Kuinka kasvattaa lootuskukka akvaariossa

Lootuskukka on täynnä merkitystä. Täällä kerromme, miten voit kasvattaa tällaisen kukan kotona akvaariossa.
Kuinka kasvattaa lootuskukka akvaariossa
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2023

Lootuksen kasvattaminen kotona ei ole suuri haaste. Tämä lootuskasvien heimoon kuuluva kukka erottuu vahvuudellaan, sillä se kestää vihamielisiäkin ympäristöjä. Niinpä lootuskukka saadaan kasvamaan akvaariossa melko pienellä, mutta aina tietysti hellällä hoidolla.

Lootuskukan kauneus antaa sille suuren merkityksen eri kulttuureissa ja uskonnoissa, kuten hindulaisuus ja buddhalaisuus. Yleensä se yhdistetään valoon, puhtauteen ja heräämiseen. Symboliikka vaihtelee terälehtien värin mukaan.

Kuinka lootuskukka sitten kasvatetaan kotona akvaariossa? Lue eteenpäin, niin kerromme.

Lootuskukan ominaisuudet

Virtual Health Library osoittaa, että yleistä nimeä lootus käytetään viittaamaan useisiin kasveihin, joskus jopa lumpeeseen. Tätä lootuskasvien johdannaista pidetäänkin eräänlaisena lummetyyppinä.

Se kasvaa suolla, lammikoissa ja järvissä, mikä nähdäänkin lajin luonnolliseksi voimaksi, kun se nousee kukoistamaan keskellä vastoinkäymisiä. Kasville ovat ominaisia pitkät varret, erimuotoiset lehdet ja kukat laajassa värivalikoimassa.

Esimerkiksi valkoinen lootuksenkukka on synonyymi puhtaudelle ja henkiselle täydellisyydelle. Sininen liittyy tietoon, vaaleanpunainen edustaa jumalallisuutta ja punainen liittyy rakkauteen.

Lootuksia on nykyään kaksi lajia: Nelumbo nucifera eli intianlootus ja Nelumbo lutea eli amerikanlootus. Kummatkin voivat kasvaa vähäisellä hoidolla, vaikka puutarhanhoidosta ei olisikaan paljoa kokemusta.

Kasvata lootuskukka akvaariossa.
Nelumbo lutea.

Kuinka lootuskukka kasvatetaan akvaariossa

Lootus kasvaa yleisimmin lammissa ja kukkii myöhään keväällä. Se ei siis vaadi akvaariossakaan kastelua, mutta sille olisi hyvä antaa lämmintä vettä varsinkin talvella, jotta vesi ei jäähdy liikaa.

Toimi seuraavasti:

  1. Liota siemenet: Liota niitä lämpimässä vedessä useita päiviä, kunnes itäminen alkaa. On tärkeää, että vesi ei ole klooripitoista ja että vaihdat sen päivittäin. Prosessi sujuu hyvin, jos huomaat, että siemenet kaksinkertaistuvat ensimmäisestä kastelusta lähtien.
  2. Siirrä sopivaan astiaan: Kun kasvi on noin 15 senttimetrin pituinen, siirrä se säiliöön (ei vielä akvaarioon), jossa sillä on riittävästi tilaa kasvaa sekä korkeudeltaan että leveydeltään.
  3. Lisää multaa: Lisää astiaan vähintään 20 senttimetriä multaa ja kylvä itäneet siemenet painamalla pintakerrosta kevyesti.
  4. Laita altaaseen: Tee lopuksi valmiiksi matala, 21 asteen lämpöinen lampi, johon laitat astian. Kun varsi on juurtunut kunnolla, voit siirtää koko kasvin akvaarioon ilman astiaa.

Voit kasvattaa lootuksen myös juurakosta. Monissa puutarhakaupoissa on niitä, ja aivan kuten siemeniäkin, sinun on liotettava niitä, kunnes ne alkavat itää.

Hoito, jonka lootuskukka tarvitsee akvaariossa

Kun siirrät itäneen lootuksenkukan akvaarioon, se juurtuu sinne itse. Tropical Fish Hobbyist Magazine sanoo, että kasvin maksimikorkeutta rajoittaa vedenpinnan korkeus ja että pinnalta tulee poistaa kelluvat lehdet sekä levän peittävät lehdet. Nämä voivat nimittäin estää valon pääsyä kasviin.

Katsotaanpa, mitä muita seikkoja on otettava huomioon:

  • Älä käytä turvetta: Säiliön pohjalle laitettavassa mullassa ei tulisi olla turvetta.
  • Auringonvalo: Valitse tila ikkunan läheltä, jotta kasvi voi nauttia auringonvalosta joka päivä.
  • Suojaa sitä kylmältä: Älä anna veden lämpötilan laskea alle 21 °C. Kylmä voi kuivattaa kasvin.
  • Vaihda vesi jatkuvasti: Vaihda vesi usein, jotta loiset tai tuholaiset eivät pääse tunkeutumaan kasviin.
  • Valitse lajike akvaarion koon mukaan: Akvaarioviljely edellyttää, että lootuslajikkeen on oltava pieni, jos sinulla on pieni akvaario. Säiliön mitat määräävät kukan koon.
Nelumbo nucifera.

Mitä hyötyä saat tästä kasvista?

Henkisesti katsottuna lootuskukan kasvattaminen kotona tuo harmoniaa. Kasvi liittyy feng shuihin.

Muut edut liittyvät lääketieteeseen. Lootusinfuusiot lievittävät maha- ja virtsaamisvaivoja ja ihosairauksia. Mutta ennen infuusion valmistamista ja nauttimista kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Toisaalta jotkin tieteelliset tutkimukset, kuten Tecnología y Atención de la Saludin tarkastelema tutkimus, raportoivat lootuksen lehtien positiivisesta vaikutuksesta mikro-organismeihin, jotka aiheuttavat sairauksia suuontelossa.

Samoin Moléculas -lehti huomauttaa, että lehtien yhdisteet itsessään ovat hyvä resurssi saada antioksidantteja. Jos sinulla siis on siihen mahdollisuus, mikset kasvattaisi kaunista lootuskukkaa kotona akvaariossa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.