Logo image
Logo image

Kämmenhermot, jotka on hyvä tuntea

2 minuuttia
Sormenpäät ovat yksi niistä kehon alueista, joissa kulkee eniten hermoja. Tässä artikkelissa esittelemme viisi kämmenhermoa, jotka on hyvä tuntea.
Kämmenhermot, jotka on hyvä tuntea
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kämmenhermot ovat todellinen ihme! Sormenpäät ovat yksi hermotetuimmista kehon alueista, minkä vuoksi ne ovat pääasiallinen tuntoaistin kautta saatavan tiedon lähde.

Tärkeimmät kämmenhermot

Opetuksellisista syistä kämmenhermot jaetaan tavallisesti kahteen ryhmään: niihin, jotka hallitsevat kämmenselässä, ja niihin, jotka löytyvät kämmenen sisäpuolelta. Ne eivät kuitenkaan ole toisistaan erillisiä, vaan muodostavat kytköksissä olevan hermoverkon.

Kämmenhermot vastaavat aistitiedon välittämisestä aivoille ja osallistuvat kämmenien, sormien ja käsivarsien liikuttamiseen. Alla esittelemme kaikkein tärkeimmät kämmenhermot, joita on viisi.

1. Keskihermo

Some figure
Yksi tärkeimpiä kämmenhermoja on keskihermo, joka välittää sensorista ja motorista tietoa.

Keskihermo on sensomotorinen hermo. Se hermottaa kyynärvarren ja kämmenen sisäpuolen lihaksia. Se koostuu kahdesta osasta: sisäisestä ja ulkoisesta. Hermon ulkoinen osa johtaa ensimmäisen sormen kämmenpuoleisiin hermoihin ja myös toisen sormen hermoon kämmenen ulkoisessa osassa.

Sisäinen osa taas johtaa toisen sormen hermoon kämmenpuolen sisemmässä osassa, kolmannen sormen ulko- ja sisäpuolen hermoihin kämmenpuolella ja neljännen sormen ulkoiseen kämmenenpuoleiseen hermoon. Se vastaa tuntoaistista kämmenen ulommassa osassa.

Keskihermo hermottaa ranteen kyynärluun puoleista koukistajalihasta, pitkää kämmenlihasta ja sormien pinnallista koukistajalihasta. Sijainnistaan johtuen se saattaa joutua puristuksiin joistakin kohdista.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Vagushermon stimulointi korvan kautta

2. Kyynärhermo

Kyynärhermo määritellään sekahermoksi. Toisin sanoen se yhdistää motoriset ja sensoriset hermosäikeet. Sillä on pinnallinen haara, jota tukee hakaluun haka ranteessa.

Se hermottaa muun muassa kämmenien pieniä lihaksia, neljännen ja viidennen sormen syviä koukistajalihaksia ja peukalon lihaksia.

Se on vastuussa ihon tuntoaistista kyynärluun puoleisessa kämmenessä ja kämmenselässä sekä neljännessä ja viidennessä sormessa.

3. Värttinähermo

Some figure

Yksi tärkeimmistä kämmenhermoista on värttinähermo. Se sijaitsee kämmenessä ja hermottaa peukalon, etusormen ja keskisormen selkäpuolta sekä nimettömän ulkosyrjää kynttä lukuun ottamatta.

Tämä hermo on sensorimotorinen hermo. Se osallistuu pääosin kyynärpään, ranteen ja sormien ojennusliikkeisiin sekä kyynärvarren uloskiertoon.

Se hermottaa useita lihaksia, muun muassa ojentajalihaksia, käsivarsien dorsaalisia lihaksia (kolmipäinen olkalihas ja kolmikulmainen lihas) sekä kyynärvarren puoleisia ranteiden ja kämmenien ojentajalihaksia. Se hermottaa lisäksi kolmipäisten olkalihasten pitkää päätä, mediaalista päätä ja lateraalista päätä.

Tämäkin saattaa kiinnostaa sinua: Nukahtamisvaikeudet ja hermostuneisuus

4. Ihon värttinähermo

Tämä hermo sijaitsee kämmenselässä. Se lävistää aponeuroosin eli kyynärvarren kalvojänteen. Se kulkee olkavärttinälihaksen jänteen alta ja liittyy motoriseen jänteeseen kyynärpäässä.

Ihon värttinähermo hermottaa peukalon sormiluita, etusormen ensimmäistä sormiluuta, kolmannen sormen ensimmäisen sormiluun ulkopuolta ja kämmenselkää.

5. Ihon kyynärhermo

Some figure
Ihon kyynärhermo hermottaa käden kolmatta, neljättä ja viidettä sormea.

Tämä vastaa kyynärhermon dorsaalista haaraa. Se hermottaa periaatteessa kolmannen sormen sisempää osaa, neljännen sormen kynnenreunaa sisemmässä osassa ja viidennen sormen sisä- ja ulkoreunaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Netter, F. H., & Brass, A. (1994). Sistema Nervioso, Tomo I: Parte 1. Anatomía y Fisiología (Vol. 1). Elsevier España.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.