Logo image
Logo image

Korkean verensokerin ja diabeteksen varoitusmerkit

4 minuuttia
Diabetes voi alkaa ilman mitään merkkejä tai vain hyvin vähäisten oireiden myötä. Kiinnitä siis huomiota asiaan, ja hoida tätä sairautta ennen kuin se muuttuu krooniseksi. Ole varovainen etenkin siinä tapauksessa, jos suvussasi on ollut diabetesta.
Korkean verensokerin ja diabeteksen varoitusmerkit
Viimeisin päivitys: 01 joulukuuta, 2018

Tiesitkö, että diabetes tunnetaan “äänettömänä tappajana”, joka voi kehittyä ilman, että henkilö itse sitä edes huomaa? Diabeteksen oireet saatetaan sekoittaa muihin terveysongelmiin tai väliaikaisiin häiriöihin, joten näin käy itse asiassa melko usein. Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa esitellä korkean verensokerin varoitusmerkit, jotta osaisit kiinnittää asiaan tarkkaa huomiota sekä hoitaa kyseistä ongelmaa ajoissa.

Ole varuillasi hyperglykemian kanssa

Some figure

 

Lue aiheesta lisää: Inkivääriolut alentaa kolesterolia ja verensokeria

Nousu verensokerissa saattaa johtua monenlaisista muutoksista kehossa. Useimmilla niistä on tekemistä sellaisten vaihtelujen kanssa, jotka liittyvät elimistössä tapahtuvaan hiilihydraattien käsittelyyn.

Kaikki solut tarvitsevat glukoosia energiaa saadakseen, ja jotta ne saisivat osuutensa tästä, keho suorittaa tiettyjä prosesseja. Joskus kuitenkin käy niin, että tämä systeemi ei toimi oikealla tavalla, ja solut tarvitsevat tällöin enemmän ravintoa pystyäkseen suorittamaan tehtävänsä.

Kun näin käy, ei ole mitään selkeitä merkkejä siitä, että kyseessä on haitallinen ilmiö. Ajan kuluessa kuitenkin oireet saattavat jatkaa voimistumistaan. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta voitaisiin määrittää oikea ja tarpeellinen hoito, jos kyseessä on diabetes.

Korkean verensokerin varoitusmerkit

Kun glukoosi lisääntyy kehossa, tämä heikentää ihmisen vastustuskykyä. Sen tuloksena keho on haavoittuvaisempi kaiken tyyppisille tartunnoille ja haavoille sekä iholla että limakalvoilla. Tämän lisäksi elimistö menettää pieniä verisuonia.

Siksi onkin aivan elintärkeää kiinnittää huomiota niihin merkkeihin, joita kehosi sinulle saattaa lähettää. Jos sinulla on kohonnut verensokeri, elimistösi saattaa yrittää kertoa sinulle seuraavista ongelmista – jatka lukemista ja paina nämä korkean verensokerin varoitusmerkit mieleesi!

Ruokahalun huomattava lisääntyminen

Ensinnäkin kannattaa opetella erottamaan nämä kaksi asiaa toisistaan: fyysinen nälkä ja tunnetason nälkä. Viimeinen näistä on sitä, että ihmisellä ei ole järkevyyttä valitessaan tiettyjä ruokia tai ruoan määrää.

Jos taas kyseessä on todellinen halu syödä, saattaa sen sijaan olla vatsan kurnimista ja päänsärkyä, eikä sillä ole väliä, mikä ruoka on kyseessä – kaikki kelpaa tällaisella hetkellä.

  • Kun sinulla on kehossasi suuri sokerin määrä, tämä tarkoittaa sitä, että soluillasi on liikaa sokeria pystyäkseen kuluttamaan sen.
  • Keho ymmärtää tämän ravinteiden puutteena, ja siten se pyytää aivoja lähettämään oikeita merkkejä siitä, että olet nälkäinen.
  • Tämä sitten tuo sinulle enemmän glukoosia, ja siten myös energiaa, jotta kaikki voisi toimia kunnolla.

Parantumisen hitaus

Some figure

 

Jos sinulle on tullut haava esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä, tai olet juuri ollut leikkauksessa tai saanut vamman onnettomuudessa, yksi tapa havaita sokerin suuri määrä verenkierrossasi on sen tarkastelu, kestääkö haavoillasi kauan parantua.

