Välilevypullistumaa pahentavat liikkeet

Jotkin liikkeet voivat pahentaa välilevypullistumaa, kun taas toiset voivat auttaa parantamaan sitä. Tässä artikkelissa esittelemme kolme liikettä joita sinun tulisi välttää, ja kerromme miksi näin on.
Välilevypullistumaa pahentavat liikkeet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaikka liikunta vaikuttaakin olevan hyvä tapa hoitaa selkäongelmia, voivat jotkut liikuntaharjoitukset kuitenkin pahentaa välilevypullistumaa sairauden monitahoisuuden vuoksi. Kuten tutkijat kertovat tässä Current Reviews in Musculoskeletal Medicinelehden julkaisemassa artikkelissa, on välilevypullistuma yksi selkäkivun pääsyistä.

Vaikka tämän ongelman ensimmäisten merkkien ilmestyessä on suositeltavaa levätä mahdollisten lisäkomplikaatioiden ehkäisemiseksi, on kevyestä liikunnasta hyötyä muutaman päivän jälkeen, sillä se aktivoi lihakset. Tämä vähentää välilevyjen painetta, vahvistaa keskivartaloa sekä auttaa ylläpitämään tervettä painoa.

Pidäthän kuitenkin mielessä, että kaikki liikkeet eivät ole sopivia välilevypullistuman hoitamiseen. Mitä liikkeitä tulisi siis välttää ja miksi? Alla jaamme joitakin suosituksia.

Mikä on välilevypullistuma?

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää kertoa, että selkärangan nikamat eroavat toisistaan rustolevyjen avulla. Nämä levyt toimivat iskunvaimentimina ja ovat vastuussa luiden välisen kitkan ehkäisystä. Ne toimivat myös nivelsiteinä ja tuovat taipuisuutta sekä liikkuvuutta selkärankaan.

Levyt koostuvat kahdesta osasta, joista molemmilla on erityinen tehtävä. Olemme listanneet nämä tehtävät alla:

  • Ydin: levyn keskiosa, joka vaimentaa nikamien välistä painetta.
  • Kehä: levyn ulko-osa, joka rajoittaa kiertymistä.

Välilevypullistuma syntyy silloin kun ydin joutuu puristuksiin ja pullistuu ulospäin kehässä olevan repeämän vuoksi. Tämä voi aiheuttaa epämukavaa tai nipistävää tunnetta hermon lähellä, mikä voi puolestaan johtaa joko kipuun tai tunnottomuuteen.

Välilevypullistuma voi johtua muun muassa seuraavista syistä:

Kipulääkkeet, lepo, elämäntapamuutokset sekä tietyt harjoitukset voivat auttaa hoitamaan välilevypullistumaa. Harvinaisemmissa tapauksissa saatetaan myös tarvita leikkaustoimenpidettä. Ongelman vakavuudesta huolimatta tulisi noudattaa tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten välttää joidenkin liikuntaharjoitusten tekemistä.

Hoida välilevypullistumaa erilaisten liikkeiden avulla.
Välilevypullistumaa voi esiintyä muun muassa traumasta, luonnollisesta rappeutumisesta sekä fyysisen aktiviteetin aikaisesta ylirasituksesta johtuen.

Mitkä liikuntaharjoitukset voivat pahentaa välilevypullistumaa?

International Journal of Sports Physical Therapylehden julkaisemissa lukuisissa tutkimuksissa tunnistetaan liikunnan tärkeys osana välilevypullistuman kuntoutusmenetelmää. On tietenkin tärkeää noudattaa vain kyseiseen ongelmaan tarkoitettua liikuntaohjelmaa ja varmistaa, että vältät seuraavia liikkeitä välilevypullistuman kohdalla:

1. Painonnosto

Ensinnäkin sinun tulisi välttää harjoituksia, jotka luovat painetta selkärangan pystyakseleihin. Näin tapahtuu kyykkyjä tehdessä, jossa polvet taivutetaan ja tankoa pidetään yleensä niskan takana.

Emme myöskään suosittele tekemään harjoituksia, joissa pidät painoja pään yläpuolella, kuten pystypunnerrus tangolla. Tässä harjoituksessa tartut tankoon hartianlevyisellä otteella. Sitten tuot tangon hartioiden korkeudelle ja työnnät ylöspäin pään yläpuolelle suoristamalla kyynärpäät.

