Logo image
Logo image

Kosteuden aiheuttamat terveyshaitat

2 minuuttia
Kosteuden pitäminen vakaana on tärkeää, jotta voidaan välttyä sen aiheuttamilta negatiivisilta vaikutuksilta. Alhainen kosteus auttaa viruksia ja hengitystietauteja leviämään, kun taas liiallinen kosteus voi aiheuttaa homeen kasvua.
Kosteuden aiheuttamat terveyshaitat
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kosteus vaikuttaa suoraan allergeenien ja mikrobien määrään elinympäristössä. Liiallinen kosteus voi lisätä pölypunkkien ja homeen määrää. Se aiheuttaa ongelmia allergioista kärsiville ihmisille. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kosteuden aiheuttamat terveyshaitat ihmiselle.

Voit kärsiä liiallisen kosteuden vaikutuksista vaikka et olisikaan allerginen. Kukaan ei varmasti nauti hiostavan kosteasta kuumuudesta. Oletko koskaan pohtinut miksi kuuma ja kostea ilma saa olon tuntumaan niin epämiellyttävältä? Ja miksi myös äärimmäisen kuiva ilma tekee olosta epämukavan?

On tärkeää pitää kosteus tietyllä tasolla, jotta ääripäät eivät vaikuttaisi elämään. Ei ole kyse ainoastaan allergioiden hallitsemisesta, vaan myös turvallisuudesta. Kerromme nyt lisää aiheesta. Jatka siis lukemista.

Liiallisen kosteuden aiheuttamat terveyshaitat keholle

Some figure

Mitä korkeampi kosteus, sitä korkeammalta lämpötila tuntuu. Tämä on yksi syy siihen, miksi kosteus saa kuuman sään tuntumaan entistä sietämättömämmältä. Kun olet kosteassa ilmastossa, saatat ajatella lämpötilan olevan korkeampi, vaikka se olisikin siedettävällä tasolla.

Miksi kosteus siis saa olon tuntumaan kuumemmalta? Tämän ymmärtämiseksi on tärkeää tietää kuinka keho viilentää itseään ja säätelee lämpötilaa.

Lue myös: Lämpöuupumuksen syyt ja hoitokeinot

Kosteus auttaa viilentämään kehoa

Hikoilu on yksi kehon jäähdytysmekanismeista. Hikoilu toimii kuitenkin vain, jos vesi lähtee pois iholta ja haihtuu ilmaan.

Tässä kohtaa esiin nousee kosteus. Ilmassa oleva vesipitoisuus suhteessa lämpötilaan määrittelee kuinka nopeasti vesi pääsee haihtumaan iholta. Kun ilma sisältää paljon kosteutta, on ilman vaikeampi imeä iholla olevaa hikeä.

Mitä tästä seuraa?

Hikoilemme jatkuvasti, mutta viilentymisen sijaan tunnemme olomme vain kuumaksi ja hiostavaksi. Kun liiallinen kosteus vaikuttaa hikoilun kykyyn viilentää kehoa, täytyy kehon viilentyä muulla tavoin. Kun hikoilu ei viilennä kehoa, alkaa keho lämmetä liikaa. Menetät siis kehon tarvitsemaa vettä ja suolaa. Lämpöuupumus voi johtaa nestehukkaan sekä kehon sisäisten kemikaalien epätasapainoon.

Kun lämpöuupumus on vakava, voi se aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:

 • Krampit
 • Pyörtyminen
 • Uupumus tai heikko olo
 • Lämpöhalvaus

Merkittävimpiä keinoja lämpöuupumuksen välttämiseksi on pitää mielessä sekä ilman lämpötila että lämpöindeksi. On tärkeää juoda runsaasti vettä ja välttää liiallisten fyysisten aktiviteettien tekemistä sekä viilentyä, kun väsymystä ilmenee tai sydämen syke nousee. Mitä kuivempi ilma, sitä nopeammin keho jäähtyy ja olo tuntuu raikkaammalta. Mukavan ympäristön lisäksi tällainen ilma vähentää myös allergeenien määrää. Allergeenit menestyvät yleensä hyvin lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

Suosittelemme myös lukemaan: Ihon kuivumista aiheuttavia tekijöitä

Alhaisen kosteuden aiheuttamat terveyshaitat

Some figure

Vaikka kosteus ei yleensä laske kesällä alle 80 %, voi tämä luku laskea syksyllä jopa 20 %:iin. Kosteuden vaikutus näkyy yleensä iholla ja hengitystiejärjestelmässä.

Tässä joitakin alhaisen kosteuden aiheuttamia hengitystieoireita:

Useimmiten alhaisen kosteuden vaikutukset iholla ovat:

 • Kuiva iho
 • Rohtuneet huulet
 • Kuivat silmät

Kosteudella, oli se sitten alhaista tai liiallista, voi olla negatiivinen vaikutus kehoon. Muista, että suhteellinen kosteus riippuu lämpötilasta. Nämä kaksi tekijää ovat yhteydessä toisiinsa ja yhdessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat myös toiseen. Yleisesti ottaen kosteus on ihanteellinen kun se on 35-50 %. Tämä auttaa kehoa toimimaan oikealla tavalla. Se ehkäisee myös allergeeneja, kuten pölypunkkeja ja hometta, muodostumasta.

Kun pidät mielessä nämä kaikki asiat, ymmärrät paremmin kuinka keho toimii ympäristöön nähden. Sillä tavoin voit toimia asianmukaisesti, jotta voit ehkäistä kosteuden haittoja vaikuttamasta omaan elämänlaatuusi. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carrillo, T. (2012). Libro de las enfermedades alérgicas de la fundación BBVA. Alergia al polvo: ¿qué son los ácaros y cómo evitarlos?
 • OpenCourseWare. Universidad Politécnica de Madrid. Tabla para calcular sensación térmica por efecto del calor.

ocw.upm.es/ingenieria-agroforestal/climatologia-aplicada-a-la-ingenieria-y-medioambiente/contenidos/tema-13/Tabla-para-calcular-sensacion-termica-por-efecto-del-calor-y-la-humedad.pdf

 • A V Arundel, E M Sterling, J H Biggin, T D Sterling. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. (1986).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/
 • Baughman, A. Arens, Edward A. Indoor Humidity and Human Health–Part I: Literature Review of Health Effects of Humidity-Influenced Indoor Pollutants. (1996).

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.