Logo image
Logo image

Kolloidinen kaura: ominaisuudet ja hyödyt

3 minuuttia
Kolloidisesta kaurasta eli kaurasilkistä on tullut suosittu ainesosa ihonhoidossa. Hyödyllisten ominaisuuksiensa ansiosta tämä tuote on loistava apu iho-ongelmien hoidossa.
Kolloidinen kaura: ominaisuudet ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kolloidinen kaura on luontainen ainesosa, joka on suosittu sen sisältämien monien ihon terveyttä parantavien terveyshyötyjen ansiosta. Journal of Drugs in Dermatologylehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämä kaura on rauhoittava ainesosa, jota Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sääntelee farmakologisen käytön vuoksi.

Kolloidista kauraa on itse asiassa saatavilla eri muodoissa aina kylpyvaahdosta shampooseen, karvanpoistovaahtoon sekä vartalovoiteeseen. Mitä hyötyä tästä tuotteesta on ja mihin sitä yleensä käytetään?

Mitä kolloidinen kaura oikein on?

Kolloidinen kaura valmistetaan jauhamalla kaurajyviä (avena sativa) hienoksi jauheeksi. Kosmetiikkateollisuus käyttää tätä tuotetta nykyään useassa eri muodossa ihmisten henkilökohtaisen terveyden parantamiseen, varsinkin ihonhoitotuotteissa.

Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että kolloidinen kaura sisältää monitahoisia kemiallisia rakenteita. Se koostuu polysakkarideista, lipideistä, proteiineista, flavonoideista, vitamiineista sekä mineraaleista. Kuluttajat arvostavat tätä ainesosaa myös sen kosteuttavien, tulehdusta estävien sekä antioksidanttisten ominaisuuksien ansiosta.

Some figure
Kolloidisen kauran käyttöä ihonhoidossa tukevat lukuisat tieteelliset tutkimukset.

Mitä terveyshyötyjä kolloidinen kaura tarjoaa?

Kauran ravitsemuksellinen koostumus tarjoaa sen käyttäjille valtavan määrän terveyshyötyjä, varsinkin ihonhoidossa. Sen tulehduksen vastaisten ominaisuuksien ja pehmittävien aineiden ansiosta kaura auttaa korjaamaan vahingoittunutta ihoa ja voi lievittää joitakin iho-ongelmia, kuten:

 • Ihottuma
 • Iholäiskät
 • Kutina ja ekseema
 • Kuiva iho
 • Atooppinen ihottuma
 • Palovammat
 • Vaippaihottuma

Kauran sisältämät pehmittävät aineet tasoittavat ja kosteuttavat ihoa, mikä auttaa lievittämään kutinan ja hilseilyn kaltaisia oireita. On tietenkin lukuisia luontaistuotteita, jotka voivat auttaa parantamaan iho-ongelmia, mutta kaura on monien ihmisten valinta, sillä sitä voidaan käyttää kaikille ihotyypeille.

Tutkimuksissa todetaan, että kolloidista kauraa voidaan käyttää myös vaikean kseroosin ja äärimmäisen kuivan ihon aiheuttamiin oireisiin. Tämä hoito on turvallinen, siedettävä ja voi jopa auttaa vähentämään ulkoisten kortikosteroidien tarvetta. Näin voidaan mahdollisesti välttyä epämiellyttäviltä sivuvaikutuksilta.

Haluamme kuitenkin selventää, että kolloidinen kaura ei ole ensihoitoon tarkoitettu menetelmä iho-ongelmien ehkäisyssä. Kun kyseessä on kohtalainen tai vakava palovamma, akne tai dermatiitti, on syytä käydä aina ihotautilääkärin luona selvittämässä muut hoitovaihtoehdot. Kauratuotteita käytetään yleensä muiden lääkkeiden kanssa iholla tuntuvan epämukavan olon lievittämiseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Iholle levitettävät ​​kortikosteroidit ja niiden käyttö

Kuinka tätä luontaisainetta käytetään?