Vaihtoehtoisia harjoituksia

Etukyykky on hyvä vaihtoehto, jossa paino poistuu alaselästä samalla kun keskivartalo ja muut tärkeät lihakset pysyvät yhä aktiivisina. Etukyykyt pitävät painon siis solisluun korkeudella eikä pään takana. On kuitenkin paras vältellä kaikkia painojen kanssa tehtäviä kyykkyliikkeitä kunnes välilevypullistuma paranee.

Jos kuitenkin haluat parantaa lihasten vahvuutta, voit käyttää jalkaprässiä. Tässä harjoituksessa tuet painoa jaloilla samalla kun istut pakarat oikealla tavalla vasten tuolia. Siten vähennät liikkeen vaikutusta alaselkään, sillä työnnät painoa pois päin itsestäsi.

Voit myös tehdä hauissoutuja vaihtoehtoisena liikkeenä pystypunnerrukselle. Tämän aikana tuet polvea ja kättä penkillä samaan aikaan kun pidät painoa toisessa kädessä. Pitämällä keskivartalon aktiivisena ja selän suorana voit vetää kyynärpään kyljen viereen. Tällä tavoin paino jakautuu tasaisesti eikä se vaikuta paljon alaselkään.

2. Välilevypullistumaa pahentavat vatsalihasliikkeet

Alaselässä esiintyvä välilevypullistuma vaikuttaa yleensä myös iskiashermoon. Tämän takia saatat tuntea vyötäröstä lanteille, pakaroihin ja jalkoihin ulottuvaa kipua.

Useimmat vatsalihasliikkeet pakottavat selkärangan alaosan taipumaan ja luomaan jännitettä kyseiseen kohtaan. Tämä jännite syntyy sekä vatsalihasharjoituksissa, joissa vartaloa nostetaan (ylävatsalihakset) sekä liikkeet, joissa jalat nostetaan (alavatsalihakset).

Vatsalihasliikkeitä tulisikin siis välttää kokonaan, käytitpä painoja tai et. Emme suosittele edes liikkeitä, jotka tehdään välineiden avulla, sillä ne taivuttavat luonnollisella tavalla alaselkää oikeanlaisen asennon ylläpitämiseksi.

Vaihtoehtoisia vatsalihasliikkeitä

Lankku on paras vaihtoehto keskivartalon lihasten aktivoimiseksi. Lankut mahdollistavat loitontajalihasten vahvistamisen samalla kun selkäranka pysyy neutraalissa asennossa. Lankkuja on myös useita erilaisia. Pienemmän vaikutuksen aiheuttavat seuraavat liikkeet:

  • Anaerobinen lankku. Tämä tehdään kasvot kohti lattiaa ja paino kohdistuu käsivarsiin sekä jalkateriin, jotta keho pysyy vaaka-asennossa.
  • Sivulankku. Tässä liikkeessä maataan kyljellään jalat yhdessä ja nostetaan kehoa ylöspäin, jotta voit tukea vartaloa suoraan hartioiden alapuolelle asetetuilla kyynärpäillä. Pysy tässä asennossa muutaman sekunnin ajan.
Ole varovainen vatsalihasliikkeitä tehdessä, sillä jotkin liikkeet voivat lisätä alaselkään kohdistuvaa painetta.

3. Välilevypullistumaa pahentavat venytykset, kiertoliikkeet ja yliojennus

Selkärangan venytys, kiertoliikkeet ja ojennukset ovat usein ihanteellisia tapoja aloittaa liikuntaharjoitus. Lanteen välilevypullistumaa hoitaessa on kuitenkin syytä olla varovainen.

Venytykset, joissa ohjeistetaan tuomaan polvet vasten rintaa tai koskettamaan varpaita jalkojen ollessa täysin suorat, voivat pahentaa välilevypullistumaa. Tämä johtuu siitä, että kyseinen asento voi luoda lisää stressiä ja kitkaa levyihin. Ja jos kärsit välilevypullistumasta, ei tämä alue saisi joutua kantamaan ylimääräistä painoa.

