Logo image
Logo image

Ihon hiivatulehdus: viisi hoitokeinoa

3 minuuttia
Ihon hiivatulehdus on infektio, joka voi aiheuttaa rumia muutoksia ihon eri alueilla. Selvitetään sen aiheuttajat ja hoitokeinot.
Ihon hiivatulehdus: viisi hoitokeinoa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihon hiivatulehdus on infektiotyyppi, joka syntyy, kun Candida albicans -sieni kotiutuu ihoon. Näitä mikrobeja esiintyy yleensä iholla ilman, että ne aiheuttavat mitään suurempia ongelmia. Tietynlainen epätasapaino voi kuitenkin saada ne moninkertaistumaan laukaisten epämukavia oireita.

Epämukavuus on yleensä ensin sietämätöntä, eikä se yleensä aiheuta suuria ongelmia. Tästä huolimatta on välttämätöntä hoitaa se, koska infektio voi levitä ja tulee leviämään muihin kehonosiin muuttuen monimutkaisemmaksi ongelmaksi.

Mitä sinun siis pitäisi tehdä sen ehkäisemiseksi?

Lisätietoja Candida-sienestä

Candida-sukuinen sieni, monien hiivalajien “äiti”, voi olla haitallinen keholle. Vaikka sitä onkin tavallisesti kehossa, voivat jotkut osat moninkertaistua suuresti ja johtaa infektioihin. Kun se kotiutuu ihoon, johtaa se usein hiivatulehdukseen.

Tätä sairautta voi esiintyä monella tapaa riippuen sen kehityksestä ja henkilökohtaisen immuunijärjestelmän reagointitavasta. Yleisellä tasolla se voi kuitenkin ilmetä seuraavissa muodoissa:

 • Purkaukset tai rakkulat
 • Punaiset tai liilat läikät
 • Valkoiset tai hilseilevät läikät vahingoittuneella alueella
 • Kuivan, hilseilevän ihon irtoaminen
 • Ihorepeämät ja verenvuoto
 • Poltteleva tai kivulias tunne
 • Punaisuus
 • Finnien kaltaiset märkärakkulat

Lue myös: Emättimen kutinan 5 mahdollista syytä

Ihon hiivatulehdus: viisi hoitokeinoa

Tämän sairauden useimmat hoitokeinot koostuvat pääosin ulkoisesti käytettävistä sienten vastaisista hoidoista. Niitä on saatavilla talkkijauheen tai voiteiden muodossa. Toisinaan määrätään kuitenkin myös suun kautta otettavia lääkkeitä.

Tämän hoidon täydentämiseksi on välttämätöntä pitää mielessä muutama asia.

1. Vaihda märät vaatteet niin pian kuin mahdollista, jos sinulla on ihon hiivatulehdus

Some figure

Ilmankosteus yhdessä kehon lämpimän ympäristön kanssa luovat täydelliset puitteet sienille, jotta ne voivat kotiutua ja moninkertaistua.

Uimapuvut ja hikiset treenivaatteet ovat erityisen epäsuotuisia hiivatulehduksesta kärsiville ihmisille. Välttele siis niiden päällä pitämistä liian pitkään fyysisen aktiviteetin jälkeen, sillä ne luovat ympäristön, joka on äärimmäisen suotuisa sienen kasvulle.

Oireet voivat pahentua, mikäli pidät märkiä vaatteita päälläsi liian pitkään.

2. Käytä väljiä puuvillavaatteita

Käyttämäsi vaatetyyppi voi vaikuttaa suuresti oireiden lieventämiseen, kun on kyse tästä ihoinfektiosta.

Vaikka se saattaakin vaikuttaa merkityksettömältä, voi väljien puuvillavaatteiden pitäminen minimoida hien kerääntymisen ja siten torjua Candida-sienen kasvun.

3. Vältä hajustettuja saippuoita

Saippuoiden ja muiden hajustettujen tuotteiden käyttäminen voi muuttaa ihon luonnollista pH-arvoa. Ne siis pahentavat hiivatulehduksen oireita.

Välttyäksesi siis tämän infektion uudelta puhkeamiselta, käytä neutraaleja orgaanisia saippuoita.

4. Vähennä sokerin kulutusta

Some figure

Verensokeri ruokkii sieniä ja edistää niiden kehitystä.

Mitä tekemistä sokerin kulutuksella on hiivatulehduksen kanssa?