Kaurakylpy on tavallisin tapa käyttää kolloidista kauraa. Siinä hienoksi jauhettu kolloidinen kaura sekoitetaan kylpyveteen. Kuten mainitsimme aikaisemmin, on kauratuotteita saatavilla myös muissa muodoissa, kuten geelinä, voiteena ja salvana. 

Noudatathan pakkauksessa olevia ohjeita huolellisesti ja kysythän mahdollisia lisätietoja lääkäriltä tai farmaseutilta. Levitä kolloidista kauraa sisältävää voidetta vahingoittuneelle alueelle aina tarvittaessa. Jos sinulla on kuivat kädet, suosittelemme käyttämään voidetta aina käsienpesun jälkeen.

Jos käytät kauravoidetta vaippaihottuman hoitoon, tulee alue pestä ja kuivata aina huolellisesti ennen voiteen levittämistä. Olethan varovainen tai vältä laittamasta voidetta herkille alueille, kuten silmien, suun, nenän ja sukupuolielinten ympärille. Älä levitä voidetta rikkoutuneelle, halkeilevalle tai naarmuuntuneelle iholle.

Onko kolloidinen kaura turvallinen tuote?

Kolloidinen kaura on turvallinen tuote useimmille ihmisille. Sen käytöstä ei ole vielä tänä päivänä saatu todistettuja negatiivisia sivuvaikutuksia.

Emme kuitenkaan suosittele kauratuotteiden käyttämistä iho-ongelmien hoitoon, mikäli tiedät olevasi allerginen tai herkkä kauralle. Lopeta kauratuotteiden käyttö, jos kutina pahenee tai saat ihottuman kolloidisen kauran käytön jälkeen.

Näin valmistat kolloidista kauraa itse

Vaikka kolloidisen kauran ostaminen valmiina on ehdottomasti kätevää, voit myös valmistaa sitä itse kotona yksinkertaisten ohjeiden avulla. Lopputuotetta voit käyttää ihanteellisesti kylvyssä tai kasvonaamiona.

Ainesosat

 • 125 g kauranjyviä
 • Tehosekoitin

Valmistus

 • Aloita lisäämällä raa’at kauranjyvät tehosekoittimeen.
 • Jauha tehosekoittimessa, kunnes kaurasta muodostuu pehmeää ja hienoa jauhetta.
 • Testaa jauheen riittävä hienous sekoittamalla pieni määrä veteen. Jos vesi muuttuu maidonvalkeaksi, on kotitekoinen kolloidinen kaura valmis.
Some figure
Voit lisätä kolloidista kauraa kylpyveteen tai valmistaa siitä kasvonaamion.

Lue myös: Kaura ja oluthiiva: naamio iholle ja hiuksille

Kolloidinen kaura on ihoa parantava ainesosa

Kolloidinen kaura kannattaa lisätä ihonhoitorutiineihin monesta syystä. Se on hellä ainesosa, joka sopii jopa herkimmälle iholle. Sen koostumuksen ansiosta kolloidinen kaura auttaa suojaamaan ihoa sekä ehkäisemään kuivuutta.

Kiinnostavinta tässä tuotteessa on se, että sitä voidaan ostaa monissa eri muodoissa tai valmistaa itse kotona kaurajyvistä. Mitä mieltä sinä olet? Aiotko kokeilla kolloidista kauraa? Muistathan keskustella ensin ihotautilääkärin kanssa, mikäli sinulla on kysymyksiä aiheesta tai tuotteen käyttäminen huolettaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175.
 • Criquet M, Roure R, Dayan L, Nollent V, Bertin C. Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5:183-193. doi:10.2147/CCID.S31375}
 • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
 • Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.
 • Diluvio L, Dattola A, Cannizzaro MV, Franceschini C, Bianchi L. Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9. Epub 2018 Sep 12. PMID: 30207438.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.