Vaihtoehtoiset venytykset

Toinen tapa välttää vaikuttamasta selkärankaan liikaa on tehdä venytyksiä makaamalla maassa, kuten esimerkiksi piriformis-syndrooman kohdalla. Tällä tavoin vahvistat selkärankaa samalla kun työstät selkärangan ympärillä olevia lihaksia ja vähennät alaselkään kohdistuvaa painetta.

Vinorutistus, joka tehdään myös maassa makaamalla, on turvallinen liike jalkojen venytykseen. Samalla kun makaat selälläsi matolla jalat taivutettuina, tuo polvet vasemmalle ja oikealle vuorotellen.

Onko välilevypullistuman aikana hyvä harrastaa liikuntaa?

Välilevypullistuma ei tarkoita sitä, että et voi pysyä aktiivisena. Päinvastoin suosittelemme jatkamaan fyysisten aktiviteettien tekemistä tiettyjen varotoimenpiteiden kanssa. On tärkeää muistaa välttää yllä olevia liikkeitä, mikäli kärsit välilevypullistumasta. Muista myös tehdä liikkeet kevyillä painoilla ja asettamatta painoa selkärangalle.

Tärkein asia välilevypullistumaa hoidettaessa on välttää passiivista elämäntyyliä, sillä se on yleensä haitallista tälle ongelmalle. On tietenkin ihanteellista tehdä liikkeitä ammattilaisohjaajan tai fysioterapeutin kanssa vääränlaisen asennon ja lisävammojen riskin ehkäisemiseksi. Voit myös tehdä vähäistä vaikutusta aiheuttavia aktiviteetteja, kuten jooga, uinti tai pilates.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amin RM, Andrade NS, Neuman BJ. Lumbar Disc Herniation. Curr Rev Musculoskelet Med. 2017;10(4):507-516. doi:10.1007/s12178-017-9441-4
  • Blasimann A, Eberle S, Scuderi MM. Effekt eines Rumpfkräftigungsprogramms (inklusive Unterarm- und seitlichem Unterarmstütz) auf die Verletzungsrate von erwachsenen Fußballspielern: eine systematische Literaturübersicht [Effect of Core Muscle Strengthening Exercises (Including Plank and Side Plank) on Injury Rate in Male Adult Soccer Players: A Systematic Review]. Sportverletz Sportschaden. 2018 Mar;32(1):35-46. German. doi: 10.1055/a-0575-2324. Epub 2018 Mar 20. PMID: 29558776.
  • Duffoo Olvera N,  Dufoo Villegas M, Preciado Salgado M. Criterios de tratamiento de la hernia discal aislada y de hernias discales múltiples. Ortho-tips 2005;  1(2): 77-93.
  • Gálvez M, Cordovez J, Okuma C, Montoya C, Asahi T. Diagnóstico diferencial de hernia discal. Revista Chilena de Radiología, 2017; 23(2): 66-76.
  • Krivoy, A., Krivoy, J., & Krivoy, M. (2005). El fumar y la columna vertebral quirúrgica. Gac. méd. Caracas, 193-198.
  • Mera, L. R. L., Moreira, M. T. S., & Almea, M. D. V. (2016). Consideraciones generales acerca de las hernias discales lumbares: Terapia ocupacional. Dominio de las Ciencias, 2(3), 175-186. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5856496
  • Moley J. Hernia del núcleo pulposo (Hernia, rotura o prolapso del disco intervertebral). MSD Manuals [En línea]. 2019 [Fecha de acceso: 04 de octubre de 2020]; disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/professional/trastornos-de-los-tejidos-musculoesquel%C3%A9tico-y-conectivo/dolor-de-cuello-y-espalda/hernia-del-n%C3%BAcleo-pulposo
  • Sánchez-Pinilla, R. O. (2020). ¿ Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal?. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(1), 34-46. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207219302142
  • Silberman F, Varaona O. Ortopedia y Traumatología, 3era ed. Buenos Aires: Editorial Médica Panamericana, 2010.
  • Vásquez-Ríos J, Nava-Bringas T. Ejercicios de estabilización lumbar. Cirugía y Cirujanos, 2014.  82(3): 352-359.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.