Kiropraktiikka: edut ja mahdolliset riskit

Kiropraktikolla käymisestä on monia etuja päänsäryn tai niskakivun hoidosta astman parantamiseen. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista!
Kiropraktiikka: edut ja mahdolliset riskit

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kiropraktiikka on hoito, jonka aikana selkärankaan kohdistetaan voimaa. Tämä tehdään kivun lievittämiseksi ja liikkuvuuden parantamiseksi, mikä puolestaan ​​​​auttaa useiden terveysongelmien hoidossa. Katsotaanpa, mitkä ovat kiropraktiikan edut ja mahdolliset riskit.

Kiropraktiikan uskotaan olevan tehokas muun muassa alaselkäkipujen, iskiaksen ja päänsäryn lievittämisessä. Lisäksi sitä pidetään turvallisena ja minimaalisesti invasiivisena hoitona.

Tätä hoitomuotoa saavat harjoittaa vain koulutetut ammattilaiset.

Millainen hoitomuoto on kiropraktiikka?

Kiropraktiikka on eräänlainen hoitomuoto. Sitä kutsutaan myös Gonstead-säädöksi, koska siinä käytettävän tekniikan on kehittänyt amerikkalainen kiropraktikko Clarence Selmer Gonstead.

Tässä hoitomuodossa hallittua voimaa kohdistetaan selkärankaan ja muihin erityisiin alueisiin, joilla voi esiintyä hermohäiriöitä. Tämä tehdään käsillä tai joissakin tapauksissa instrumentilla. Tarkoituksena on parantaa ryhtiä ja liikkuvuutta.

Tässä mielessä kiropraktiikkaa suositellaan sellaisten ongelmien hoitoon, kuten alaselkäkipu tai päänsärky ja niskakipu, ja se välittää rentoutumisen tunteen. Koska kyseessä on ei-invasiivinen tekniikka, se ei vaadi erityistä valmistelua, vaikka aikaisempi tutkimus tehdään ja testejä sekä tutkimuksia voidaan suositella.

Hoidon aikana potilas on kuitenkin oltava esim. paareilla ja hänen on tehtävä eri asentoja. Yleensä potilas makaa mahallaan.

Sitten kiropraktikko suorittaa tiettyjä liikkeitä käyttämällä hallittua voimaa käsillä. Tämä tehdään selkärangan eri kohdissa (lanne, kohdunkaulan jne.) tai nivelessä, kuten lonkassa.

Kiropraktiikka voi auttaa selkäkipuihin.

Kiropraktiikka: edut

Tämäntyyppisestä hoitomuodosta on useita etuja. Katsotaanpa, mitä tiede sanoo siitä.

Luonnollista kivunhallintaa

Kiropraktiikka on luonnollinen vaihtoehto kivun hoitoon. Sitä suositellaan subluksaatioiden ja korkean stressin tapauksissa. Tässä mielessä se vähentää lääkityksen tarvetta ja siihen liittyviä riskejä.

Migreeni ja jännityspäänsärky

Tämä hoito voi olla tehokas migreenin tai jännityspäänsäryn hoidossa, kun sitä käytetään yksinään tai yhdistettynä multimodaaliseen hoitoon, joka sisältää tavanomaisen hoidon.

Joissakin aihetta koskevissa katsauksissa tutkijat ovat kuitenkin varovaisia ​​mahdollisten hyötyjen suhteen ja suosittelevat migreenin manuaalisten hoitojen lisätutkimuksia.

Alaselkäkipu ja niskakipu

Kipu selässä, joko alaselässä tai niskassa, on yleisin syy, miksi ihmiset hakeutuvat kiropraktikolle. Erään tutkimuksen mukaan tämäntyyppinen manuaalinen terapia on osoittautunut tehokkaammaksi ja edullisemmaksi niskakipujen hoidossa kuin fysioterapia.

