Logo image
Logo image

Kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta?

3 minuuttia
Jotta lapsen saisi innostumaan lukemisesta, myös vanhempien on harrastettava lukemista. Kiinnostuksen sytyttämiseksi lukemiseen mikään ei toimi paremmin kuin esimerkki.
Kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lukeminen on hyvin rikastuttava ja terve harrastus kaikille ja kaiken ikäisille. Lapsille lukeminen voi olla samalla opettavaista ja viihdyttävää. Se voi tarjota lapselle jopa mahdollisuuden kohdata ja vuorovaikuttaa muiden kanssa. Mutta kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta?

Kirjojen lukeminen voi jättää lapseen jäljen koko loppuelämäksi. Lukeminen on tapa, jota kehitetään jo varhaisesta iästä lähtien kun lapsi on vasta oppimassa puhumaan. Tämä on paras ajankohta vanhemmille saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta.

Kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta?

Some figure

Voit alkaa lukea lapsellesi hänen ollessa vielä kohdussa. Äidin äänen sävyn ja intonaation kuunteleminen on eräänlainen kommunikaation muoto äidin ja lapsen välillä. Se on myös uuden kiehtovan tavan alku.

Kun lapsi syntyy, voit etsiä vauvoille tarkoitettuja kirjoja. Näiden isoja piirroksia ja kirkkaita värejä sisältävien teosten tulisi olla lapsen ensikosketus kirjoihin. Lapsen elämän ensimmäisenä vuotena voit alkaa lukea hänelle lastentarinoita.

Herättääksesi lapsesi kiinnostuksen lukemista kohtaan aloita lukemalla hänelle päivittäin. Lukeminen aina ennen nukkumaanmenoa voi olla yksi kaikkein miellyttävimmistä hetkistä elämän ensimmäisinä vuosina.

Tämä vaatii hieman kannustusta. Katsotaan seuraavaksi, kuinka saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Miten lukihäiriö vaikuttaa lapseen?

1. Lue lapsellesi ääneen

Lapsista on kiehtovaa kuunnella jonkun lukevan heille ääneen. Tätä tapaa kannattaakin rohkaista, ei vain rakkaudesta lukemiseen, vaan myös kielen rikastamiseksi.

Joudut varmasti lukemaan joitakin kirjoja useita kertoja. Mutta vaikka se saattaa vaikuttaa tylsältä, lapsi nauttii siitä varmasti yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerrallakin.

2. Jätä kirjoja lojumaan lapsen nähtäväksi

Lapsen ulottuvilla tulisi aina olla kirjoja, myös lapsen omassa huoneessa ja sängyn vieressä. Ota ne lisäksi mukaan matkoille tai matkatessasi metrossa tai junassa.

Kirjoja tulisi olla aina tarjolla vähintään yksi luettavaksi, vaikka vain pienen hetken kerrallaan. Voit luoda kotiin myös erityisen lukunurkan.

3. Jatkakaa yhdessä lukemista silloinkin, kun lapsi on jo oppinut lukemaan

Vaikka lapsi oppii lukemaan, hän pitää edelleen siitä kun sinä luet hänelle. Se on yksi niitä unohtumattomia hetkiä, jotka hän saa viettää kanssasi. Lapsen kuunnellessa lukemistasi hän oppii, että kirjoissa on taianomaisia hetkiä jotka kannattaa jakaa yhdessä perheen kanssa.

Some figure

4. Hyödynnä kirjoja, joista on tehty elokuvaversio

Monet elokuvat ja tv-sarjat ovat saaneet inspiraatiota kirjoista. Elokuvan näkemisen jälkeen hyödynnä kirjaa keksiäksenne yhdessä lapsesi kanssa, kuinka voitte luoda uudelleen tarinan tai kohtauksia siitä (mukaan lukien elokuvasta pois jätettyjä kohtauksia).

Tämän voi tehdä myös toisinpäin, eli lukea ensin kirjan ja katsoa sitten elokuvan.

5. Etsi uusia kirjoja

Menkää kirjakauppaan tai kirjastoon koko perheen kanssa. Kirpputoreilta saattaa löytyä todellisia kirja-aarteita!

Tämän tarkoituksena ei ole löytää kirjoja vain lapsillesi, vaan myös sinulle itsellesi!

6. Käytä lukuteknologiaa

Voit yrittää saada lasta kiinnostumaan lukemisesta myös käyttämällä apuna laitteita kuten Kindle, Nooks ja iPad. Nämä sähköiset lukulaitteet ovat puoleensavetäviä lapsille tai vastahakoisille lukijoille.

Vaikka interaktiiviset kirjat ovatkin houkuttelevia, ne saattavat vaikeuttaa luetun ymmärtämistä. Käytä näitä lähteitä hyödyksi, mutta älä unohda kokonaan painettuja kirjoja.

7. Kaikkea kannattaa lukea

Erilaiset kirjan nimet ja aihepiirit herättävät kiinnostuksen. Vaikka lastentarinat ovat usein se paras vaihtoehto, voit lukea myös muita kirjoja, mukaan lukien opettavaisia tai informatiivisia teoksia.

Jos lapsi pitää merirosvoista, dinosauruksista tai lentokoneista, etsi niihin liittyviä kirjoja. Myös klassikot ja sarjakuvat ovat hyviä vaihtoehtoja lapsille.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Lapsen motivointi koulutyöhön loman jälkeen

8. Osallistukaa lukutapahtumiin

Varmasti jotkut asuinpaikkasi kirjastot järjestävät lukupäiviä lapsille. Vie lapsi kuuntelemaan muiden ihmisten lukemista.

Lisäksi kirjamyyjäiset ovat loistava tilaisuus löytää erilaisia kirjoja edullisesti. Niissä lapset voivat päästä tapaamaan myös kirjailijoita, mikä on yksi loistava tapa saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta.

Some figure

Lukeminen: koko perheen yhteinen harrastus

Jotta lapset oppisivat tykkäämään lukemisesta, on vanhempienkin tykättävä lukemisesta. Lapset oppivat silmillään, ja tämä koskee myös lukemista.

Nauti lukemisesta lastesi kanssa. Yhtenä päivänä voit lukea heille kertomuksia, ja toisena päivänä he voivat vaihtaa keskenään romaaneja ja keskustella niistä. Lukemisharrastuksen arvostaminen perheessä on parhain keino saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bravo, Luis, Malva Villalón, and Eugenia Orellana. “La conciencia fonológica y la lectura inicial en niños que ingresan a primer año básico.” Psykhe 11.1 (2011).
  • Jiménez, Santiago Yubero, and Elisa Larrañaga Rubio. “El valor de la lectura en relación con el comportamiento lector. Un estudio sobre los hábitos lectores y el estilo de vida en niños.” Ocnos: Revista de estudios sobre lectura 6 (2010): 7-20.
  • Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.