Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää peräaukon kutinasta
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Et ole luultavasti kuullut kenenkään puhuvan peräaukon kutinasta – eihän se olekaan paras mahdollinen keskustelunaihe ruokapöytään. Mutta mielenkiintoista on se, miten monet ihmiset ovat kärsineet siitä.
Itse asiassa se on yleisempää kuin ehkä kuvittelet.
Peräaukon kutina
Lääketieteen termein sitä kutsutaan nimellä pruritus ani. Suurin osa meistä tuntee tämän ärsyttävän vaivan kuitenkin vain nimellä peräaukon kutina. Mutta mitä se on?
Peräaukon kutina on kutinaa, jota ilmenee peräaukossa ja sen lähettyvillä. Se aiheuttaa tavallisesti punoitusta, turvotusta ja tietysti runsasta kutinaa.
Vaivaa voi esiintyä sekä naisilla että miehillä. Se on kuitenkin yleisempää miehillä.
Peräaukon kutina, mikä sen aiheuttaa?
Ensinnäkin, peräaukon kutina ei liity sairauksiin tai vikoihin peräaukossa. Kutina on yksinkertaisesti vain aluetta ympäröivässä ihokudoksessa.
Yleisesti ottaen sitä voi ilmetä monien eri syiden seurauksena. Tässä artikkelissa kerromme joitakin yleisimmistä syistä.
Ärsytys tai kemikaaliallergia
Useat kemikaalit pääsevät kosketuksiin peräaukon seudun kanssa. Moni ei kuitenkaan edes välttämättä tiedä, mitkä ne ovat.
Monet hygieniatuotteet sisältävät yleensä paljon näitä yhdisteitä. Ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita iholla.
Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat:
- vessapaperi
- lääkepulverit
- saippuat (intiimialueille tarkoitetut ja normaalit)
- hajusteet
- voiteet
Liian kova pyyhkiminen
Hygienia on oleellinen asia ihmisillä. Tämä koskee erityisesti peräaukon seutua, sillä alue on usein hyvin likainen ulostamisen jälkeen.
Siksi se kannattaa puhdistaa huolellisesti. Ongelma on kuitenkin siinä, että joskus myös liian kova puhdistaminen on haitallista iholle.
Käsiä ja vessapaperia hyödyntäessä saatat käyttää liikaa voimaa. Tämä voi saada ihon rikkoutumaan ja aiheuttaa ärsytystä hankauksesta johtuen, mikä sitten lopulta aiheuttaa peräaukon kutinaa.
Jos mahdollista, pese peräaukko vedellä ulostamisen jälkeen. Lisäksi muista aina ostaa pehmeää vessapaperia.
Huono hygienia
Tämä on liiallisen puhdistuksen vastakohta. Peräaukon alueen huono hygienia voi aiheuttaa useita eri ongelmia.
Ulostamisen jäljet tulisi aina poistaa peräaukosta. Sinun tulisi kuitenkin olla varovainen ja olla käyttämättä liikaa voimaa. Jos uloste ei poistu kokonaan, se jää peräaukon suulle ja aiheuttaa kutinaa lähes välittömästi.
Ongelma on tavallisesti pahempi ripulin aikana.
Ärsytystä aiheuttava ruokavalio
Jotkut ruoat eivät ole hyväksi elimistölle. Ne kuitenkin vaihtelevat henkilöstä toiseen: kaikki ruoat eivät vaikuta kaikkiin ihmisiin samalla tavalla.
Peräaukko voi ärtyä monista ruoka-aineista. Ainesosia, joita on viisainta välttää, ovat:
- Mausteiset tai happamat ruoat (cayennepippuri, chilipippurit, sitrus tai tomaatit)
- Kofeiinipitoiset juomat (limut, kahvi tai tee)
- Suklaa
- Mausteet
Kuinka peräaukon kutinaa hoidetaan
Onneksi on olemassa erilaisia luonnollisia tapoja ehkäistä peräaukon kutinaa.
Valkosipuli
Valkosipulissa olevat antiseptiset ja antibakteeriset ominaisuudet sopivat täydellisesti hoitamaan peräaukon seudun kutinaa. Voit syödä sitä sellaisenaan tai lisätä sitä eri resepteihin mausteeksi.
Aloe vera
Aloe verassa on rauhoittavia ja kosteuttavia ominaisuuksia, jotka lievittävät kipua, tulehdusta ja peräaukon kutinaa. Samalla geeli auttaa hoitamaan peräpukamia.
Jogurtti
Kaikki jogurtit eivät ole hyviä peräaukon kutinan hoidossa. Tähän tarkoitukseen suosittelemme luonnonjogurttia, jossa on paljon probiootteja (hyviä bakteereja elimistölle).
Nämä organismit edistävät peräaukon alueen terveyttä ja taistelevat kutinaan liittyviä ongelmia vastaan.
Hyödyntääksesi jogurtin hyvät ominaisuudet voit levittää sitä suoraan alueelle tai syödä sitä (puolisen litraa päivässä).
Kuitu
Kuidun määrän lisääminen vaikuttaa osaltaan ruoansulatusprosesseihin. Kuitua syömällä varmistat, ettei uloste ole liian nestemäistä muttei myöskään liian kovaa. Ajan myötä tämä voi auttaa peräaukon kutinan hoidossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ansari, P. (2016). Pruritus Ani. Clinics in Colon and Rectal Surgery. https://doi.org/10.13031/aea.32.11514
- Sahnan, K., Lever, L., & Philips, R. K. S. (2016). Anal itching. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.i4931
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.