Kuinka ymmärtää erityisherkkiä ihmisiä?

Erityisherkkiä ihmisiä on noin 20 % väestöstä ja he näkevät sekä käsittelevät tunnetiedon eri tavalla. Tästä artikkelista löydät avaimia konfliktien ja väärinkäsitysten välttämiseksi kommunikoidessasi erityisherkkien ihmisten kanssa.
Kuinka ymmärtää erityisherkkiä ihmisiä?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Erityisherkkien ihmisten kanssa kommunikointi ei ole aina helppoa. Erityisherkkyys voi vaikeuttaa näiden henkilöiden päivittäistä elämää, jos he eivät opi hallitsemaan sitä. Tämä on erityisen totta, jos heidän ympärillään olevat ihmiset eivät ymmärrä heitä. Siksi haluamme tänään puhua siitä, kuinka voimme yrittää ymmärtää erityisherkkiä ihmisiä.

On arvioitu, että noin 20 prosenttia väestöstä on erityisherkkiä ihmisiä. On siis todennäköistä, että tunnet jonkun, joka on erityisherkkä tai ehkä sinulla itselläsi on taipumus erityisherkkyyteen.

Nämä ovat erittäin tunnepitoisia, intuitiivisia ja empaattisia ihmisiä. He havaitsevat aistivat asioita nopeammin ja syvemmällä tasolla. Siksi myös heidän reaktioidensa maailmaan ja stimulaatioon ovat jyrkempiä.

Kuinka tunnistaa erityisherkkä ihminen?

Erityisherkkyydellä on biologinen perusta. On havaittu, että erityisherkkien ihmisten keskushermoston reaktiivisuus on korkeampi kuin muulla väestöllä. Lisäksi on tunnistettu tiettyjä geneettisiä markkereita.

Lisäämällä tähän biologiseen perustaan henkilön elämänkokemukset ja ympäristövaikutukset muodostuu erityisherkkyyden perusta. Alta löydät joitain erityisherkkien ihmisten silmiinpistävimmistä ominaisuuksista.

Asioiden syvä pohdiskelu

Erityisherkät ihmiset aistivat ympäristöstä tulevia viestejä herkemmin kuin muut, mutta he myös käsittelevät sitä paljon syvemmin kuin muut. Heillä on usein taipumus pohtia ja analysoida asioita jokaisesta näkökulmasta.

Erityisherkkiä ihmisiä kiinnostaa yksinolo.
Erityisherkät ihmiset tarvitsevat aikaa olla yksin, koska jatkuva ympäristön signaalien tulkinta on uuvuttavaa.

Erityisherkät ihmiset haluavat olla yksin

Erityisherkkien ihmisten hermosto on herkkä aisti- ja tunnestimulaatiolle. Tämän vuoksi erityisherkät ihmiset tuntevat olonsa usein ylikuormittuneiksi tai ylistimuloituneiksi. He pitävät kovia ääniä, kirkkaita valoja ja väkijoukkoja uuvuttavina, epämukavina ja stressaavina.

Tämän seurauksena he usein vaikuttavat sisäänpäinkääntyneiltä ihmisiltä. He nauttivat yksinäisyydestä ja tarvitsevat näitä hiljaisia ​​hetkiä latautuakseen.

Vahva emotionaalinen puoli

Erityisherkät ihmiset aistivat helposti emotionaalisia vivahteita ja hienouksia, jotka jäävät muilta huomaamatta. He havaitsevat muiden tunteet vahvemmin ja kokevat sekä ilmaisevat myös omia tunnetilojaan intensiivisesti.

He ovat hyvin empaattisia ja ovat usein mukana tunnesuhteissaan muiden kanssa. Heillä voi olla vaikeuksia asettaa rajoja ja puhua toiveistaan ​​sekä tarpeistaan. Heidän “erilaisuutensa” tai tunne, että heissä on jotain vialla, voi ärsyttää muita ihmisiä.

Vinkkejä erityisherkkien ihmisten kanssa kommunikointiin

Erityisherkkien ihmisten kanssa kommunikointi voi olla vaikeaa, mikäli toinen osapuoli ei osaa suhtautua sekä tulkita erityisherkkien ihmisten tarpeita. Noin 80 % väestöstä ei ole tätä ominaisuutta, joten konfliktien syntyminen on väistämätöntä. Alle olemme listanneet asioita, jotka sinun tulisi pitää mielessä ymmärtääksesi erityisherkkiä ihmisiä ja kommunikoidaksesi heidän kanssaan.

