Kuinka motivoida kumppania, joka ei halua tehdä töitä?

Kun kumppanisi ei halua tehdä töitä, voi se vaikuttaa koko kotitalouden harmoniaan. Välttyäksesi suurilta konflikteilta, on tärkeää ratkaista tilanne niin pian kuin mahdollista.
Kuinka motivoida kumppania, joka ei halua tehdä töitä?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Mietitkö kuinka voisit motivoida kumppaniasi, joka ei halua tehdä töitä?

Työllä ja henkilökohtaisella turhautumisella voi molemmilla olla tietenkin negatiivinen vaikutus ihmiseen. Usein tällaisten hetkien aikana pariskunta voi kokea vaikeuksia. Sellaisessa tapauksessa, jossa kumppani ei ole halukas tekemään töitä, ei synny ainoastaan avioliitto-ongelmia, vaan myös taloudellisia vaikeuksia. Vaikka tämä saattaakin vaikuttaa mahdottomalta tilanteelta, ei se kuitenkaan ole mahdoton.

Vain silloin, kun olosuhteet ovat pahimmillaan, huomaat todella kuinka ihminen reagoi epäonneen. On siis tärkeää keskittyä nykyisen tilanteen positiivisimpaan puoleen. Muutoin ongelmasta tulee vain negatiivisempi pariskunnalle.

Kuinka toimia kumppanin kanssa, joka ei halua tehdä töitä

1. Ole kärsivällinen

Kumppanin oleminen kotona kaiken aikaa etsimättä töitä voi ehdottomasti olla turhauttavaa. Muista kuitenkin pysyä rauhallisena ja vältellä argumentteja. Se ei luultavasti ole myöskään kumppanisi ensimmäinen vaihtoehto ja se todennäköisesti vahingoittaa myös hänen itsetuntoaan.

Sinun tulee antaa kumppanillesi aikaa saada energiansa takaisin. Muista kuitenkin pysyä huomaavaisena hänen reaktioilleen. On täysin normaalia, että kumppanisi on hermostunut tai huonolla tuulella. Kumppanistasi saattaa jopa tuntua siltä, että hän on taakka perheelle, kun hän ei osallistu taloudellisesti. Yritä olla lisäämättä hänen stressiään.

2. Tunnista todellinen syy

mies on masentunut ja ei halua tehdä töitä

Vaikka se saattaakin vaikuttaa vaikealta, on näistä ongelmista keskustelu ainoa tapa niiden ratkaisemiseksi. Sinun tulee siis selvittää todellinen syy siihen, miksi kumppanisi ei halua tehdä töitä.

Toisinaan vaikeudet työn löytämiseksi (kuten ikä, kokemus, taidot ja niin edelleen) voivat aiheuttaa masennusta. Toisinaan taas ihmiset eivät tiedä mitä he haluavat, joten he päättävät sen sijaan olla tekemättä mitään.

Saattaa myös olla niin, että kumppanisi tuntee olonsa mukavaksi, eikä aio hakeutua osaksi työvoimaa tai olla tuottelias lähiaikoina. Tärkeintä on tunnistaa miksi kumppanisi ei halua tehdä töitä voidaksesi auttaa häntä tai ratkaistaksesi hänen ongelmansa.

3. Delegoi kotiaskareet uudelleen

Vaikka kumppanisi ei haluakaan tehdä töitä, ei tekemättömyys ole myöskään ratkaisu. Voit jakaa perheen kotitehtävät uudelleen antaaksesi kumppanillesi enemmän tehtäviä ja saadaksesi hänet tuntemaan itsensä enemmän osalliseksi ja tuotteliaammaksi. Tätä tulisi ehdottaa yhteistyömäisellä tavalla.

Kotityöt auttavat kumppaniasi pitämään ajatuksensa kiireisenä ja myös opettavat häntä arvostamaan aikaa eri tavalla. Siitä on myös hyötyä sinulle, sillä sinä voit käyttää tämän uuden vapaa-ajan jälkeen jääneiden töiden tai muiden kerääntyneiden tehtävien hoitamiseksi.

On todennäköistä, että hetken päästä kumppanisi haluaa palata takaisin töihin ja aloittaa työnhaun taas uudestaan. Toisinaan uudet sosiaaliset suhteet ja kontaktit auttavat myös motivoimaan ihmisiä.

4. Rohkaise kumppaniasi

Paras tapa ihmisen rohkaisemiseen on vahvistaa hänen itsetuntoaan omien kykyjensä suhteen ylistämällä niitä tai huomioimalla ne. Voit auttaa kumppaniasi valmistumaan työnhakua varten olematta liian päällekäyvä.

Se on hyvä tilaisuus osoittaa kumppanillesi, että vaikka se ei olekaan helppoa, ei se ole kuitenkaan mahdotonta. Paras neuvo on olla huolehtimatta liikaa siitä, että aloitat pienillä tavoitteilla. Esimerkiksi osa-aikatyöllä, väliaikaisella työllä tai eri alan työllä aloittaminen ovat kaikki mahtavia tavoitteita. Vaikka tämä ei välttämättä vaikutakaan ihanteelliselta alulta, on se kuitenkin alku ja se auttaa motivoimaan kumppaniasi.

5. Puhu sen vaikutuksesta perheeseen

mies ei halua tehdä töitä ja nainen on pahoillaan

Vähitellen on kuitenkin tärkeää puhua siitä, kuinka tilanne vaikuttaa koko perheeseen.

Teidän tulee puhua odotuksistanne sen suhteen, kuinka pitkään kumppanisi todella uskoo olevansa ilman töitä. Toinen keskusteltava asia on perheen budjetin rajoittaminen, jotta vältytään velkaantumiselta tai muilta taloudellisilta vaikeuksilta.

Tärkeintä on kuitenkin pitää positiivinen näkökulma näiden vaikeiden keskustelujen aikana. Ole diplomaattinen ja esittele nämä ratkaisut väliaikaisina ja peruutettavina.

Entä jos kumppanisi ei edelleenkään halua tehdä töitä?

On joitakin ihmisiä, joilla ei vain yksinkertaisesti ole mitään kiinnostusta töitä kohtaan. Jotkut ihmiset tuntevat olonsa mukavammaksi ja onnellisemmaksi, kun he ovat taloudellisesti riippuvaisia toisesta ihmisestä. He seuraavat omaa rutiiniaan ilman suurempia huolia, pitkälti niin kuin lapsi.

Jos näin on, on paras käydä asiantuntijan luona. Mikäli jonkin ajan kuluttua töiden löytämisessä ei tapahdu parannusta tai minkäänlaista yritystä, on paras vaihtoehto todennäköisesti jättää kumppani. Onnistunut parisuhde vaatii sitä, että ihmiset työskentelevät tiiminä, ovat kypsiä ja kasvavat sekä menestyvät yhdessä. Elämänkumppani, joka ei halua kasvaa, vaikuttaa elämääsi ja menestykseesi vain negatiivisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.