Logo image
Logo image

Kortteet, laihduttavat ja mineralisoivat kasvit

3 minuuttia
Kortteet, laihduttavat ja mineralisoivat kasvit
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2019

Kortteet ovat lääkinnällisiä kasveja, joilla on lukuisia terveysominaisuuksia, kuten kyky torjua nesteen kerääntymistä. Tämän vuoksi kortteet ovat hyviä täydentämään ruokavaliota etenkin jos kärsit turvotuksesta tai haluat pudottaa painoa. Ne ovat myös erinomainen keino parantaa ihoa, kynsiä ja hiuksia.

Me selitämme kaikki tämän laihduttavan ja mineralisoivan kasvin ominaisuudet. Kerromme myös miten voit käyttää sitä, jotta saat siitä eniten hyötyjä, sekä mistä voit löytää tätä kasvia. Saatat jopa löytää sitä aivan kotisi läheltä!

Ominaisuudet

Joitakin kortteiden pääominaisuuksia ovat:

 • Diureettinen: se on mahdollisesti tunnetuin lääkinnällinen kasvi ylimääräisen nesteen poistamiseen kehosta sen kaliumpitoisuuden, flavonoidien ja saponiinien ansiosta. Se voi lisätä virtsan määrää jopa 30 %. Siksi suosittelemme nauttimaan kortteita jos kärsit nesteen kertymisestä, nivelreumasta, turvotuksesta, munuaiskivistä, virtsatieinfektiosta jne.
 • Laihduttava: tämä kasvi auttaa sinua pudottamaan painoa sen diureettisten ominaisuuksien vuoksi. Mutta sinun pitäisi pitää mielessä, että se ei poista rasvaa, vaan enemmänkin ylimääräistä nestettä.
 • Puhdistava: kortteen nesteitä poistava kyky on lisännyt sen myrkkyjä poistavia ominaisuuksia, minkä vuoksi tämä kasvi yhdistettynä muihin kasveihin, esimerkiksi maarianohdakkeeseen, nokkoseen tai voikukkaan auttaa kehoasi poistamaan myrkyllisiä ainesosia. Voit tehdä puhdistavan kuurin pari kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä juomalla tämän kasvin uutetta joka päivä. 
 • Mineralisoiva: sen korkea ja monipuolinen mineraalisisältö tekee siitä voimakkaan mineralisoivan kasvin, ihanteellisen ravitsemaan luita ja ehkäisemään niiden heikkoutta, jota tapahtuu osteoporoosissa tai hampaiden reikiintymisessä. Se auttaa myös luuvammojen parantumista ja auttaa esimerkiksi väsymykseen, stressiin sekä anemiaan.
 • Parantaa ihoa ja kynsiä: Sen korkea piipitoisuus, joka auttaa muodostamaan kollageenia, ravitsee syvästi kynsiäsi ja ihoasi. Sen puhdistavien ominaisuuksien ansiosta korte torjuu myrkkyjä, bakteereja ja sientä ihollasi ja kynsissäsi. Tällä tavoin kortteet auttavat ehkäisemään ulkonäköön liittyviä ongelmia, kuten ryppyjä ja ekseemaa ja voivat jopa auttaa raskausarpien hoidossa.
 • Parantaa hiustesi terveyttä: Sen piipitoisuus hyödyntää myös hiuksiasi, vahvistaa niiden kasvua ja parantaa niiden koostumusta. Se myös ehkäisee harmaita hiuksia, kaljuuntumista ja hilsettä.
 • Uudistava ja parantava: se on voimakas solujen uudistaja ja auttaa parantamaan ihon haavoja ja arpia.
 • Säätelee verenvuotoa: kiitos sen supistavien ominaisuuksien, se auttaa ja voi jopa parantaa verenvuotoja. Suosittelemme sitä verivammojen, nenäverenvuodon, ihon haavaumien tai runsaiden kuukautisten tapauksissa.
 • Parantaa jänteiden taipuisuutta: tämä on erittäin hyödyllinen ihmisille, jotka harrastavat äärimmäisiä urheilulajeja usein tai kärsivät jännekivusta.

Kuinka sitä käytetään

Yleisin tapa nauttia kortteita on uutteena; keittämällä kasvia viisi minuuttia ja antamalla sen asettua toiset viisi minuuttia. Jos haluat hoitaa tiettyä sairautta, suosittelemme juomaan kolme lasillista päivässä puolitoista kuukautta. Pidä sitten muutaman viikon tauko. Voit toistaa hoitoa koko vuoden läpi.

Some figure

Voit myös tehdä kortemehua. Tässä tapauksessa noudata valmistajan tai lääkärin ohjeita.

Voit myös kurlata tällä kasvilla (kurkkukipuun tai suun haavaumiin) tai käyttää sitä ulkoisesti, koska se on tulehduksia ehkäisevä ja se on hyödyllinen muun muassa emätintulehdusten, peräpukamien (myös verenvuodon), herpeksen, ihottuman ja silmänpainetaudin hoidossa.

Mistä sitä löytää?

Voit ostaa kortteita yrtti- tai luontaistuotekaupoista ja myös joistakin supermarketeista, sillä se on todella tunnettu kasvi. Voit ostaa sitä tuoreena tehdäksesi uutteen itse, valmiina uutteena tai pillereinä sen mukaan kuinka voimakkaan hoidon haluat tehdä tai mieltymystesi mukaan. Näissä tapauksissa suosittelemme ottamaan yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Some figure

Sinun pitäisi myös tietää, että löydät tätä kasvia kasvamassa luonnollisesti kesällä kosteista paikoista, kuten jokien vierestä, järvistä ja rämeiltä. Eniten käytetyt osat ovat varret, ei lehdet, jotka sinun pitäisi jättää kuivumaan riippuvina nippuina. Ja huomaa, että suokortetta ei tule käyttää, sillä se on sisäisesti nautittuna myrkyllinen kasvi.

Kuvat: Manuel M. Ramos, uteart ja neil-farnworth


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Law, C., & Exley, C. (2011). New insight into silica deposition in horsetail (Equisetum arvense). BMC Plant Biology. https://doi.org/10.1186/1471-2229-11-112

 • Mitich, L. W. (1992). Horsetail. Weed Technology. https://doi.org/10.1017/S0890037X00036228

 • Yamanaka, S., Sato, K., Ito, F., Komatsubara, S., Ohata, H., & Yoshino, K. (2012). Roles of silica and lignin in horsetail (Equisetum hyemale), with special reference to mechanical properties. Journal of Applied Physics. https://doi.org/10.1063/1.3688253


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.