Kuinka puhdistaa tahriintuneet posliiniastiat

Posliini on tyylikäs ja erittäin esteettinen materiaali, mutta se voi olla hankala puhdistaa. Näillä vinkeillä voit poistaa tahrat, vaalentaa ja palauttaa kiillon kaikille posliiniastioille ja -koristeille.
Kuinka puhdistaa tahriintuneet posliiniastiat

Kirjoittanut babel

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2023

Posliiniastiat ovat yksi tyylikkäimmistä tavoista kattaa ja koristella pöytä. Tarjolla on lukemattomia vaihtoehtoja, joiden laatu ja kestävyys vaihtelevat. Niitä voi kuitenkin olla hankala puhdistaa ja ennen kaikkea poistaa tahrat käytön jälkeen. Tutustu miten posliiniastiat puhdistetaan niin, että ne kiiltävät kuin uutena.

Erityisiä puhdistustarvikkeita ei tarvita. Riittää, että sinulla on joitakin perustarvikkeita, kuten ruokasoodaa, etikkaa ja mikrokuituliinoja. On kuitenkin tärkeää välttää joitakin asioita, kuten valkaisuaineen ja kiehuvan veden käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa tätä herkkää materiaalia.

Mitä tahriintuneiden posliiniastioiden puhdistamiseen tarvitaan?

Posliini on Kiinasta peräisin oleva materiaali, jonka valmistus perustuu lämmön vaikutukseen savessa. On olemassa erilaisia posliinityyppejä, jotka ovat enemmän tai vähemmän paksuja, läpikuultavia ja kestäviä. Kaikissa muodoissaan se on kuitenkin jossain määrin hauras materiaali, joten sen puhtaanapito edellyttää erityisiä toimenpiteitä.

Visuaalisen kauneutensa ansiosta tätä keramiikkatyyppiä käytetään usein koristetarkoituksiin: koristeet, maljakot ja posliiniastiat ovat yleisiä. Yksi yleisimmistä käyttötarkoituksista on kuitenkin astiasto, eli kodin hienoimmat lautaset ja kupit.

Tosin niillä on suuri haittapuoli: ne usein tahriintuvat, kuluvat ja menettävät väriään. Tästä syystä on olemassa erityisiä menetelmiä, jotka toimivat lian poistamiseksi ja huolehtivat materiaalin herkistä olosuhteista. Riittää, että käytät peruspuhdistukseen tarkoitettuja elementtejä, joita yleensä löytyy jokaisesta kodista.

Käytettävät elementit

Posliinin puhdistamiseen ja valkaisemiseen on erilaisia tapoja. Vaikka on olemassa kaupallisia tuotteita, jotka on valmistettu nimenomaan tätä tarkoitusta varten, niiden käyttäminen ei ole välttämätöntä.

Kotoa löydät seuraavat aineet, joilla voit tehdä sen itse tehokkaalla tavalla:

 • Pesusieni
 • Lämmin vesi
 • Etikka
 • Mikrokuituliina
 • Ruokasooda
 • Pehmeäharjainen harja
Posliiniastiat voidaan puhdistaa ruokasoodalla ja etikalla.
Ruokasooda on hyödyllinen tuote kodinsiivouksessa, erityisesti valkaisussa.

Saatat nauttia myös tämän artikkelin lukemisesta: 8 vinkkiä astioidenpesuun liittyen

Suojamenetelmät

Jos käytetään kaupallisia puhdistusaineita, on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita. Lisäksi on suositeltavaa tehdä se tuuletetussa ympäristössä, sillä nämä aineet sisältävät kemikaaleja, jotka kerääntyvät ilmaan. Aina kun niitä käytetään, on käytettävä kumikäsineitä ihon suojaamiseksi.

Mitä tulee välttää posliiniastioita puhdistettaessa?

Joitakin asioita ei tule käyttää posliinia puhdistettaessa. Ensinnäkin valkaisuaineita, paitsi erittäin pinttyneissä tahroissa. Käsittelemme tätä myöhemmin alla.

Myöskään mitään kovia tai hankaavia puhdistusaineita ei ole hyvä käyttää tämän materiaalin käsittelyyn. Toisaalta hyvin kuumaa vettä ja äkillisiä lämpötilanvaihteluita tulisi välttää, sillä ne voivat vahingoittaa astioita ja koristeita.

Haalean veden käyttäminen on aina suositeltavaa.

Lisäksi on suositeltavaa testata käytettävää puhdistusmenetelmää huomaamattomaan kohtaan esinettä. Näin menetelmän tehokkuus tai mahdolliset seuraukset voidaan selvittää ennen sen ulottamista koko posliiniin.

Miten posliiniastiat puhdistetaan?

Yleisesti ottaen posliiniesineitä ei suositella laitettavaksi astianpesukoneeseen, jollei pesuohjeessa toisin mainita. Useimmiten kotitalousastioissa käytetään kuitenkin hienoa posliinia, jolla on taipumus vaurioitua koneessa.

