Logo image
Logo image

Kuinka kasvattaa paprikoita itse

4 minuuttia
Paprika on herkkä kylmälle. Tästä artikkelista voit lukea, kuinka onnistut paprikoiden kasvattamisessa ja saat kerättyä satoa kotona!
Kuinka kasvattaa paprikoita itse
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko koskaan halunnut kasvattaa paprikoita?

Paprikoiden kasvattaminen kotona on yksi tapa elää sopusoinnussa luonnon kanssa, koska sen voi tehdä käyttämättä niiden viljelyssä kemikaaleja. Saat hyviä tuloksia, kunhan noudatat eräitä perusperiaatteita.

Ensimmäiseksi tulee pitää mielessä se, että on tärkeää pyrkiä pienentämään tuholaisriskiä. Tämä tulee olemaan tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Älä myöskään unohda, että paprikat tarvitsevat runsaasti ravinteita ja lämpöä.

Katsotaan nyt tarkemmin, mitä paprikoiden kasvattamiseen tarvitaan ja miten se tehdään.

Välineet, joita tarvitset paprikoiden kasvattamiseen itse

Koska paprikoita on erikokoisia, -värisiä ja -makuisia, voit ostaa sen lajikkeen siemeniä, jota eniten tykkäät käyttää aterioissasi.

Näitä välineitä tarvitset kasvattaaksesi paprikoita itse:

  • Valitsemiasi paprikansiemeniä
  • Kasvualustojen substraatin
  • Kasvualustoja
  • Sähköllä toimivan idättäjän (valinnainen)
  • Kuokan

Kuinka kasvattaa paprikoita itse

Paprikat ovat kylmälle herkkä kasvi, joka tulisi istuttaa ulos vasta myöhään keväällä. Odottamalla tähän ajankohtaan on pienempi riski siitä, että kylmä tuuli lopulta tuhoaa satosi.

Some figure
Kun kasvatat paprikoita itse kotona, sinulla on ulottuvillasi yksi raaka-aine lisää ruoanlaittoon.

1. Hanki lämmitetty kylvöpenkki

Paikoissa, joissa lämpötila laskee alle 26 celsiusasteen, suositellaan käytettävän lämmitettävää siementenidättäjää. Se tulisi sijoittaa sisälle kotiin, lähelle valoista ikkunaa.

Tämä suojaa paprikansiemeniä kylmältä ja matkii kevään kaltaisten olosuhteiden saapumista. Jos asut lämpimällä seudulla, käytä ihan vain perinteistä kylvöpenkkiä.

2. Aloita istuttaminen

Kaada substraatti tai lannoitettu multa kylvöpenkkiin ja laita sinne kolme tai neljä siementä 2-3 millimetrin syvyyteen jokaista kylvöpenkkiä kohden. Kastele puhtaalla vedellä kunnes kasvi itää, ja valitse sitten kaikkein vahvimmat ja suurimmat versot.

Vältä sijoittamasta siemeniä liian lähelle toisiaan; muutoin niistä kasvaa heikkoja kasveja, jotka eivät menesty.

3. Aurinko on paras liittolainen

8-20 päivää kylvön jälkeen huomaat paprikan taimenien alkavan itää. Tässä vaiheessa tarvitaan auringonsäteitä ja ilmanvaihtoa hyvänlaatuisten paprikoiden kasvattamiseksi. Paprikakasvi tarvitsee valoa päivittäin.

4. Siirtoistuta

Kun kaksi ensimmäistä lehteä ilmaantuu ja varsi alkaa vahvistua, on aika harkita kasvin siirtoistuttamista hyvänkokoiseen ruukkuun tai puutarhan palstaan, jos sellainen sinulla on. Ennen tätä vaihetta multa tulisi rikastuttaa kompostilla.

Jos valitset vihannespuutarhan kasvisi uudeksi kodiksi, varmista, että uudessa maaperässä on 18 celsiusasteen lämpötila; muutoin paprikantaimen saattaa näivettyä.

Lue myös: Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan

5. Jätä tilaa kasvien väliin

Kun kasvit yltävät vähintään 15 cm:n korkeuteen ja varressa on 5-6 lehteä, varmista, että ne ovat 16-20 cm:n päässä toisistaan. Tällä tavoin niillä on riittävästi tilaa kasvaa. Jos istutat ne ruukkuun, kannattaa istuttaa yksi kasvi per ruukku.

6. Vettä kohtuudella

Liika vesi on haitallista monille kasveille, eivätkä paprikat ole mikään poikkeus. Tämä elintärkeä neste voi liiallisissa määrissä saada juuren lopulta mädäntymään aiheuttamalla happivajetta tiiviillä alueilla.

Vaikka kasvi onkin pidettävä kosteana, on myös varmistettava hyvä vedenpoisto, jotta se ei lillu vedessä.

7. Odota ja korjaa sitten sato

Kun olet noudattanut näitä vaiheita, sinun tulee vain odottaa paprikoiden itämistä ja kasvua riittävän suuriksi ja kypsiksi, jotta ne voidaan poimia käsin.

