Kuka on oikea kumppani sinulle?
Rakkaudessa ei ole mitään taikareseptejä. Et voi valita kehen rakastut – se vain tapahtuu. Mutta tästä huolimatta tulisi aina pitää kiinni tietystä tasapainosta ja maalaisjärjestä. Jos tunnet itsesi hyvin, pystyt ymmärtämään paremmin, millainen ihminen voi tehdä sinut onnelliseksi. Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa kerromme siitä, kuka on oikea kumppani juuri sinun tyyppisellesi ihmiselle.
Oikea kumppani tekee sinut oikeasti onnelliseksi
Kaikkein ensimmäiseksi sinun tulee varmistaa, että pysyt loogisena ja objektiivisena parisuhdetta etsiessäsi. Koko elämää ei kannata käyttää “sen oikean” etsimiseen – sen yhden henkilön, joka on unelmiesi kohde ja joka on aivan täydellinen juuri sinulle. Maailma on täynnä epätäydellisiä ihmisiä, jotka yhdessä toisten ihmisten kanssa ovat täydellisiä, ja jotka näin pystyvät rakentamaan oman todellisen onnellisuutensa.
Tämä tarkoittaa sitä, että ei kannata etsiä täydellistä ihmistä. Etsi sen sijaan sellaista, jonka epätäydellisyydet sopivat omiisi. Sellainen, joka pystyy täyttämään tarpeesi, ja jonka puutteet tulevat omien hyveittesi avulla tasapainotetuiksi. On helppoa ymmärtää miten tämä toimii. Tässä on kyse seikkailusta, jonka me kaikki ansaitsemme kokea. Tällöin voit rakentaa jotakin toisen kanssa yhdessä, voitte kasvaa ja kypsyä, ja pystytte luomaan erityislaatuisen ja uniikin siteen. Seuraavaksi katsomme tarkemmin niitä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun mietit minkälainen ihminen juuri sinulle sopisi parhaiten kumppaniksi.
1. Oletko luonteeltasi introvertti?
Sanotaan, että introvertit tarvitsevat vastapainoksi ulospäinsuuntautuneen ihmisen. Tässä ajatellaan joskus “kruuna tai klaava” -tyyppisesti. Mutta tällaisten ajatusten kanssa tulisi kuitenkin olla vähän varovainen. Jos siis olet hiukan introvertti ja ujonpuoleinen luonteeltasi, saatat tuntea itsesi epävarmaksi hyvin ulospäinsuuntautuneen, sosiaalisen ja uskaliaan ihmisen seurassa. Tällainen tilanne ei ole sinulle mukava.
On siis parasta tehdä kompromissi. Joku sellainen ihminen, joka ei ole äärimmäisen ulospäinsuuntautunut, mutta joka tasapainottaa omaa ujouttasi ja tarjoaa sinulle enemmän avoimuutta sellaisella kunnioittavalla tavalla, joka ei aiheuta rasitusta.
2. Oletko hyvin levoton, dynaaminen ja ulospäin suuntautunut luonne?
Tässä tapauksessa – vaikka tämä kuulostaakin ehkä kummalliselta – on aina hyvä idea etsiä sellainen kumppani, joka voi olla mukanasi tässä dynaamisuudessa ja aktiivisuudessa. Jos olet sen tyyppinen ihminen, että tykkäät esimerkiksi patikoida, käydä ulkona syömässä, olla suuren kaveriryhmän kanssa sekä tehdä tuhatta asiaa samalla kertaa, ilmenee aina ongelmia – kuten myös vastalauseita – jos sinulla on kumppani, joka on passiivinen ja pysyisi mieluummin kotona.
Päivittäinen elämämme helpottuu, ja se on myös mukavampaa, jos olet sellaisen ihmisen kanssa, jolla on samat huolenaiheet kuin itselläsi. Varsinkin sellaisen, joka tykkää suunnitelmien tekemisestä ja suhtautuu myönteisesti ideoihisi asioiden tekemisestä.
3. Oletko hiukan epävarma itsestäsi?
Näetkö itsesi yleisesti ottaen sellaisena ihmisenä, jolle päätösten tekeminen on vaikeaa? Löytyykö sinulta yleensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja onko projektien aloittaminen tai muutosten tekeminen on vaikeaa? Tällöin sinun kannattaa etsiä sellainen ihminen, joka on varma itsestään ja huoleton. Tällainen ihminen olisi ihanteellisesti myös kypsä. Hänen ei tulisi koskaan käyttäytyä äärimmäisellä tavalla ylpeyden, ylimielisyyden tai toisten ihmisten dominoinnin suhteen.