Paljon. Vaikka useimmat ihmiset eivät tiedäkään sitä, voi korkea verensokeritaso lisätä Candida-sienen vastustuskykyä sienten vastaisia lääkkeitä vastaan.

Sokerisia tuotteita käytettäessä glukoositaso nousee huippuunsa ja infektiolle altistumisen riski kasvaa. Rajoita siis sokerin kulutusta niin paljon kuin vain voit ja omaksu tapoja, jotka vakauttavat glukoositason.

Sitä on mahdollista vähentää säännöllisellä fyysisellä liikunnalla sekä terveellisellä ruokavaliolla, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Lue myös: Pinnallisten sieni-infektioiden hoito luonnollisesti

5. Lisää probiootteja ruokavalioon

Probioottien käyttäminen on yksi parhaista tavoista hyökätä Candida-sientä ja muita mikrobeja vastaan. Näillä elävillä organismeilla on kyky lisätä vastustuskykyä estämällä tautia aiheuttavia organismeja leviämästä.

On myös tehty tutkimus, jonka mukaan probiootit ja muut fermentoidut tuotteet voivat olla yhtä tehokkaita tai jopa tehokkaampia kuin perinteiset sienten vastaiset hoidot. Vielä parempaa on se, että suurinta osaa tällaisia tuotteita, kuten jogurttia (luonnollista jogurttia ilman lisättyä sokeria) on turvallista käyttää, eikä niillä ole sivuvaikutuksia.

Ihon hiivatulehdus ja lääkinnällinen apu

Some figure

Varhainen diagnoosi on avaintekijä tehokkaan ja nopean hoidon saamiseksi.

Jos kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihon hiivatulehdus kehittyy, on paras käydä lääkärissä vahvistamassa diagnoosi. Toisinaan oireet ovat samankaltaisia muiden sairauksien kanssa, jotka vaativat enemmän huomiota. Tästä syystä voi olla välttämätöntä tehdä joitakin lisätestejä.

Useimmat Candida-sienen aiheuttamat tapaukset ovat lieviä ja helposti parannettavissa lyhyessä ajassa. On kuitenkin aina suositeltavaa hoitaa ne nopeamman lievityksen saamiseksi. Lääkäri saattaa määrätä joitakin sienten vastaisia lääkkeitä tai muita lääkkeitä oireiden ehkäisemiseksi.

Voit hakea lääkinnällistä apua, mikäli oireet eivät näytä parantuvan 6-14 päivän jälkeen tai mikäli ne pahentuvat hoidosta huolimatta. Ajoissa tehty diagnoosi on avaintekijä vakavampien ongelmien kehittymisen välttämiseksi.

Älä epäröi kokeilla kaikkia yllä olevia suosituksia. Jos sinulla on myös heikentynyt immuunijärjestelmä, käy lääkärissä niin nopeasti kuin mahdollista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mandal, S. M., Mahata, D., Migliolo, L., Parekh, A., Addy, P. S., Mandal, M., & Basak, A. (2014). Glucose directly promotes antifungal resistance in the fungal pathogen, Candida spp. Journal of Biological Chemistry. https://doi.org/10.1074/jbc.C114.571778
 • Rodaki, A., Bohovych, I. M., Enjalbert, B., Young, T., Odds, F. C., Gow, N. A. R., & Brown, A. J. P. (2009). Glucose Promotes Stress Resistance in the Fungal Pathogen Candida albicans. Molecular Biology of the Cell. https://doi.org/10.1091/mbc.E09-01-0002
 • Hatakka, K., Ahola, A. J., Yli-Knuuttila, H., Richardson, M., Poussa, T., Meurman, J. H., & Korpela, R. (2007). Probiotics reduce the prevalence of oral Candida in the elderly a randomized controlled trial. Journal of Dental Research. https://doi.org/10.1177/154405910708600204
 • Mendonça, F. H. B. P., dos Santos, S. S. F., de Faria, I. da S., Gonçalves e Silva, C. R., Jorge, A. O. C., & Leão, M. V. P. (2012). Effects of probiotic bacteria on Candida presence and IgA anti-Candida in the oral cavity of elderly. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402012000500011
 • Kashem, S. W., & Kaplan, D. H. (2016). Skin Immunity to Candida albicans. Trends in Immunology. https://doi.org/10.1016/j.it.2016.04.007

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.