Toinen tutkimus, joka tehtiin akuuteilla ja kroonisilla potilailla, joilla oli mekaanista alkuperää olevaa alaselkäkipua, päätyi samanlaisiin päätelmiin. Tämä hoitomuoto edisti kivunlievitystä sekä lisääntynyttä toimintakykyä ja tyytyväisyyttä.

Jäykät olkapäät

Kliinisessä tutkimuksessa, joka suoritettiin jäykistä olkapäistä kärsiville potilailla, useimmat osoittivat paranemista kiropraktisella säätöhoidolla. Itse asiassa noin kolmasosa tapauksista ratkaistiin kokonaan.

Iskias

Kuten luultavasti tiedät, iskias johtuu iskiashermon puristumisesta. Iskias johtuu samannimisen hermon puristumisesta, mikä voi aiheuttaa kipua jaloissa. Joskus tämä kipu muuttuu niin voimakkaaksi, että se rajoittaa päivittäisten toimintojen suorittamista.

Tutkimustulosten mukaan kiropraktisiin hoitoihin osallistuminen auttaa kuitenkin lievittämään tämän tilan aiheuttamaa kipua.

Epilepsia ja sen seuraukset

On löydetty todisteita, jotka viittaavat siihen, että kiropraktisesta hoidosta voi olla hyötyä kaulan ylänikaman subluksaatiokompleksin korjaamisessa epilepsiaa sairastavilla lapsipotilailla. Näin on myös niillä, joille he eivät ole onnistuneet saamaan kouristuksia estäviä lääkkeitä.

Tämä ei ole hoito epilepsiaan. Se kuitenkin auttaa korjaamaan kohtausten aiheuttamia nivelvaurioita.

Koliikki ja refluksi

Vuoden 2011 katsaus paljastaa, että kiropraktiikka voi olla varteenotettava vaihtoehto koliikin hoidossa, vaikka huomautetaankin, että tällä alalla tarvitaan lisää tutkimusta.

Gastroesofageaalisen refluksin osalta on dokumentoitu tapauksia, joissa on väitetty tähän sairauteen liittyvien oireiden häviämisestä. Tästä aiheesta on kuitenkin tehty hyvin vähän kontrolloituja kokeita.

Muita kiropraktiikan etuja

Muita kiropraktiikkaan liittyviä etuja mainitaan lääketieteellisessä kirjallisuudessa:

  • Tulehdukset: Kiropraktiset manipulaatiot edistävät tulehdusvälittäjien normalisointivastetta ihmisillä, jotka kärsivät kroonisesta alaselän kivusta.
  • Nivelrikko ja nivelkipu: Tämä hoito auttaa vähentämään kipuja ihmisillä, joilla on lonkan nivelrikko.
  • Astma: Se voi auttaa parantamaan astman yleistä tilaa, mukaan lukien epäspesifinen keuhkoputkien ylireaktiivisuus.
Kiropraktiikka tehdään makuultaan.

Kiropraktiikka: riskit, sivuvaikutukset ja vasta-aiheet

Terapiaistunnon aikana kuuluu usein napsahduksia tai naksuttavia ääniä, kun kiropraktikko liikuttaa potilaan niveliä. Tuntemuksia, kuten kipua, jäykkyyttä tai arkuutta, voidaan myös kokea. Tämä kuitenkin yleensä häviää 1-2 päivässä.

Kiropraktiikkaa pidetään turvallisena toimenpiteenä. Komplikaatiot ovat harvinaisia.

Komplikaatioita voivat olla välilevytyrän paheneminen, hermopuristus tai aivohalvaus, kun niskaa manipuloidaan.

Toisaalta kiropraktiikkaa ei suositella seuraavissa tapauksissa:

  • Pitkälle edennyt osteoporoosi
  • Ongelmia aivojen verisuonissa
  • Selkäytimen kasvaimet tai selkäydinsyöpä

Milloin tulokset alkavat näkyä?