Olisi hyvä etsiä sellainen kumppani, jolla on hiljainen ja jokseenkin hoivaava luonne. Sellainen henkilö, joka pitää paljon suojan ja tuen antamisesta toiselle, sillä hän pystyy tällöin lievittämään pelkojasi sekä auttamaan sinua tuntemaan olosi varmaksi itsestäsi. Hän voi näin kohentaa itsetuntoasi. Oikea kumppani olisi tässä tapauksessa kypsä ja vakavamielinen ihminen.
4. Oletko impulsiivinen ja hiukan kontrolloiva, ja arvostatko ennen kaikkea omaa itsemääräämiskykyäsi?
On paljon naisia, jotka etsivät ennen kaikkea sellaista kumppania, joka ei “rajoita heitä”. Saattaa tuntua siltä, että tällainen ajattelu ei olisi yhteensopiva kumppanuuden ja sitoutumisen kanssa. Tämä on kuitenkin yhä yleisempi todellisuus monen ihmisen kohdalla. On siis paljon naisia, jotka ennen kaikkea arvostavat vapautta rakentaa omaa uraansa, hallita omia asioitaan ja tehdä omia päätöksiä. Sellaisia naisia, jotka ovat myös varmoja itsestään.
Tällaisessa tilanteessa ihminen, jolla on samanlainen luonne, ei olisi hyvä valinta. Tällöin olisi tuloksena intensiivinen, mutta vain väliaikainen suhde. Kaksi ihmistä, joilla on sellaiset luonteet että he haluavat kontrolloida ja määrätä omasta itsestään samaan aikaan, eivät yleensä kestä kauan pariskuntana. Siten ideaali tilanne olisikin, että tällainen ihminen löytäisi kumppanin, joka on helppo ja hiljainen. Kotona viihtyvä tyyppi, joka antaa sinulle kumppanuutta, tukee sinua jokaisessa tekemässäsi päätöksessä sekä kunnioittaa dynaamisuuttasi ja tavoitteitasi. Joku, joka on yksinkertaisesti sanottuna helposti mukautuva ja mutkaton ihminen.
Oikea kumppani on sellainen, jonka kanssa tunnet olevasi onnellinen
Tiedämme kyllä, että kaikki yllä esittelemämme ideat eivät ole aivan yhtä helposti todellisuudessa toteutettavia kuin paperilla. Usein ihminen päätyykin rakastumaan sellaiseen henkilöön, joka on aivan erilainen kuin hän itse on, ja siten kumppani ei ehkä sovi omiin kuvioihimme. Mutta älä kuitenkaan huolestu. Vaikka toinen ihminen olisi kuinka erilainen kuin sinä itse, ovat nämä kolme asiaa kaikkein tärkeimmät asiat suhteessa kuin suhteessa:
- Etsi sellainen ihminen, joka erilaisuudesta huolimatta pystyy kunnioittamaan sinua, kuuntelemaan sinua sekä arvioimaan sekä heikkouksiasi että vahvuuksiasi.
- Oikea kumppani antaa sinulle syyn hymyillä joka ikinen päivä. Valitse siis joku sellainen, joka herättyäsi aamulla saa sinut tuntemaan näin: “En tarvitse mitään enempää, olen ihan kunnossa.”
- Pysy tällaisen ihmisen kanssa siihen asti, kunnes hän tekee sinusta paremman ihmisen. Kumppanisi tulisi olla sellainen, jonka kanssa voit elää yhdessä, ja joka saa vaikeudet tuntumaan “helpoilta” – joku, joka on optimistinen sekä täydentää sinua juuri oikealla tavalla.
Sinä ansaitset tämän kaiken – mieti siis minkälaisen kumppanin tarvitset!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aron, A., Fisher, HE y Strong, G. (2006). Amor romántico. En AL Vangelisti & D. Perlman (Eds.), El manual de relaciones personales de Cambridge (p. 595-614). Prensa de la Universidad de Cambridge. https://doi.org/10.1017/CBO9780511606632.033
-
Beall, A. E., & Sternberg, R. J. (1995). The social construction of love. Journal of Social and Personal Relationships, 12(3), 417-438. https://psycnet.apa.org/doi/10.1177/0265407595123006
- Bianca P. Acevedo, Arthur Aron, Helen E. Fisher, Lucy L.Brown. (2012). Neural correlates of long-term intenso romantic love, Social Cognitive and Affective Neuroscience , Volume 7, Issue 2, February 2012, Pages 145-159, https: //doi.org/10.1093/scan/nsq092
- Brown, LL, Acevedo, B. y Fisher, HE (2013). Correlaciones neurales de cuatro dimensiones de temperamento amplio: prueba de predicciones para un nuevo constructo de personalidad. PLoS ONE, 8 (11), e78734. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078734
-
Rinaldi, S. (1998). Love dynamics: The case of linear couples. Applied Mathematics and Computation, 95(2-3), 181-192. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0096300397100819
- Úrsula Nuber (1997). Elección de pareja: la felicidad se puede conseguir. https://www.yourlovecode.com/doc/psychologie_heute_es.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.