Logo image
Logo image

Kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua tekemään näitä asioita

4 minuuttia
Jos kumppanisi päättää, että unelmasi, tavoitteesi tai kiinnostuksen kohteesi eivät ole enää tärkeitä tai välttämättömiä sinulle, on se merkki epäterveestä parisuhteesta, jossa toinen osapuoli hallitsee liikaa toista.
Kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua tekemään näitä asioita
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Rakastatko kumppaniasi niin paljon, että tekisit mitä vain hänen puolestaan? Vaikka onkin tavallista yrittää miellyttää kumppania parisuhteessa ollessamme, on joitakin asioita, joita kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua tekemään.

Jos olet epävarma siitä, mitä nämä asiat ovat, jatka lukemista ja kerromme sinulle tällaisista tapauksista ja milloin on tervettä asettaa rajoja ja olla antamatta toisen osapuolen hallita sinua.

Asioita, joita kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua tekemään

Some figure

Kaikki alla mainitsemamme asiat voivat vaikuttaa joko psyykkiseen tai fyysiseen terveyteesi. Terveessä parisuhteessa on joitakin asioita, joita kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua tekemään.

1. Muuttamaan sinun olemustasi

Kumppanisi ei saisi koskaan pyytää sinua muuttamaan persoonallisuuttasi tai matkimaan jonkun toisen ihmisen persoonallisuutta tai käyttäytymistä.

Sillä ei ole merkitystä, jos kumppanisi haluaisi sinun mieluummin olevan vaaleahiuksinen tai jos kumppanisi rakasti sitä, kuinka hänen entinen kumppaninsa teki asioita – sinun ei tarvitse muuttaa mitään itsessäsi, jos et sitä itse halua.

Siinä ei ole ainoastaan kyse itsesi rakastamisesta, vaan myös itsesi, pelkojesi, haasteidesi ja menneisyytesi kunnioittamisesta.

Ainoa tilanne, jossa kumppanisi on hyväksyttävää ehdottaa, että muutat jotakin puolta itsessäsi on silloin, jos se vahingoittaa tai vaikuttaa sinuun jollakin tapaa negatiivisesti. Jos esimerkiksi puhut itsellesi negatiiviseen sävyyn tai vahingoitat itseäsi muulla tapaa, voi kumppani ehdottaa joitakin parannuksia.

Näissäkin tilanteissa ehdotusten pitäisi kuitenkin olla vain ehdotuksia ja ne pitäisi tehdä rakkaudesta sinua ja hyvinvointiasi kohtaan. Jos kumppanisi ei rakasta sinua silloin kun olet pahimmillasi ja parhaimmillasi, ehkä hänen ei pitäisi edes olla sinun kanssasi.

2. Luopumaan unelmistasi

Unelmistasi tai kiinnostuksenkohteistasi luopuminen on toinen asia, jota kumppanisi ei koskaan pitäisi pyytää sinua tekemään.

On monia ihmisiä, jotka luopuvat urastaan tai muuttavat uraansa kumppaninsa tai perheensä vuoksi.

Jos pariskunta on käynyt avoimen keskustelun siihen liittyen ja molemmat osapuolet ovat samaa mieltä siitä, että kyseessä on perheen ja henkilökohtaisen onnellisuuden kannalta paras ratkaisu, on se sopivaa.

Siitä tulee kuitenkin ongelma, mikäli kumppanisi päättää puolestasi, että unelmasi, tavoitteesi tai kiinnostuksenkohteesi eivät ole enää tärkeitä tai välttämättömiä. Tämä on epäterveen parisuhteen merkki, jossa toinen osapuoli hallitsee liikaa toista.

3. Painostamaan sinua tekemään jotakin, joka tuntuu sinusta epämukavalta

Kumppanisi ei pitäisi koskaan pakottaa tai painostaa sinua tekemään mitään, mikä tuntuu sinusta epämukavalta, varsinkaan kun on kyse intiimiydestä.

Meillä kaikilla on omat rajoituksemme ja fetissimme, joita voimme tutkia yhdessä kumppanin kanssa. Se voi myös auttaa meitä tuntemaan itsevarmuutta itsestämme ja seksuaalisuudestamme.

