Logo image
Logo image

Kumpi on parempi: nestemäinen eyeliner vai kajaali?

3 minuuttia
Nestemäinen eyeliner ja kajaali ovat molemmat erinomaisia välineitä silmien esiintuomiseen. Mutta kumpi on parempi vaihtoehto?
Kumpi on parempi: nestemäinen eyeliner vai kajaali?
Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2023

Nestemäinen eyeliner ja kajaali eroavat toisistaan muutenkin kuin viimeistelyn ja koostumuksen osalta. Ne ovat välttämättömiä kosmetiikkatuotteita meikkipakkauksessasi, koska ne muuttavat silmiesi ulkonäköä.

Monet perinteiset eyelinerit sisältävät säilöntäaineita ja hajusteita, mutta herkkäihoisille on nykyään saatavana täysin orgaanisiakin vaihtoehtoja. Niillä on pienempi todennäköisyys, että iho hylkisi niitä.

Sekä nestemäinen eyeliner että kajaali voi olla ihanteellinen rajaamaan, laajentamaan tai dramatisoimaan katsettasi, ja voit yhdistää ne luomivärin, glitterin ja valokynän käyttöön. Mutta jos siis molemmat palvelevat samaa tehtävää, mistä tiedät, kumpi on parempi vaihtoehto? Katsotaanpa.

Nestemäinen eyeliner ja kajaali: tärkeät meikit

Some figure
Harjoittelemalla voit saada hyviä tuloksia nestemäisellä eyelinerilla.

Silmänympäryksen piirustaminen nestemäisellä eyelinerilla tai kajaalilla ei ole uusi trendi, vaan tekniikkaa on käytetty jo hyvin pitkään. Tuotteet ovat tietenkin muuttuneet ajan myötä materiaalien ja muodon kannalta.

Niiden sisältämät väriaineet pigmentoivat silmäluomet, minkä vuoksi niitä on käsiteltävä asianmukaisesti, jotta vältetään vaaratilanteet niinkin herkällä alueella kuin silmänympärysiho.

Offarm-lehden analyysissä täsmennetään, että eyelinerin nestemäisessä versiossa on ripsivärin kaltaisia väriaineita, jotka luovat iholle joustavan kalvon, eikä öljyjä, jotka parantaisivat kiinnittymistä. Kajaalit sen sijaan ovat tarpeeksi rasvaisia, jotta ne levittyvät ohuesti ja tasaisesti.

Saatat pitää myös tämän artikkelin lukemisesta: Pienisilmäisten yleisimmät meikkimokat

Mitkä ovat nestemäisen eyelinerin edut?

Nestemäisellä eyelinerilla saa aikaan intensiivisen ja tarkan rajauksen. Applikaattori muistuttaa sivellintä tai hienokärkistä kynää, ja neste on kynsilakan kaltaisissa pulloissa. Sitä kannattaa testata ennen käyttöä, sillä jotkin pigmenttien kiinnittämiseen käytetyistä ainesosista voivat vaikuttaa herkkiin silmiin.

Meikkaaminen tämäntyyppisellä eyelinerilla vaatii harjoittelua ja on aluksi hieman työlästä. Tuotteen koostumus ja tarve käsitellä sivellintä lähellä silmää tekevät prosessista joskus vaikean.

Tärkeintä on maalata lyhyitä, nopeita vetoja, jotta käsi ei pääse värähtelemään. Tekniikan hallitseminen on tottumiskysymys, eli mitä useammin käytät nestemäistä eyelineria, sitä parempi lopputulos.

Tätä kosmetiikkaa pidetään pitkäkestoisena jopa rasvaisella iholla. On olemassa vedenkestäviä ja tavallisia koostumuksia, mutta molempia on hieman hankala poistaa.

Niitä käytetään yleensä yläluomelle. Ei ole tavallista käyttää niitä alaluomella, mutta ei ole myöskään vasta-aiheita, kunhan hallitsee tekniikan.

Ensimmäisillä kerroilla nestemäistä eyelineria käyttäessä pisteiden merkitseminen silmäluomeen ja niiden yhdistäminen toisiinsa auttaa viivan ohjaamisessa.

Millä tavalla kajaali on hyvä?

Some figure
Kajaalit ovat yleensä suositeltavampia ihmisille, joilla ei ole kokemusta meikkaamisesta.

Kajaali näyttää ihan puuvärikynältä, joita voit käyttää piirtämiseen ja värittämiseen, mutta kajaali on kermaisempaa, tahmeampaa. Kajaali on yleisimmin käytetty eyeliner-tyyppi, koska sitä on helpompi levittää.

Arkimeikissä kajaali on täydellinen työkalu, sillä sen avulla voit kokeilla niin monia tyylejä kuin haluat. Jos sattuu virhe, pieni määrä misellivettä tai meikinpoistoainetta vanupuikossa riittää pyyhkimään virheen pois ja aloittamaan alusta.

Värin voimakkuus määräytyy vetojen määrän ja paineen mukaan, sillä kajaalilla syntyy vaaleampi viiva kuin nestemäisellä eyelinerilla. Teroitus tapahtuu joko meikkikynän teroittimella tai kajaalissa voi olla hylsytekniikka, jolloin kärki pysyy terävänä ilman tavanomaista teroittamista.

Rasvaisella iholla tiettyjen kajaalien rasvainen koostumus on haitaksi, koska meikki voi valua. Tällaiselle ihotyypille vedenkestävät rajauskynät ovat parhaita.

Kajaalin säilyvyys on pidempi kuin nestemäisten versioiden. Kun kajaali säilyy hyvänä jopa vuoden, nestemäinen eyeliner vanhentuu yleensä puolessa vuodessa.

Kajaalit ovat käytännöllisempiä alaluomella; niillä voi myös tehdä “suttuisen” tai “savuisen” ilmeen, jota muilla tekniikoilla ei pysty tekemään.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Nude-meikki: kuinka tehdä se onnistuneesti

Kumpi sitten kannattaa valita?

Kun valitset nestemäisen eyelinerin ja kajaalin välillä, muista kummankin tärkeimmät ominaisuudet. Ensin mainittu on hyvä silloin, kun on enemmän meikkaustaitoa, ja kajaali sopii täydellisesti niille, joilla ei ole niin paljon kokemusta.

Toinen tärkeä tekijä on ottaa huomioon kosmetiikan koostumus, jotta valitset sen, jolla on vähiten kielteisiä vaikutuksia ihoon. Monet valmistusprosessiin osallistuvista väriaineista sisältävät parafenyleenidiamiinia ja muita allergeeneja.

Espanjan optometristien yhdistys neuvoo, että on hyvä keskustella ihotautilääkärin kanssa silmänympärysiholle sopivista vähiten aggressiivisista meikkivaihtoehdoista, jotta voidaan ehkäistä allergioita, kyynelehtimistä, turvotusta ja sidekalvotulehdusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bonet R, Garrote A. Belleza y cuidado de los ojos. Offarm. Vol. 25. Núm. 11. pp. 50-54. España; 2006. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-belleza-cuidado-ojos-13096630
  • La parafenilendiamina. Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2017. https://aedv.fundacionpielsana.es/wikiderma/parafenilendiamina/
  • ¿Qué maquillaje de ojos usar? Sin dañar tu visión. Asociación Española de Optometristas Unidos. España; 2021. https://optometristas.org/noticias/que-maquillaje-de-ojos-usar-sin-danar-tu-vision

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.