Logo image
Logo image

Kuiva orgasmi: mikä se on ja miksi se tapahtuu?

2 minuuttia
Vaikka kuiva orgasmi ei ole terveysriski, se voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja itsetuntoon ja näin henkilön seksielämään.
Kuiva orgasmi: mikä se on ja miksi se tapahtuu?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Orgasmin yhteydessä miehen kuuluisi saada anterogradinen ejakulaatio, jossa siemennestettä vapautuu. Kun tätä ei tapahdu tai siemennestettä ei vapaudu riittävästi, kyseessä on kuiva orgasmi. Oletko koskaan saanut orgasmia ilman siemensyöksyä?

Jos näin on, älä huoli. Tämä tunnetaan kuivana orgasmina tai retrogradisena ejakulaationa. Sitä tapahtuu joillekin miehille eri syistä. Jos kärsit tästä vaivasta, sinun tulisi mennä lääkäriin.

Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät miksi.

Pitäisikö minun olla huolissani, jos saan kuivan orgasmin?

Some figure

Lääkäri pystyy määrittämään syyn retrogradiseen siemensyöksyysi. Se ei periaatteessa ole syy huoleen, sillä yleisesti ottaen se ei aiheuta mitään terveysriskiä. Voit edelleen nauttia seksistä jopa ilman siemensyöksyä orgasmin yhteydessä.

Kuiva orgasmi saattaa johtua monista eri syistä:

  • Leikkaukset: Jos olet sairastanut kivessyövän tai eturauhasesi on poistettu, rakkosi kaula voi olla vaurioitunut. Tämä saattaa estää siemennesteen vapautumisen orgasmin yhteydessä.
  • Rakon kaulan toimimattomuus: Tämä on synnynnäinen anatominen poikkeavuus, jossa rakon kaula ei toimi normaalisti, mikä estää ejakulaation.
  • Vauriot ja neuropatiat: Jos selkäytimesi on vaurioitunut tai sairastat esimerkiksi MS-tautia, saatat kärsiä retrogradisesta siemensyöksystä.
  • Lääkkeet tai huumeet: Jos juot toistuvasti alkoholia tai käytät huumeita, se voi aiheuttaa retrogradisen siemensyöksyn. Kuiva orgasmi voi johtua myös joistakin masennuslääkkeistä tai antipsykooteista.

Joissakin tapauksissa ratkaisu on selvä. Jos ongelma johtuu syömistäsi lääkkeistä, lääkäri saattaa voida määrätä toisen lääkkeen. Sen sijaan ongelma on vaikeampi ratkaista vaurioiden ja neuropatioiden kohdalla.

Sinua saattaa kiinnostaa: Seksileikit parisuhteessa: 7 piristävää vaihtoehtoa

Hoitovaihtoehdot retrogradiseen ejakulaatioon

Jos virtsarakon kaula on vaurioitunut, lääkäri saattaa ehdottaa leikkausta sen korjaamiseksi. Muissa tapauksissa hän saattaa määrätä vaivaan lääkityksen. Jos huumeidenkäyttö on ongelman taustalla, lopettaminen on paras ratkaisu.

Hoito riippuu aina syystä ja siitä, kuinka ongelmallinen vaiva on itsellesi.

Kuiva orgasmi voi aiheuttaa siittämisvaikeuksia

Some figure

Kuiva orgasmi vähentää miehen hedelmällisyyttä. Näin ollen se vähentää lapsen saamisen todennäköisyyttä. Jos haluat lapsen, lääkäri yrittää auttaa ratkaisemaan ongelman. On olemassa vaihtoehto, josta saa yleensä hyviä tuloksia: hedelmöityshoidot.

Siinä mieheltä otetaan siemennestettä, joka käsitellään laboratoriossa. Myöhemmin nainen yritetään hedelmöittää sillä. Monissa tapauksissa lääkäri stimuloi tätä ennen munasarjoja hormonaalisesti parantaakseen onnistumisen todennäköisyyttä.

Sinua saattaa kiinnostaa: Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen

Kuiva orgasmi voi aiheuttaa itsetunto-ongelmia

Some figure

Monissa tapauksissa kuiva orgasmi johtaa epävarmuuteen ja itsetunnon alenemiseen. Valitettavasti se voi johtaa myös ahdistukseen, jos mies ei täysin ymmärrä mistä on kyse.

Jos kuiva orgasmi vaikuttaa seksielämääsi, älä epäröi mennä ammattilaisen luo. Vaiva voi olla nolostuttava siitä kärsivälle, mikä voi johtaa jopa erektiohäiriöön.

Jos kuiva orgasmi on sinulle tuttu, mene lääkäriin. Lääkäri voi selvittää retrogradisen ejakulaation syyn kohdallasi. Noudatathan myös lääkärin antamia ohjeita ja pyydät häneltä neuvoja.

Jos haluat lapsia, lääkäri voi ehdottaa siihen hoitovaihtoehtoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arcila, J. F. U. (2013). Trastornos de la función eyaculatoria durante 198 meses de revisión en una consulta de medicina sexual. Revista Urología Colombiana22(1), 30-40.
  • Herrera P., Adela. (2003). SEXUALIDAD EN LA VEJEZ: ¿MITO O REALIDAD?. Revista chilena de obstetricia y ginecología68(2), 150-162. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262003000200011
  • Horta, Sergio Henrique Couto, Wolf, Juliana Suarez, Balsamo, Flávia, Oliveira, Luiz Carlos Neves de, & Formiga, Galdino José Sitonio. (2009). Ressecção alargada para o adenocarcinoma colorretal localmente invasivo: relato de caso e revisão da literatura. Revista Brasileira de Coloproctologia29(1), 97-101. https://dx.doi.org/10.1590/S0101-98802009000100015
  • Uribe, J. F., & Gallo, J. F. (2009). Actualización en hematoespermia. Revista Urología Colombiana18(2).
  • Jenkins, L. C., & Mulhall, J. P. (2015). Delayed orgasm and anorgasmia. Fertility and sterility104(5), 1082–1088. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2015.09.029
  • Harvard Medical School. Retrograde Ejaculation. (2018). recuperado el 9 de noviembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/retrograde-ejaculation-a-to-z#:~:text=Retrograde%20ejaculation%20is%20when%20the,at%20the%20time%20of%20ejaculation.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.