Fysiokemialliset olosuhteet ja vinkkejä paprikoiden kasvattamiseen itse

Jos haluat kasvattaa omat paprikasi, pidä mielessä, että tämä kasvi tarvitsee ravinteita, aurinkoa ja kastelua. Lue alta lisää paprikan kasvattamisesta kotona.

Paprikat tarvitsevat paikan, jossa ne saavat runsaasti auringonvaloa

Ihanteellista olisi vähintään kuusi tuntia auringonvaloa päivässä. Sopiva lämpötila itämiseen, kukintaan ja viljelyyn on 20-26 celsiusasteen välillä.

Jos lämpötila laskee merkittävästi öisin, tulisi käyttää lämpöpeitettä, joka auttaa suojaamaan kasvia kylmyydeltä sekä sateelta ja mahdollisilta saaliseläimiltä.

Paprikakasvien ravitsemukselliset tarpeet tulee täyttää

Paprikat kuuluvat Solanaceae-sukuun (koisokasveihin), ja nämä kasvit vaativat ravinteita kantaakseen hyviä hedelmiä. Kalium on sellainen elementti, jota ei tule puuttua niiden lannoituksesta. Raunioyrttilehtien mukaan laittaminen voi nostaa kaliumpitoisuutta.

Pidä myös mielessä, että tämän mineraalin imeytyminen on ratkaisevaa paprikoiden värin ja laadun kannalta; sen tarve kasvaa vähitellen kukintaan asti.

Myös typpi on hyvin tärkeä elementti sadon ensimmäisten vaiheiden aikana. Mutta toisin kuin kaliumin kohdalla, sen tarve laskee kun ensimmäiset paprikat otetaan talteen. Pidä mielessä, että jos istutat paprikoita sellaiseen maaperään, jossa kasvatettiin aiemmin herneitä, sitä kannattaa täydentää tarvittavalla typellä.

Lannoitteeseen tulisi kuulua fosforia, rikkiä ja magnesiumia, joten liukoisia kiinteitä ja nestemäisiä lannoitteita suositellaan.

Some figure
Paprikat tarvitsevat runsaasti ravinteita, joten hyvä lannoite tai hyvin tehty komposti ovat avainasioita niiden kasvatuksessa.

Ota huomioon maaperän pH, jos haluat kasvattaa paprikoita kotona

Vaikka tällainen sato sietääkin yleensä happamia olosuhteita jopa 5,5 pH-arvoon asti ja hiekkaisia maaperiä, joiden pH-arvo on lähemmäs 8, maaperän pH kannattaa silti mitata ottaen huomioon sen, että optimaaliset arvot ovat väliltä 6,5 ja 7.

Hiilihapotettu vesi on hyvä vaihtoehto paprikoiden kasvattamiseen

Varmista, että kasvualustassa on hyvä vedenpoisto ja että se on ilmava ja kuohkea. Mullan tulisi tuntua kostealta.

Toinen keino tietää tarvitseeko kasvi vettä on tarkastella sen lehtiä: jos lehdet näyttävät näivettyneiltä ja multa on kuivaa, se todennäköisesti tarvitsee vettä.

Hiilihapotettua vettä voidaan käyttää typpihapon korvikkeena. Se antaa maaperään myös tarvittavaa happamuutta ja toisaalta helpottaa ravinteiden liukenemista ja oikeanlaista imeytymistä.

Kesän voimakkaassa auringonpaisteessa kasvia tulisi kastella reilusti päivittäin. Muussa tapauksessa tee se 2-3 päivän välein. Hiilihapotettua vettä voidaan ripotella kasveille normaalin veden kanssa.

Tutustu: Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja

Kasvata paprikoita kotona ilman kemikaaleja

Kasvattamalla itse paprikasi saat vihanneksia ilman kemikaaleja. Jos päätät istuttaa kasvit ruukkuihin, laita kiviä pohjalle ja sitten hiekkaa kosteuden säätelemiseksi. Ennen siirtoistutusta tai ruukun viemistä puutarhaan kasvi tulisi totuttaa uuteen ympäristöön altistaen se vähitellen ulkoilmalle.

Myös keppejä tai puisia tukia kannattaa käyttää kasvin pitämiseksi pystyssä. Tämä edistää ilmanvaihtoa ja valon saamista.

Toinen kasveille hyödyllinen käytäntö on karsiminen, joka vahvistaa vartta, optimoi ilmankiertoa ja parantaa paprikoiden laatua. Karsimista voi tehdä voi tehdä monin tavoin, mutta periaatteessa kasvista tulee poistaa vähemmän elinvoimaiset osat.

Paprikoiden vieressä voidaan kasvattaa valkosipulia ja keräkaalia, koska ne tulevat toimeen erittäin hyvin. Paprikoita ei sen sijaan tulisi koskaan kasvattaa kurkkujen lähellä, eikä se sovi samaan tilaan myöskään fenkolin ja kyssäkaalin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Monge-Pérez, José Eladio. “Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica.”

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.