On suositeltavaa osallistua noin 10 hoitokertaan. Harvinaisissa tapauksissa tuloksia havaitaan jo ennen viidettä hoitokertaa. On kuitenkin syytä selventää, että se ei toimi kaikilla ihmisillä.

Kaikki riippuu tilanteestasi, sairauden tyypistä, elämäntavasta ja iästä, muiden tekijöiden ohella. Siksi, jos useiden viikkojen hoidon jälkeen ei havaita parannuksia, kannattaa kokeilla jotain muuta.

Muista, että on tärkeää kääntyä sertifioidun ammattilaisen puoleen. Tämä on monimutkainen hoitomuoto, jonka voi suorittaa vain asiantuntija. On erittäin vaarallista, jos sen tekee joku, joka ei tunne oikeaa tekniikkaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alcántara J, Alcantara JD, Alcantara JJ. The Chiropractic Care of Infants with Colic: A Systematic Review of the Literature. EXPLORE. 2011; 7(3): 168-174.
  • Blunt K, Rajwani M, Guerriero R. The effectiveness of chiropractic management of fibromyalgia patients: a pilot study. J Manipulative Physiol Ther. 1997; 20(6): 389-99.
  • Chaibi A, Tuchin P, Russell M. Manual therapies for migraine: a systematic review. J Headache Pain. 2011; 12(2): 127-33..
  • Cotton B. Chiropractic care of a 47-year-old woman with chronic Bell’s palsy: a case study. J Chiropr Med. 2011; 10(4): 288-93.
  • Haas M, Sharma R, Stano M. Cost-effectiveness of medical and chiropractic care for acute and chronic low back pain. J Manipulative Physiol Ther. 2005; 28(8): 555-563.
  • Jamison J. Insomnia: does chiropractic help? J Manipulative Physiol Ther. 2005; 28(3): 179-86.
  • Korthals-de Bos I, Hoving J, van Tulder N, et al. Cost effectiveness of physiotherapy, manual therapy, and general practitioner care for neck pain: economic evaluation alongside a randomised controlled trialCommentary: Bootstrapping simplifies appreciation of statistical inferences. BMJ 2003; 326: doi:10.1136/bmj.326.7395.911
  • Murphy F, Hall M, D’Amico L, Jensen A. Chiropractic management of frozen shoulder syndrome using a novel technique: a retrospective case series of 50 patients. J Chiropr Med. 2012; 11(4): 267-72.
  • Nielsen N, Bronfort G, Bendix T, Madsen F, Weeke B. Chronic asthma and chiropractic spinal manipulation: a randomized clinical trial. Clin Exp Allergy. 1995; 25(1): 80-88.
  • Rist P, Bernstein C, Kowalski M, et al. Multimodal chiropractic care for migraine: A pilot randomized controlled trial. Cephalalgia. 2021; 41(3): 318-328.
  • Roy R, Boucher J, Comtois A. Inflammatory response following a short-term course of chiropractic treatment in subjects with and without chronic low back pain. Journal of chiropractic medicine. 2010; 9(3), 107–114.
  • Santilli V, Beghi E, Finucci S. Chiropractic manipulation in the treatment of acute back pain and sciatica with disc protrusion: a randomized double-blind clinical trial of active and simulated spinal manipulations. Spine J. 2006 Mar-Apr;6(2):131-7. doi: 10.1016/j.spinee.2005.08.001. Epub 2006 Feb 3. PMID: 16517383.
  • Strunk R, Hawk C. Effects of chiropractic care on dizziness, neck pain, and balance: a single-group, preexperimental, feasibility study. Journal of chiropractic medicine. 2009; 8(4), 156–164.
  • Thorman P, Dixner A, Sundberg T. Effects of chiropractic care on pain and function in patients with hip osteoarthritis waiting for arthroplasty: a clinical pilot trial. J Manipulative Physiol Ther. 2010; 33(6): 438-444.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.