Logo image
Logo image

Krooninen väsymysoireyhtymä: Mikä se on ja miten sitä voi hoitaa

4 minuuttia
Krooninen väsymysoireyhtymä tai krooninen uupumusoireyhtymä (CFS - Chronic Fatigue Syndrome) on nykyään yleinen sairaus, josta kärsivä tuntee olonsa jatkuvasti rättiväsyneeksi ja uupuneeksi, mikä vaikeuttaa päivittäisten tehtävien suorittamista, kuten työskentelyä.
Krooninen väsymysoireyhtymä: Mikä se on ja miten sitä voi hoitaa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kroonisen väsymysoireyhtymän tyypillisimmät oireet ovat jatkuva tai alati uusiutuva uupumus, laaja-alainen tai vaeltava lihas- tai nivelsärky, unihäiriöt sekä kognitiiviset häiriötSairaus rajoittaa merkittävästi potilaan mahdollisuutta osallistua työelämään, opintoihin, sosiaaliseen elämään ja harrastuksiin. Suurella osalla väsymysoireyhtymäpotilaista esiintyy myös fibromyalgiaa.

Kärsitkö sinä kroonisesta väsymysoireyhtymästä? Jatka lukemista ja esittelemme sinulle muutaman luonnollisen hoitokeinon.

Kroonisen väsymysoireyhtymän syyt ja oireet

Krooninen väsymysoireyhtymä tunnetaan myös nimillä systeeminen rasitusintoleranssisairaus, myalginen enkefalomyeliitti ja myalginen enkefalopatia. Taudin yleisimmät oireet ovat:

  • Kova uupumus
  • Jatkuva päänsärky
  • Kurkkukipu
  • Kipu lihaksissa
  • Kehonosien herkistyminen ja kosketusarkuus (esimerkiksi kainalot tai kaula)
  • Turvonneet imusolmukkeet
  • Kipu nivelissä
  • Ihon punoitus tai turpoaminen ilman näkyvää syytä
  • Muistihäiriöt
  • Nukkumisongelmat
  • Jatkuva väsymyksen tunne siitä huolimatta, miten paljon on yöllä nukkunut
  • Motivaation puute
  • Jatkuva unettava olo
  • Syömisongelmat
Some figure

Kroonisen väsymysoireyhtymän syyt ovat vielä jokseenkin pimeyden peitossa, mutta nykyisen tiedon mukaan sen uskotaan aiheutuvan immuunijärjestelmän heikkenemisestä, virustartunnoista, stressistä, kovasta ahdistuksesta, kiireestä ja ylitöistä sekä ylipäätään stressaavasta elämästä, ruokavalion puutteista (liian vähäinen määrä vitamiineja, proteiinia ja rautaa) ja masennuksesta.

Nykyisin arvioidaan, että kroonista väsymysoireyhtymää esiintyisi ainakin 0,5–1 prosentilla aikuisväestöstä, mutta merkittävä osa sairastuneista on ilman diagnoosia tai saanut jonkin muun diagnoosin. Lääkärit kyseenalaistavat usein koko sairauden olemassaolon ja antavat potilaille esimerkiksi masennusdiagnoosin.

Vaikka sairauden syyt eivät ole yksiselitteisiä, muutamat löydökset osoittavat sen olevan nimenomaan aivojen sairaus. Potilaiden aivorungon verenkierto on heikentynyt ja tutkimuksissa on myös huomattu, että potilaiden aivoissa on käynnissä laaja-alainen tulehdustila. Väsymysoireyhtymää potevien aivoista on löydetty myös rakenteellisia poikkeavuuksia.

Kroonisen väsymysoireyhtymän hoito ruoalla

On olemassa monia luonnollisia piristeitä, jotka auttavat aivoja toimimaan normaalisti, kiihdyttävät verenkiertoa ja hillitsevät tulehdusta. Jos kärsit väsymysoireyhtymästä tai epäilet sairautta, kokeile sen kotihoitoa seuraavilla ruoilla:

  • Inkivääri: Inkiväärillä on viruksia tappava vaikutus, joka sopii hyvin tämän sairauden hoitoon. Raasta teelusikallinen tuoretta inkivääriä kuumaan veteen ja nauti kupillinen joka päivä.
Some figure
  • Maca (tunnetaan myös Andienkrassina). Maca on perulainen juurikasvi, joka tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja ehkäisee väsymystä. Macalla on piristävä ja korjaava vaikutus. Nauti teelusikallinen macajauhetta aamuisin aamupalan kera. Ripottele sitä joko puuroon, jogurttiin tai smoothieen. Se sopii myös leivän päälle siroteltuna tai maidon joukossa nautittuna.
  • Hampunsiemen. Hampunsiemenet ovat täynnä magnesiumia, joka kohentaa aivojen toimintaa ja kirkastaa mielen. Nauti kourallinen hampunsiemeniä joko salaatin sekaan ripoteltuna, keitoissa, pataruuissa, kastikkeissa tai sinällään.
  • Mehiläisen siitepöly. Siitepöly on yksi uusimmista tulokkaista terveysruokamarkkinoilla, ja sillä uskotaan olevan elvyttävä ja energisoiva vaikutus. Lisäksi siitepölyn uskotaan tehostavan kehon toimintaa ja lisäävän jopa hedelmällisyyttä. Siitepölyn voi nauttia hunajan sekaan sekoitettuna. Nauti teelusikallinen päivässä tyhjään mahaan. Jos epäilet olevasi allerginen siitepölylle, kokeile nauttia sitä vain muutama muru ja nosta annosta vähitellen, mikäli reaktioita ei synny.
  • Kanaliemi. Kanaliemi valmistetaan usein käyttämällä kananjalkoja, jotka sisältävät paljon karnosiinia ja arnesiinia. Kumpikin näistä aineksista tehostaa kehon puolustusmekanismeja ja auttaa kontrolloimaan mielialaa ja sen muutoksia. Kanalientä on käytetty jo vuosisatojen ajan väsymyksen hoidossa, oli se sitten fyysistä tai psyykkistä. Nauti kulhollinen kanalientä joka päivä neljän viikon ajan.

