muussaa kurkku ennen käyttöä. Levitä seos kaikkialle hiuksiin ja anna imeytyä puolisen tuntia. Huuhtele lämpimällä vedellä ja kampaa hiukset läpi sormin pesun yhteydessä.
 • Kaada kulhoon desi kookosmaitoa ja sekoita joukkoon kaksi ruokalusikallista hunajaa ja saman verran oliiviöljyä. Kaavi joukkoon myös yhden kypsän avokadon hedelmäliha, muista muussata se kunnolla ensin. Tämä hiusnaamio syväkosteuttaa hiusta ja poistaa sähköisyyden ja hapsottavat suortuvat kädenkäänteessä. Levitä hiuksiin ja anna imeytyä 30 minuuttia ennen kunnollista huuhtelua. Pese normaalisti shampoolla.
 • Sekoita purkillinen kookoskermaa neljään ruokalusikalliseen sitruunamehua. Käytä tämä naamio kuiviin ja puhtaisiin hiuksiin ja peitä pää suihkulakilla tai pyyhkeellä. Anna hoidon vaikuttaa vähintään tunnin ajan, rentoudu tai hoida kotihommia sillä aikaa, kun naamion ainekset korjaavat hiusta. Pese hiukset shampoolla hoidon päätteksi. Toista hoito muutaman kerran viikossa parhaiden tulosten saavuttamiseksi.
 • Lisää ruokalusikallinen oliiviöljyä hoitoaineesi sekaan. Voit kaataa öljyn suoraan pullonsuusta alas ja ravistella pulloa niin, että ainekset sekoittuvat. Oliiviöljy antaa hoitoaineelle lisätehoa ja kosteuttaa hiusta tehokkaammin. Voit myös kaataa tilkan oliiviöljyä kämmenelle ja sekoittaa hoitoaineen siihen.

hiukset_tarttuneet
Muita suosituksia hiusten pörröttymisen välttämiseksi

 • Valikoi käyttöösi laadukkaita hiustenhoitotuotteita. Älä turvaudu markkinoiden halvimpiin vaihtoehtoihin, vaan tee hiukan taustatyötä ja selvitä, mitkä tuotteet sopivat juuri sinun hiuksillesi ja mitä aineita ne sisältävät. Nykyään on olemassa monia luonnollisia hiustenhoitotuotteita, jotka vähentävät kemikaalikuormituksen määrää, mutta toimivat silti aivan yhtä hyvin kuin tavalliset markettituotteet. Muista välttää etenkin alkoholia sisältäviä tuotteita, sillä alkoholi kuivattaa hiuksen nopeasti.
 • Pese hiukset aina lämpimällä, kylmällä tai viileällä vedellä. Älä koskaan käytä kuumaa vettä, sillä korkea lämpötila avaa hiussuomuja ja haihduttaa hiusten kosteuden nopeasti jättäen jälkeensä kuivan ja hapertuneen hiuksen.
 • Kuivaa hiukset pesun jälkeen pyyhkeellä ja levitä hiuksiin kosteuttavaa voidetta tai hoitoainetta ennen kampaamista. Anna hiusten kuivua luonnollisesti ilman kuivattavaa hiustenkuivaajaa.
 • Älä käytä tiukkoja hiusklipsuja tai muita hiuslaitteita, sillä ne voivat rikkoa hiusta ja johtaa hiusten katkeiluun. Älä sido hiuksia liian tiukalle tai pidä hiuksia kiinni aina samalla tavalla, sillä tämä voi johtaa kovaan rasitukseen ja katkeiluun. Älä koskaan nuku ponnari päässä vaan anna hiusten olla auki yön aikana.
 • Suosi puisten harjojen ja kampojen käyttöä, sillä muovista tai metallista valmistetut kammat voivat lisätä hiusten sähköisyyttä.
 • Vältä muotoilurautojen ja hiustenkuivaajien käyttöä. Jos et voi elää ilman hiustenkuivaajaa, käytä sitä mahdollisimman vähän ja muista pitää se tarpeeksi kaukana päänahasta.
 • Älä pese hiuksia joka päivä. Jokapäiväinen shampoopesu ei ole tarpeellinen ja voi kuivattaa ja vahingoittaa hiusta. Anna hiusten rasvoittua luonnollisesti, sillä päänahan rasvat ovat hiuksille se paras hoitoaine. Vaikka kävisitkin suihkussa joka päivä, vältä hiusten pesua ja rajoita se kahteen tai kolmeen kertaan viikossa.