Mitä on matcha-tee ja mitkä sen hyödyt ovat?

Matcha-tee, aivan kuten vihreä tee, tulee Camellia sinensis -kasvista. Sen ravintosisältö on kuitenkin erilainen kuin tavallisen vihreän teen, sillä sitä kasvatetaan eri tavalla. Haluatko tietää tästä teestä ja sen hyödyistä sekä käyttötavoista enemmän? Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tarvitsee siitä tietää!
Mitä on matcha-tee ja mitkä sen hyödyt ovat?

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Matcha-teestä on tullut suosittu sen epätavallisten ominaisuuksien vuoksi. Matcha-tee on peräisin samasta kasvista kuin perinteinen vihreä tee, mutta sitä myydään jauheen muodossa ja sillä on erilainen ravintoprofiili kuin vihreällä teellä, koska sitä kasvatetaan eri tavalla.

Macha-teetä kasvattaessaan viljelijät peittävät kasvit 20 tai 30 päivää ennen sadonkorjuuta suoran auringonvalon välttämiseksi. Tämä kikka aiheuttaa sen, että kasvit tuottavat enemmän klorofylliä eli lehtivihreää ja aminohappoja kuin normaalisti. Kasvit saavat jopa tummemman vihreän sävyn.

Kun kasvit on aika kerätä, parhaat lehdet poimitaan käsin ja kasvin varret ja suonet poistetaan. Sitten lehdet jauhetaan, ja tuloksena on kirkkaan vihreän jauhe, jota myydään nimellä matcha-tee. Seuraavaksi kerromme tämän teen ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista.

Matcha-teen ravinto-ominaisuudet

Kuten jo mainitsimme, tällä teellä on ainutlaatuinen ravintoprofiili. Vaikka sillä onkin joitakin samoja ominaisuuksia kuin perinteisellä vihreällä teellä, sillä on suurempi ravinteiden pitoisuus. SELF-ravintotietokannan mukaan 1 annos matcha-teetä (1 gramma) sisältää:

  • Proteiinia (250-300 mg)
  • Aminohappoja (noin 272 mg)
  • Lipidejä (noin 50 mg)
  • Mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä, fosforia ja rautaa
  • Vitamiineja: A, B1, B2, B6, C, E ja K

Toisaalta Journal of Chromatography A -lehdessä julkaistu arvio viittaa siihen, että katekiinien määrä matcha-teessä on jopa 137 kertaa suurempi kuin tavanomaisessa vihreässä teessä. Tästä johtuen se on terveydellisesti yksi suositelluimmista vaihtoehdoista.

Matcha-tee on vihreää, jauheen muodossa olevaa teetä, jonka valmistamiseen myydään erityisiä välineitä.
Vaikka matcha-tee tuleekin samasta kasvista kuin tavallinen vihreä tee, se kasvatetaan eri tavalla ja näin ollen sen ravintoprofiili on ainutlaatuinen.

Matcha-teen pääasialliset käyttötarkoitukset

Viime vuosina matchaa on alettu käyttämään ravintolisänä hyvinvoinnin edistämiseksi. Sen käyttö on yksinkertaista: jauhe vain sekoitetaan kuumaan veteen ja juoma on valmis. Se täydentää ruokavaliota erinomaisella tavalla. Matchan erikoisen rakenteen, värin ja maun vuoksi jotkut käyttävät sitä jälkiruokien, cocktailien ja muiden ruokien sekä juomien valmistamisessa.

Useimmat ihmiset käyttävät sitä kuitenkin terveydellisistä syistä ikään kuin lisäravinteena. Viime aikoina on jopa julkaistu tutkimuksia, joissa osoitetaan että matcha-teen komponentit voivat auttaa joidenkin sairauksien ehkäisemisessä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin: Näin hyödynnät maca-juurta menopaussin hallintaan

Matcha- tee ja aivojen terveys

Matcha-jauheesta valmistettua juomaa suositellaan usein aivojen terveyden parantamiseksi. Se sisältää stimuloivia aineita, kuten kofeiinia ja L-teaniinia, jotka voivat auttaa meitä tuntemaan olomme valppaammaksi ja lisäämään energiatasojamme.

Food Research International -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että matcha-tee voi lisätä tarkkaavaisuuskykyä, reaktioaikaa ja muistia, kun sitä verrattiin lumelääkkeeseen. Vaikka tämä aihealue vaatiikin lisää tutkimuksia, nämä havainnot viittaavat siihen, että se voi olla hyvä lisä aivojen suorituskyvyn parantamiseen.

Sydämen terveys

Katekiinipitoisuutensa vuoksi tällä teellä on hyödyllisiä vaikutuksia myös sydämen terveyden kannalta. Lääketieteellisten tutkimusten katsauksessa Current Medical Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan katekiinit ovat ominaisuuksiltaan antioksidantteja, anti-inflammatorisia, verihyytymiä ehkäiseviä sekä antiproliferatiivisia.

Tästä johtuen sekä matcha-tee että muut vihreät teet voivat auttaa korkean kolesterolin, verenpaineongelmien ja muiden kroonisten sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäävien tekijöiden minimoimisessa.

Matcha-teen arvioidaan olevan erinomainen lisä sydämen terveyden ylläpitämiseksi.
Matcha-tee ei korvaa lääkehoitoa sydän- ja verisuonitaudeissa. Katekiinipitoisuutensa vuoksi se voi kuitenkin olla loistava apu terveen aikuisen sydämen terveyden ylläpidossa ja hoidossa.