Kumppanin ei kuitenkaan koskaan pitäisi painostaa tai pakottaa sinua tekemään mitään intiimejä asioita, jotka tuntuvat sinusta epämukavilta. Tämä vaikuttaa syvästi parisuhteeseen ja on eräänlainen hyväksikäytön muoto.

Sinun ja kumppanisi tulee tietenkin keskustella näistä rajoituksista ja haluista terveen kommunikoinnin avulla. Sitten voitte yhdessä tehdä töitä yrittääksenne rikkoa nämä tabut tai tehdäksenne olonne mukavammaksi jonkin tietyn idean suhteen. Tärkeintä on kommunikoida, olla kärsivällinen ja tehdä vain sellaisia asioita, jotka molemmat kokevat miellyttäviksi.

Lue myös: Miten päästä pois myrkyllisestä parisuhteesta?

4. Kumppanisi ei pitäisi koskaan pyytää sinua eristämään itseäsi läheisistäsi

Ystävät ja perhe ovat tukiryhmä ja muodostavat tärkeän osan elämää. Kumppanisi ei siis pitäisi koskaan erottaa sinua sinulle rakkaista ihmisistä.

Kumppanisi ei ehkä tule hyvin toimeen ystäviesi tai perheenjäsentesi kanssa, mutta sen ei tarvitse olla mitään vakavaa, mikä vaikuttaisi sinun suhteeseesi kummankaan osapuolen kanssa.

Kumppanisi ei pitäisi koskaan pyytää sinua pysymään kotona yksin tai olemaan käymättä ulkona ystäviesi tai perheesi kanssa. Jos olet tällaisessa tilanteessa, tulisi sinun keskustella jonkun luottamasi ihmisen kanssa varmistaaksesi, että parisuhteesi on terveellä pohjalla, eikä se ole muuttumassa sinulle haitalliseksi.

Väkivaltainen kumppani erottaa usein uhrinsa kaikista, jotka voivat tarjota tälle tukea. On siis tärkeää olla varovainen tällaisessa tilanteessa.

5. Unohtamaan yksityisyyttäsi

Jotkut ihmiset uskovat, että parisuhteessa ei pitäisi olla lainkaan yksityisyyttä. Kumppanisi ei kuitenkaan pitäisi vaatia sinua luopumaan yksityisyydestäsi.

On tietenkin OK, että kumppanisi käyttää puhelintasi jos hänen puhelimensa akku on lopussa tai muuta vastaavaa, mutta hänen ei kuitenkaan pitäisi tarkkailla kenen kanssa puhut puhelimessa tai mitä viestejä saat.

Sinulla on oikeus pitää salasanasi, taloudelliset tiedot sekä kaikki muu arkaluonteinen tieto salaisena.

Mikäli kerrot jonkin salasanan kumppanillesi, muista että sinun pitää itse haluta sitä, älä siis tee sitä siksi, että tunnet sen olevan velvollisuutesi tai että kumppanisi pakottaa tai painostaa sinua siihen.

Suosittelemme myös lukemaan: Epäluottamus parisuhteessa: mitä tulisi tehdä?

6. Olemaan vastuussa kaikesta

Jokaisella ihmisellä on omat taitonsa ja ominaisuutensa, jotka tekevät hänestä hyvän tietyissä asioissa. On siis normaalia, että parisuhteessa jokainen ihminen omaksuu tietyn roolin, johon hän sopii luonnostaan paremmin. Jos joku on esimerkiksi hyvä talousasioissa, on hän vastuussa perhetileistä. Jos joku on puolestaan erinomainen ruoanlaittaja, saattaa hän laittaa ruokaa enemmän.

Kumppanisi ei kuitenkaan koskaan pitäisi pyytää sinua ottamaan vastuuta kaikesta. Se vie energiasi, saa olosi tuntumaan ylikuormittuneelta ja johtaa usein kaunaan tai turhautuneisuuteen parisuhteessa.

Sen sijaan kaikilla osapuolilla pitäisi olla omat velvollisuutensa parisuhteessa.

Keksitkö jotain muuta, mitä kumppanisi ei koskaan pitäisi pyytää sinua tekemään?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.