1. Ole ymmärtäväinen

Ensinnäkin, muista, että erityisherkät ihmiset aistivat voimakkaammin. Sinun ei tulisi tuomita tai syyttää heitä dramaattisuudesta.

Älä vähättele heidän tunteitaan. Tämä saa heidät vain tukahduttamaan ne, se saa heidät tuntemaan itsensä väärinymmärretyiksi ja voi jopa johtaa psykosomaattisiin epämukavuuteen.

Muista myös, että heissä ei ole mitään vikaa. Älä siis yritä muuttaa heitä. Erityisherkkien ihmisten käsitys maailmasta on erilainen kuin sinun, mutta yhtä pätevä.

2. Ole herkkä heidän tarpeilleen

Mainitsimme jo aikaisemmin, että erityisherkät ihmiset väsyvät kun ulkoinen stimulaatio on liiallista. Älä laita heitä heitä tilanteisiin, jotka tekevät heidän olonsa epämukavaksi. Sinun ei myöskään tulisi korottaa ääntäsi. Valitse hiljainen ympäristö, kun vietät aikaa heidän seurassaan – he arvostavat tätä.

Tiedä, että he ovat myös erittäin tarkkaavaisia, anteliaita ja empaattisia toisten tunteita kohtaan. Myös he tarvitsevat kuuntelua ja tukea, jota he niin helposti tarjoavat ympärillään olevilta. Anna heidän ilmaista itseään ja tarjoa heille turvallinen tila jakaa huolensa sekä tunteensa. Vältä jäykkää tai kylmää vuorovaikutusta.

3. Rehellisyys on paras tapa edetä erityisherkkien ihmisten kanssa

Joskus ihmisillä on tapana salata ajatuksiaan sekä tunteitaan. Laitamme naamion päälle ja teeskentelemme olevamme kunnossa.

Erityisherkät ihmiset pystyvät aistimaan toisten ihmisten sisäisen olotilan ja huomaavat pienetkin vaihtelut mielialoissa. Siksi on parasta, että puhut heille rehellisesti.

Muussa tapauksessa he yrittävät analysoida ja pohtia liikaa ymmärtääkseen sinua, mikä saattaa saada heidät järkyttyneeksi tai ahdistuneeksi.

erityisherkkien ihmisten kanssa ja tapoja kommunikoida
Sympaattinen tuki ja vilpitön kuuntelu ovat asioita, joita ei voida laiminlyödä erityisherkkien ihmisten kanssa.

Muista, että herkkyys on osa sitä, keitä he ovat

Jos elämässäsi on erityisherkkä henkilö, sinun voi olla vaikea ymmärtää hänen tapaansa havaita maailmaa, ilmaista itseään ja tunteitaan. Saatat yllättyä heidän tarpeestaan ​​olla yksin, hitaudesta tietojen käsittelyssä, päättämättömyydestään tai herkkyydestään kritiikkiä kohtaan.

Kaikki nämä piirteet ovat kuitenkin osa heidän persoonallisuuttaan ja sinun on hyväksyttävä erityisherkkä henkilö sellaisena kuin hän on. Lisäksi huomaat, että heidän hyvät ominaisuutensa ovat erilaisia mutta upeita: ystävällisyys, lämpö, ​​anteliaisuus, uskollisuus, luovuus, intuitio, empatia, älykkyys ja syvyys.

Mikäli sinä olet erityisherkkä ihminen, sinun on ehkä opittava hallitsemaan joitain reaktioitasi ja tunteitasi välttääksesi tarpeetonta turhautumista. Rajojen asettaminen, tarpeidesi ilmaiseminen ja itsestäsi huolehtiminen ovat välttämättömiä asioita.

Älä yritä tukahduttaa tai piilottaa herkkyyttäsi: arvosta sitä, koska se on myös osa sitä, kuka olet ihmisenä ja mikä tekee sinusta niin arvokkaan maailmalle.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vihan haitalliset vaikutukset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vihan haitalliset vaikutukset

Raivostumista tai suuttumista voi tuskin kukaan välttää kokonaan, mutta tiesitkö, että vihan tunteilla on haitallinen vaikutus koko elimistöön?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aron, E. N., & Aron, A. (1997). Sensory-processing sensitivity and its relation to introversion and emotionality. Journal of personality and social psychology73(2), 345.
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and behavior4(4), 580-594.
  • Acevedo, B. (2021, 31 enero). Consejos prácticos para el cerebro altamente sensible. Recuperado marzo de 2021, de https://pasespana.com/consejos-practicos-para-el-cerebro-altamente-sensible

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.