Matcha-tee ja kehonpaino

Yksi matcha-teen hyödyistä ja käyttötavoista liittyy kehonpainoon. Haluamme painottaa, että tämä tee ei ole yksi sellaisista “ihmetuotteista”, joiden luvataan auttavan meitä pudottamaan niin-ja-niin monta kiloa niin-ja-niin lyhyessä ajassa. Mutta jos se otetaan osaksi terveellistä, monipuolista ja vähäkalorista ruokavaliota, se voi edistää laihtumista.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että vihreästä teestä valmistetun uutteen kulutus auttoi lisäämään rasvanpolttoa jopa 17 % kohtuullisen intensiivisen liikunnan aikana. Tämän havainnon lisäksi muissa tutkimuksissa sen kulutus on yhdistetty suurempaan energiankulutukseen.

Joka tapauksessa tätä aihetta tutkitaan edelleen, eikä todisteita ole vielä riittävästi lopullisten lausuntojen antamiseen. Niinpä, jos yrität pudottaa painoa, on tärkeää priorisoida lääkärisi ja ravitsemusterapeuttisi antamat suositukset.

Matcha-teen sivuvaikutukset ja vasta-aiheet

Macha-teetä pidetään turvallisena useimmille terveille aikuisille, kunhan kulutus pidetään maltillisena. Kaksi tai kolme kupillista päivässä on sopiva määrä, kun jokainen kupillinen on valmistettu käyttäen 1 g matchaa. Kofeiinipitoisuutensa vuoksi se voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia, ainakin jos suositeltu annosmäärä ylitetään tai jos henkilö on yliherkkä kofeiinille.

Näitä sivuvaikutuksia voivat olla:

  • Ärtyisyys
  • Unettomuus
  • Päänsärky
  • Sydämentykytykset
  • Huimaus
  • Pahoinvointi ja oksentelu

Lisäksi, kuten Chinese Medical Journal -lehdessä julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa todetaan, tämän teen sisältämät katekiinit voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen, mikä taas voi vaikuttaa esimerkiksi raudanpuuteanemiasta kärsiviin potilaisiin. Se voi myös vaikuttaa sinkin imeytymiseen.

Potilaiden, joilla on sydänsairaus, munuaissairaus tai mahahaava, tulisi välttää tämän teen juomista kysymättä ensin lääkärin mielipidettä. Matcha-teen komponentit voivat häiritä joidenkin näiden sairauksien hoitoon käytettävien lääkkeiden toimintaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bhandari, M., Sharma, S., Mishra, R., Nogai, L., Bajaj, M., Pathak, R. (2022). Geography And The Therapeutic Effect Of Matcha Tea In Drinks. Journal of Pharmaceutical Negative Results, 13(8), 5094–5099. https://www.pnrjournal.com/index.php/home/article/view/9474
  • Dietz, C., Dekker, M., Piqueras-Fiszman, B. (2017). An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research International, 99(1), 72-83. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/
  • Fujiki, H., Watanabe, T., Sueoka, E., Rawangkan, A., Suganuma, M. (2018). Cancer Prevention with Green Tea and Its Principal Constituent, EGCG: from Early Investigations to Current Focus on Human Cancer Stem Cells. Molecules and cells, 41(2), 73–82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5824026/
  • Janssens, P. L., Hursel, R., Westerterp-Plantenga, M. S. (2016). Nutraceuticals for body-weight management: The role of green tea catechins. Physiology & Behavior, 162, 83-7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938416300397
  • Kochman, J., Jakubczyk, K., Antoniewicz, J., Mruk, H., Janda, K. (2021). Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules, 26(1), 85. https://www.mdpi.com/1420-3049/26/1/85
  • Ohgitani, E., Shin-Ya, M., Ichitani, M., Kobayashi, M., Takihara, T., Kawamoto, M., Kinugasa, H., Mazda, O. (2021). Significant Inactivation of SARS-CoV-2 In Vitro by a Green Tea Catechin, a Catechin-Derivative, and Black Tea Galloylated Theaflavins. Molecules, 26(12), 3572. https://www.mdpi.com/1420-3049/26/12/3572
  • Mangels, D. R., Mohlerlll, E. R. (2017). Catechins as Potential Mediators of Cardiovascular Health. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 37(5), 757-763. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.117.309048
  • Takegami, M., Hamaguchi, M., Miyoshi, T., Munekawa, C., Yoshimura, T., Nakajima, H., Kimura, T., Okamura, T., Hashimoto, Y., Nakanishi, N., Kitao, Y., Kinoshita, K., Fukui, M. (2022). Effect of matcha consumption on gut microbiota in healthy Japanese individuals: study protocol for a double-blind crossover interventional study. Journal of Clinical Biochemestry Nutrition, 70(3), 262-265. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9130063/
  • Unno, K., Furushima, D., Tanaka, Y., Tominaga, T., Nakamura, H., Yamada, H., Taguchi, K., Goda, T., Nakamura, Y. (2022). Improvement of Depressed Mood with Green Tea Intake. Nutrients, 14(14), 2949. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2949
  • Xu, J., Xu, Z., Zheng, W. (2017). A Review of the Antiviral Role of Green Tea Catechins. Molecules, 22(8), 1337. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/8/1337
  • Xu, P., Ying, L., Hong, G., Wang, Y. (2016). The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet. Food & Function, 7(1), 294-300. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2016/fo/c5fo00828j

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.