Logo image
Logo image

Juustotee: alkuperä ja valmistus

2 minuuttia
Oletko kuullut juustoteestä? Opetamme valmistamaan tämän helpon taiwanilaisen juoman, jotta pääset nauttimaan siitä kotona!
Juustotee: alkuperä ja valmistus
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Juustotee on eksoottinen juoma, jolla on lukuisia terveyshyötyjä. Juoma on lähtöisin Taiwanista, jossa sitä myydään lähes joka kaupassa. Länsimaissa se on kuitenkin harvinaisempi tuote. Tästä syystä kerrommekin nyt, miten juustoteetä valmistetaan, jotta sinäkin pääset nauttimaan siitä!

Ihan ensiksi on hyvä muistuttaa, että haudukkeet sopivat loistavasti osaksi terveellistä ruokavaliota. Yleensä ne sisältävät antioksidoivia fytoravinteita, jotka pystyvät neutralisoimaan vapaita radikaaleja, mikä auttaa estämään niiden kertymistä kehon kudoksiin.

Mitä on juustotee?

Juustotee on juoma, jota voi valmistaa mustasta, vihreästä tai matcha-teestä, ja sen pääainesosa on vatkattu juustokerma. Se erottuu koostumuksellaan ja maullaan, ja siinä on myös korkea ravintotiheys.

Koska juomassa on juustoa, siitä saa korkean biologisen arvon omaavia proteiineja. Nämä ravintoaineet ovat tutkitusti välttämättömiä lihasten asianmukaiselle toiminnalle. Ne auttavat rakentamaan kudosta, mikä auttaa palautumaan raskaan työ- tai liikuntarupeaman jälkeen.

Juustoteestä voidaan nostaa esiin myös sen sisältämät antioksidoivat yhdisteet. Teen säännöllinen juonti voikin auttaa ehkäisemään kroonisten ja monitekijäisten sairauksien riskiä, kuten kerrotaan Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Teen katekiinit puolestaan stimuloivat rasvojen hapettumista ja käyttöä, mistä on hyötyä painonpudotukselle. Sen voi ottaa osaksi terveellistä ruokavaliota parantaakseen kehon koostumusta, kuten ehdottaa Molecules -lehden tutkimus.

Some figure

Lue lisää: Kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt

Tarvittavat ainekset

Juustoteen valmistamiseen tarvitaan seuraavat ainekset:

  • Suolaa, sokeria ja jäätä
  • 100 ml kermaa
  • Mustaa, vihreää tai matcha-teetä
  • 20 g tuorejuustoa
  • 50 ml täysmaitoa

Juustoteen valmistusohje

Aloita keittämällä valitsemasi tee. Selvitä ensin kyseisen teen optimaalinen lämpötila ja lämmitä vesi siihen pisteeseen. Laita veteen sitten teepussi ja peitä kuppi muutaman minuutin hautumisen ajaksi. Tämän jälkeen makeuta tee haluamallasi tavalla ja anna jäähtyä.

Laita toiseen kuppiin tuorejuusto ja vatkattu kerma, maito ja hieman suolaa. Vispaa koostumukseltaan tasaiseksi mutta paksuksi. Seoksen tulee olla mahdollisimman kermaista, minkä vuoksi kermavaahdon optimaalinen koostumus on ratkaisevaa.

Laita kupin pohjalle jäätä, kaada päälle tee ja lisää 2–3 reilua ruokalusikallista juustokermaa. Juustotee tarjoillaan kylmänä.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Kolme tapaa nauttia vihreää teetä painonpudotuksen edistämiseksi

Minkä kanssa juustoteetä voi nauttia?

Juustoteen oheen kannattaa valita hyvää purtavaa. Yksi vaihtoehto ovat ravintotiheät pähkinät, jotka tunnetaan terveysruokana. Pähkinöiden tulisi olla raakoja tai paahdettuja. Muunlaiset pähkinät eivät ole niin terveellisiä.

Toiset tykkäävät syödä juustoteen kanssa leivoksia tai voileipiä. Näitä ei kuitenkaan kannata syödä päivittäin, sillä niissä on runsaasti transrasvaa ja lisättyä sokeria.

Jos haluat jotain terveellisempää, voit aina valmistaa guacamolea tai hummusta ja syödä ne pilkottujen vihannestikkujen tai itse tehtyjen nachojen kanssa. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja juustoteen oheen.

Some figure

Valmista juustoteetä ja nautiskele sen mausta

Juustotee on nyt erittäin suosittua. Moni on hullaantunut sen fantastiseen makuun.

Tästä syystä se on saavuttanut nopeaa suosiota länsimaissakin. Lisäksi sen etuna on valmistuksen helppous, jolloin sitä voi nauttia kotonakin.

On kuitenkin syytä muistaa, että juustoteen energiapitoisuus on korkea. Syynä on sen sisältämä kerma ja tuorejuusto. Tästä syystä sitä tulisi juoda kohtuudella.

Muista, että terveellisiin elämäntapoihin ei kuulu vain ruokavalion parantaminen, vaan myös liikuntaa tarvitaan. Näin saavutat paremman yleisterveyden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Prasanth MI, Sivamaruthi BS, Chaiyasut C, Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019 Feb 23;11(2):474. doi: 10.3390/nu11020474. PMID: 30813433; PMCID: PMC6412948.
  • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.