Kasautuneilla tunteilla voi olla fyysisiä seurauksia

Mikäli koet tuskaa tietyssä kohtaa kehoasi, varmista että käyt läpi tunteitasi ja käsittelet niitä lievittääksesi fyysistä epämukavuuttasi. Psykologiset ongelmat voivat todellakin aiheuttaa fyysisiä oireita kehossasi. 
Kasautuneilla tunteilla voi olla fyysisiä seurauksia

Viimeisin päivitys: 17 maaliskuuta, 2019

Tukahdutetut tunteet kerääntyvät ja kalvavat kehossamme, ja tämä voi aiheuttaa fyysisiä sairauksia. Kyllä, luit oikein. “Mitä emme voi sanoin ilmaista, ilmenee fyysisenä kipuna.” Muista tämä lause, sillä se auttaa sinua kun sinun täytyy puhua tunteistasi ja ajatuksistasi.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi tukahdutetut tunteet voivat tehdä meidät sairaiksi, ja tietenkin kuinka tämän voi välttää.

Keho voi lähettää meille monia signaaleja, vaikka joskus emme kiinnitä niihin huomiota. Kun tunteet kasaantuvat pitkän aikaa, ne kerääntyvät toistensa päälle, ja tämä voi aiheuttaa fyysistä pahaa oloa ja jopa sairauksia.

Pelko, kateus, kritisointi… Jotkut ihmiset säilyttävät näitä kaikkia tunteita tietynlaisessa tunteiden kirstussa, mikä ainoastaan auttaa meitä tuntemaan olomme henkisesti ja fyysisesti huonoksi.

Sairaus on kehomme lähettämä viesti, jonka saamme jotta ymmärtäisimme että olemme käymässä läpi henkistä “blokkia”, tai että meidän täytyy muuttaa tai päästä eroon jostakin elämämme aspektista.

Kun otamme väärän polun elämässä, mikä tarkoittaa ettemme pidä puoliamme koska emme halua aiheuttaa riitaa tai puhua jostakin mikä voisi rikkoa välit jonkun kanssa, oireet ja kipu alkavat putkahtaa. Monet sairaudet johtuvat tunteiden sisällä pitämisestä. Yksi jos toinen elin, tai yksi tai toinen kehonosa tulee vaivaiseksi, riippuen vaikuttavasta tai epätasapainoisesta tunteesta.

Kipu on varoitusmerkki ja me emme voi kääntää selkäämme sille.

Kun tällaisia oireita ilmaantuu, meidän tulisi pitää taukoa aktiviteeteista ja määrittää mitkä negatiiviset tunteet tai uskomukset ovat niin sisäänkaiverrettuja elämässämme, että ne satuttavat meitä.

Tukahdutetut tunteet ja sairaudet

On olemassa eräänlainen psykosomaattinen yhteys, joka yhdistää ajatukset oireeseen.

Ehkä sinun ei tulisi mennä lääkäriin tutkittavaksi ja saadaksesi tiettyä hoitoa. Sen sijaan, ehkä on parempi harjoittaa itsetutkiskelua parantaaksesi ajatuksiasi, ja sen myötä kuinka tunnet. 

Esimerkiksi stressi voi aiheuttaa vatsahaavan tai sydänkohtauksen. Masennus voi olla energianpuutteen ja kasvaneen ruokahalun lähde. Somaattisin termein puhuminen on helppoa. Kaikista yleisin kipu ja ongelmat juurtavat tunteistamme:

Pää

Tämä on luultavasti kehon keskusta. Voit kokea päänsärkyjä verenkierron nopeutumisen takia, tai koska valtimot supistuvat. Tämä viimeinen aiheuttaja viittaa kyvyttömyyteen kommunikoida tai ilmaista perustunteita, kuten rakkautta. 

Pää hajoaa

Niska

Tämä kehonosa yhdistää mielen kehoon. Kun sinun on vaikea liikuttaa kaulaasi, se saattaa johtua muustakin kuin vain huonoista yöunista. Itse asiassa, se voi olla merkki rajoittuneesta ja jäykästä elämänkatsomuksesta.

Jääräpäisyys ja kapeakatseisuus voi aiheuttaa niskakipua. Liika stressi aiheuttaa tätä kipua myös.