Puhdistus ruokasoodalla

Siksi yksi yleisimmistä puhdistusmenetelmistä on käsinpesu ruokasoodalla. Muodosta ruokasoodasta ja vedestä tahna ja aseta se astian tahriintuneille alueille. Hiero sitä sitten sienellä. Liikkeen on oltava pehmeä, jotta materiaali ei naarmuuntuisi.

Miten puhdistaa posliiniastiat etikalla

Etikka on erittäin tehokas desinfiointituote. Kun kyseessä on posliiniastia, levitä sitä tahriintuneisiin kohtiin suolan kanssa.

Anna sen vaikuttaa 30 minuutista tuntiin. Poista sitten ja suorita tavallinen pesu. Testaa menetelmää pienellä, huomaamattomalla alueella ennen koko astiaston pesua.

Posliiniastioiden puhdistaminen booraksilla

Dinatriumtetraboraattidekahydraattia eli booraksia käytetään yhä useammin erilaisissa kodin puhdistusmenetelmissä. Posliiniastioista se poistaa tehokkaasti teen tai kahvin aiheuttamat tahrat. Sekoita booraksia sitruunamehuun ja hiero astiaa sienellä varovasti. Huuhtele sitten hyvin.

Puhdistus vetyperoksidilla

Jos itsepäiset tahrat eivät poistu, kokeile ruokasoodan ja vetyperoksidin seosta. Levitä sitä likaan ja anna vaikuttaa, kuten edellisillä menetelmillä. Odota ainakin 30 minuuttia, poista ja huuhtele.

Valkaisu

Erityinen tapaus posliinin puhdistamisessa on valkaisu ja kirkkauden palauttaminen. Kokeile tätä ehdottomasti ensin pienelle alueelle, ja jatka koko astiastoon jos vahinkoa ei ole tapahtunut. Tee tämä aina kumihansikkain ja mahdollisimman varovaisesti.

Aseta astiat astiaan, jossa on lämmintä vettä ja muutama tippa valkaisuainetta. Sen tulisi olla liotettuna vähintään tunnin ajan. Tämän jälkeen pese sienellä ja astianpesuaineella.

Vinkkejä muiden posliiniesineiden puhdistamiseen

Posliinia on olohuoneen astioiden ja koriste-esineiden lisäksi myös kylpyhuoneessa. Monet esineet on valmistettu tästä materiaalista, koska se on niin houkutteleva.

Ne vaativat kuitenkin myös erityistä puhdistuskäsittelyä:

 • Kylpyamme: Posliiniammeissa esiintyy usein ruostetahroja. Tällöin on suositeltavaa käyttää vetyperoksidia ja sientä.
 • WC-pönttö: Kalkkitahrat voivat olla hyvin hankalia poistaa. Kokeile vetyperoksidia, ja jos se ei toimi, kokeile jotain erityistä kaupallista tuotetta.
 • Laatat: Näihin kertyy usein kalkkitahroja tai vesitahroja. Valmista ruokasoodatahna ja pese sillä.
 • Pesuallas: Nämä voivat ruostua tai tahriintua rasvasta. Levitä tällöin ruokasoodan ja vetyperoksidin seosta. Pyyhi sienellä ja huuhtele sitten.
 • Hanat ja suihku: Tässä tapauksessa puhdistus on yksinkertaista. Käytä vain astianpesuainetta ja lämmintä vettä.
Kylpyhuoneessa voi olla monia posliiniesineitä.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 7 kodin likaisinta paikkaa ja niiden desinfiointi

Posliinikoristeiden puhdistaminen

On tavallista, että posliinikoristeet ovat kodin tyylikkäimpiä ja arvokkaimpia koristeita. Siksi on suositeltavaa puhdistaa ne hellävaraisesti noudattamalla useita vaiheita ja suosituksia. Poista ensin pöly niiden pinnalta.

Käytä mikrokuituliinaa ja sitten pehmeäharjaista harjaa nurkkiin ja koloihin. Aseta koristeet muoviseen saaviin tai ämpäriin, jotta ne eivät kolhiintuisi, halkeilisi tai rikkoontuisi.

Täytä saavi lämpimällä vedellä ja pese esine sienellä ja astianpesuaineella. Huuhtelun jälkeen anna kuivua tarpeeksi kauan, ja saat nuo koristeelliset esineet uuden veroisiksi.

Miten poistaa keltaiset tahrat posliiniastioista

Posliini on esteettinen ja toimiva materiaali, mutta sen puhdistaminen voi olla työlästä. Joskus sen pintaan ilmestyy kellertäviä tahroja. Nämä tahrat voidaan poistaa ruokasoodalla, etikalla, vedellä ja sienellä, samoin kuin muut vastaavat tahrat.

Useimpiin tätä astiaa koskeviin tahroihin on olemassa ratkaisu. Siksi omistamalla hieman aikaa tehtävälle on mahdollista pitää ne kiiltävinä ja pidentää niiden käyttöikää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
3 nopeaa tapaa lasimaljakkojen puhdistamiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
3 nopeaa tapaa lasimaljakkojen puhdistamiseen

Jaamme seuraavaksi 3 erittäin nopeaa tekniikkaa kodin lasimaljakkojen puhdistamiseen; näillä vinkeillä onnistut pitämään lasimaljakkosi puhtaina pi...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.