Hidas paraneminen johtuu siitä, että verisuonesi ja valtimosi täyttyvät niin suuresta määrästä sokeria, että ne eivät pysty viemään verta sellaisille alueille, jotka tarvitsevat sitä parantuakseen.

Iho-ongelmat

Yksi suurimmista merkeistä siitä, että ihmisellä on diabetes, on ihon kuivuus ja kutina. Joissakin tapauksissa ilmaantuu tummia läiskiä kaulan ympäristöön ja kainaloihin.

Sienitulehdukset

Koska diabetes heikentää ihmisen vastustuskykyä, keho ei välttämättä tällöin pysty puolustamaan itseään haitallisten mikro-organismien hyökkäyksiltä.

Siksi tulehdukset, joita sienet aiheuttavat (etenkin candida), kuten myös bakteerit, ovat tavallisia. Paljon sokeria sisältävä elinympäristö on täydellinen paikka bakteerien lisääntymiselle ja nopealle leviämiselle. 

Mitä tulee naisten terveyteen, emättimen eritteet ilmentävät selkeästi, onko kehossa näitä tulehduksia, etenkin candidan aiheuttamaa tulehdusta.

Painon putoaminen

Some figure

 

Kun painosi putoaa ilman syytä ja sitä yrittämättä, tämä on hälyttävä merkki, jota ei tulisi missään nimessä jättää huomiotta.

Jos olet menettänyt painoa ilman mitään selkeää syytä, ja tämä on tapahtunut lyhyessä ajassa (yli kolme kiloa kuussa), kyseessä voi olla korkean verensokerin vaikutus.

Kun soluilla ei ole riittävästi glukoosia saadakseen energiaa, ne etsivät polttoainetta muista paikoista. Mitä nämä sitten ovat? Lihasmassasi proteiinit.

Lisäksi munuaistesi täytyy tehdä enemmän töitä pystyäkseen poistamaan liiallisen sokerin, ja tämä aiheuttaa sen, että menetät samalla painoa – ja lisäksi tuloksena voi olla munuaisten vajaatoiminta.

Ylenmääräinen jano

Tiedät varmasti jo sen, että vedenjuonti on hyvin tärkeä asia kehosi terveyden kannalta, ja että tietyissä tilanteissa (kun sää on kuuma tai kun vaikkapa urheilet), kehosi pyytää sinulta enemmän nestettä.

Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, jos huomaat olevasi janoinen koko ajan, vaikka juotkin runsaasti vettä.

Tämä on kehosi tapa sanoa, että sen täytyy täydentää nestevarastojaan, sillä se neste, jonka olet juonut, on jo tullut käytetyksi sokereilla täytettyjen solujen ravitsemiseksi.

Tarve käydä jatkuvasti vessassa

Koska kehosi tarvitsee enemmän ja enemmän vettä, tulet huomaamaan, että joudut käymän vessassa useammin.

Jos et koskaan aiemmin heräillyt keskellä yötä tarpeeseen virtsata, ja nyt näin on, tai jos olet joutunut keskeyttämään tekemisiäsi siksi, että et voi odottaa enää minuuttiakaan käydäksesi vessassa, saattaa olla hyvä idea käydä lääkärin luona.

Lue aiheesta lisää: Jokaisen naisen tulisi huomioida nämä oireet

Voimakas väsymys

Huolimatta siitä, kuinka paljon nukut tai lepäät, oletko aina väsynyt ja tunnetko olosi heikoksi?

Ihmiset, joiden verensokeritasot ovat korkealla, tuntevat usein olonsa väsyneiksi ja veltoiksi. Ja jos he joutuvat nousemaan usein yön aikana ylös käydäkseen vessassa, heidän elimistönsä ei pysty toipumaan aikaisemman päivän rasituksista riittävän hyvin.

Muut korkean verensokerin varoitusmerkit ovat:

  • samea näkö
  • ärtyneisyys
  • kihelmöinti raajoissa
  • jalkojen kramppaus
  • pahoinvointi ja oksentelu

Ota nämä korkean verensokerin varoitusmerkit huomioon, jos havaitset niitä itselläsi, ja selvitä, onko kyseessä diabetes – näin voit hoitaa terveyttäsi ajoissa sekä välttää vakavamman ongelman.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.