Selkä

Kun ratkaiset jonkun tietyn ongelman, tuntuu kuin taakka olisi nostettu selästäsi. Tämä taakka jota kannat liittyy tunteisiin ja kokemuksiin joita sinulla on ollut menneisyydessä, joita et ole vielä antanut anteeksi tai unohtanut.

Selkäranka tukee selkää ja mahdollistaa kaikkien aktiviteettien tekemisen. Kipu tällä alueella on varoitus siitä että jokin on pielessä, ja ehkä sinun tulisi vapauttaa joitakin kasautuneita tunteita.

Sydän

Sydän ja aivot vaa'alla

Tämä elin on liitetty rakkauteen, mutta myös muihin tunteisiin kuten vihaan. Se on tunteidemme keskus. Tämän takia sydänviat voivat ilmaantua monimutkaisissa tai toivottomissa tilanteissa. 

Ehkä olet mennyt liian pitkälle ihmissuhteessa tai olet keskittynyt liikaa asioihin jotka eivät tuo mitään hyvää elämääsi.

Jalat

Jalkamme mahdollistavat eteenpäin liikkumisen, mutta ne antavat meille myös tasapainoa. Sen lisäksi ne tarjoavat meille turvaa. Täten jalkojen ongelmat merkitsevät, ettet ehkä tunne oloasi turvalliseksi, ettet tiedä minkä tien valitset tai kuinka ajatella tulevaisuudesta ja projekteistasi.

Tiesitkö, että allergiat ovat merkki suuresta pelosta, ja että korkea verenpaine johtuu liian pitkästä valppaana olosta? Tiesitkö, että virtsatietulehdukset johtuvat negatiivisista tunteista henkilökohtaisia suhteitamme kohtaan?

Vinkit kuinka kanavoida tunteita ja olla tulematta sairaaksi

Ehkä ajattelit, että vain negatiiviset tunteet voivat tehdä meidät sairaaksi, mutta tämä ei ole koko totuus. Esimerkiksi liian paljon iloakin voi johtaa hyperinnostukseen, mikä voi vahingoittaa sydäntä.

Jotkut suositukset, jotka auttavat kanavoimaan tunteita ja tällä tavoin välttävät sairauksia, ovat:

Vapauta itsesi suhteettomista tunteista

Hyvä tapa aloittaa on tunnistaa yleisimmät ja ylettömimmät tunteet. Ovatpa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kerääntyneillä tunteilla voi olla haitallisia seurauksia.

Esimerkiksi katkeruus ja närkästys ovat epäterveellisiä tunteita. Kuinka pääsemme niistä eroon? Anteeksiannon kautta.

Tämä on hyvin rohkea tekniikka, sillä se antaa sinun päästä eroon siitä, mikä kalvaa sinua. Se myös auttaa sinua jättämään taaksesi kaikki raskaat taakat joita olet kantanut.

Etäännytä itsesi laukaisevista tilanteista

tukahdutetut tunteet aiheuttavat surua

Kun saat selville mitkä tunteet satuttavat sinua ja työskentelet kovasti eliminoidaksesi ne elämästäsi, seuraava askel on välttää retkahtamista.

Jos vaikkapa tunnistat, että suvaitsevuuden puute on suuri ongelma sinulle, koita olla hakeutumatta tilanteisiin, jotka ovat vaikeita tässä suhteessa. Sitten kun olet varma että olet eliminoinut kyseessä olevan tunteen juuret, voit alkaa varovasti kommunikoimaan siihen liittyvissä tilanteissa. 

Tapaa perheenjäseniä ja ystäviä

Rakkaiden ihmisten kanssa ajan viettäminen on mahtava keino parantaa sielun surua. Ehkä tämä on se hetki kertoa heille kaikki siitä mitä tunnet, ja mitä olet pitänyt itselläsi kaikki nämä vuodet.

Jos uskot, että on paras olla koskematta vanhoja muistoja, muista että anteeksianto ja parantuminen on hyväksi sinulle ja muille ympärilläsi.

Ole yhteydessä luontoon

Käy kävelyllä puistossa, lomalla vuoristossa, harjoita joogaa tai meditaatiota rannalla, ui joessa ja liiku ulkona, sillä ne ovat loistavia aktiviteetteja jotka antavat sinun vapauttaa negatiivisia ja epäterveellisiä kerääntyneitä tunteita. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
    https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
    https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

  • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

  • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

  • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
    https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

  • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

  • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
    https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

  • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
  • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.