 

Some figure

Suositut kotihoitokeinot krooniseen väsymysoireyhtymään

  • Lisää kaksi ruokalusikallista kurjenhernettä kupilliseen kiehuvaa vettä, peitä ja anna jäähtyä. Juo uutetta kaksi kertaa päivässä. Kurjenherne auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja palauttamaan kehon voimavarat.
  • Keitä kaksi ruokalusikallista auringonhattu-uutetta kupillisessa vettä. Poista liedeltä, kun vesi on kiehahtanut ja anna seoksen jäähtyä. Juo kupillinen uutetta kerran päivässä korkeintaan neljän peräkkäisen viikon ajan. Älä käytä auringonhattua, jos olet raskaana. Auringonhattu tehostaa kehon omia puolustusmekanismeja.
  • Sekoita kupillinen soijamaitoa kahteen ruokalusikalliseen maapähkinöitä, sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Nauti juoma kerran päivässä. Tämä juoma sisältää paljon energiaa, mutta siinä on myös paljon kaloreita, joten suosi muita vaihtoehtoja, mikäli kärsit ylipainosta.
Some figure
  • Kiehauta kupillinen vettä liedellä ja lisää kaksi ruokalusikallista neidonhiuspuuta. Poista liedeltä, peitä kannella ja anna jäähtyä. Kaada lasiin ja nauti kupillinen kerran päivässä kiihdyttääksesi aivojen verenkiertoa. Neidonhiuspuu kohentaa muistin toimintaa ja parantaa keskittymiskykyä.
  • Laita pieni siivu kanelitankoa, yksi neilikka ja pieni määrä sitruunan kuorta ilmatiiviiseen lasipurnukkaan. Säilö viileässä ja pimeässä paikassa 10 päivää. Lisää noin 400 grammaa hunajaa ja litra vettä. Kiehauta seos liedellä, kunnes sen määrä on puolittunut ja anna jäähtyä ennen nauttimista.
  • Keitä litra vettä ja lisää joukkoon teelusikallinen jauhettua kanelia, ruokalusikallinen tuoretta inkivääriä, kourallinen kaardemummaa ja ruokalusikallinen hunajaa. Lisää vielä kaksi ruokalusikallista macajauhetta. Kiehauta, poista liedeltä ja anna jäähtyä. Juo uutetta kupillinen aamulla ja toinen kupillinen iltapäivällä. Tämä uute on loistava palauttava juoma, joka auttaa etenkin kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä.
Some figure
  • Laita mehustimeen kaksi porkkanaa ja yksi omena. Sekoita pienessä kulhossa teelusikallinen mehiläisen siitepölyä, lisää sama määrä hunajaa ja rosmariinia, ja sekoita, kunnes ainekset muodostavat tahnan. Lisää tahna mehun sekaan ja lisää vielä ruokalusikallinen vehnänalkioita ja saman verran oluthiivaa. Nauti juoma aamuisin.
Some figure

Muita ohjeita kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon

  • Väsymystilan jatkuessa vähänkin pidempään, on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen, koska oireiden taustalla voi aina olla jokin hoidettavissa oleva ruumiillinen sairaus tai masennustila. Jos epäilet kärsiväsi väsymysoireyhtymästä, varaa aika lääkäriin. Suomessa väsymysoireyhtymä on verrattain tuntematon ilmiö, vaikka muualla maailmassa sitä hoidetaankin yleisesti.
  • Jaa päivä työskentelyn ja levon välillä, äläkä tee liikaa ylitöitä tai venytä työskentelyä viikonlopun ajalle.
  • Ala liikkua säännöllisesti ja kasvata liikuntamäärää maltillisesti. Aloita liikkumalla kerran viikossa ja kasvata määrää kolmeen kertaan viikossa. Valitse mieleisesi liikuntamuoto, oli se sitten tennistä, joogaa tai uintia.
  • Vältä alkoholia ja kofeiinia sisältäviä juomia, kuten limsoja ja kahvia.
  • Yritä pitää stressitasosi mahdollisimman alhaisina meditoimalla, venyttelemällä, joogaamalla ja käymällä hieronnassa.
  • Nuku vähintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mansilla, F. (2003). El síndrome de fatiga crónica: del modelo de susceptibilidad a la hipótesis de la cadena de estrés en el área laboral. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría 19–30.
  • Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral 13, 277–284.
  • Ayala, E. (2009). Psiconeuroinmunología Interrelación entre los sistemas nervioso, endocrino e inmunitario. Ambito Farmacéeutico 110–116.
  • Zapatera, B., Prados, A., Gómez-Martínez, S., and Marcos, A. (2015). Inmunonutrición: Metodología y aplicaciones. Nutricion Hospitalaria 31, 145–154.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.