Hoida yliaktiivista rakkoa näillä viidellä vinkillä

Tasapainoinen ja runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio, jossa rasvan ja kalorien määrää rajoitetaan, voi auttaa poistamaan tulehdusongelmia, joilla on vaikutusta yliaktiiviseen rakkoon. Lue lisää tästä artikkelista!
Hoida yliaktiivista rakkoa näillä viidellä vinkillä

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Yliaktiivinen rakko on ongelma, joka aiheuttaa tahdosta riippumattomia supistuksia kyseisessä elimessä. Se on melko nolostuttava vaiva – ei vain siksi, että sen saa sinut käymään pissalla jatkuvasti, vaan myös siksi, että se voi aiheuttaa virtsankarkailua ja pidätyskyvyttömyyttä.

Sen suurimmat syyt ovat liiallinen nesteiden nauttiminen ja stressi. Se voi kuitenkin johtua myös hermoston epätasapainosta, neurologisista ongelmista ja lantionpohjan heikentymisestä.

Yliaktiivinen rakko voi esiintyä erilaisena eri ihmisillä, joten kaikkien on tärkeää kiinnittää siihen huomiota, jotta se ei muutu kroonisemmaksi vaivaksi. Jos sitä ei nimittäin hoideta välittömästi, voit menettää rakkosi hallinnan ja myöhemmin sinulle saattaa kehittyä vaikea pidätyskyvyttömyys.

Onneksi on olemassa lukuisia tapoja ja hoitoja, jotka voivat auttaa hillitsemään tätä ongelmaa luonnollisesti, ennen kuin sen hoidossa on turvauduttava äärimmäisempiin keinoihin.

Alla jaamme 5 loistavaa vinkkiä, joita sinun kannattaa kokeilla tästä vaivasta kärsiessäsi.

Katso, mitkä ne ovat!

1. Vahvista lantionpohjan lihaksia

yliaktiivinen rakko hellittää kegel-harjoituksilla

Säännöllinen lantion aluetta vahvistava liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista lievittää yliaktiivista rakkoa.

Nämä harjoitukset vahvistavat rakon ympärillä olevia lihaksia ja vähentävät näin lantionpohjan heikentymistä, joka tekee rakosta ylivilkkaan.

Itse asiassa jotkut liikkeet ovat loistava keino ehkäistä virtsankarkailua ja ajan myötä myös parantaa seksuaalista suorituskykyä.

Suositukset

 • Omista 10-15 minuuttia päivästä suosituille Kegel-harjoituksille.
 • Ota nämä liikkeet sekä silta-asennot ja lankut osaksi rutiiniasi.
 • Yritä supistaa ja rentouttaa virtsarakon lihaksia harjoittelun aikana.

2. Paranna ruokavaliotasi

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, ettei ruokavalio liity asiaan mitenkään, se on itse asiassa yksi tärkeimmistä tukipilareista ongelman hallitsemisessa.

Ruokavalio, jossa on hillitysti rasvaa ja kaloreita, auttaa poistamaan tulehdusepätasapainoa, joka saattaa pahentaa ongelmaa ilman selkeää syytä.

On myös välttämätöntä rajoittaa sellaisten ruokien syömistä, jotka lisäävät rakon heikentymistä.

Suositukset

 • Syö enemmän antioksidanttipitoisia hedelmiä ja kasviksia.
 • Vähennä sitrusmehujen juomista.
 • Vähennä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista.
 • Vältä prosessoituja ruokia ja makeisia.
 • Vältä alkoholia ja hiilihappojuomia.
 • Rajoita maitotuotteiden syömistä.

3. Vahdi nauttimiesi nesteiden määrää

juo vettä

Meitä on aina kehotettu juomaan 6-8 lasillista vettä päivässä, jotta elimistö pysyisi nesteytettynä ja terveenä. Tästä vaivasta kärsivät ovat kuitenkin poikkeus: liiallinen nestemäärä elimistössä voi nimittäin vaikeuttaa ongelman hallintaa.

Emme tietenkään tarkoita, että veden juominen tulisi lopettaa kokonaan. Sinun tulisi kuitenkin vähentää juomasi veden määrää ja samalla vahvistaa virtsarakkoa palauttaaksesi sen toimintakyvyn.

Suositukset

 • Vältä liiallista veden ja luonnollisten juomien nauttimista.
 • Pyri nesteyttämään elimistöäsi ollessasi kotona tai jossakin muussa sellaisessa paikassa, jossa pääset helposti vessaan tarvittaessa.

4. Aikatauluta vessakäynnit

Virtsan pidätteleminen on epämukavaa. Lisäksi se voi olla haitallista niille, joilla on täysin normaali rakon toiminta.

Yliaktiivisesta rakosta kärsivillä se voi kuitenkin olla eräänlainen harjoitus, jonka avulla he voivat hallita jatkuvaa virtsaamistarvettaan.

Ajoittamalla vessakäynnit kärsit pienestä epämukavuudesta, jotta virtsarakko tottuu aikatauluun. Näin hallitset rakkoasi paremmin. Samalla tämä poistaa tyhjään rakkoon liittyvät supistusongelmat.

Suositukset

 • Kun tunnet tarvetta virtsata, yritä odottaa 3-5 minuuttia ennen vessaan menemistä.
 • Odotettuasi muutaman kerran tämän verran, pyri lisäämään aikaa vähitellen, kunnes kykenet vähentämään vessakäyntejä.

5. Lopeta tupakointi

lopeta tupakointi

Niiden, jotka kärsivät yliaktiivisesta rakosta ja lisäksi polttavat, tulisi tietää, että tupakasta luopuminen on välttämätöntä ongelman lievittämiseksi. Tupakan myrkyt heikentävät lihaksia ja ovat vastuussa tulehduksesta ja toistuvista supistuksista.

Ne vaikuttavat elimistön jokaiseen järjestelmään, ja näin ollen myös virtsarakon terveyteen.

Suositukset

 • Päätä lopettaa tupakanpoltto mahdollisimman pian.
 • Vähennä tupakkaa vähitellen, kunnes pystyt hillitsemään tarvetta polttaa.
 • Juo teetä ja syö terveellisiä ruokia vähentääksesi vieroitusoireita.

Onko sinulla yliaktiivinen rakko? Jos sinulla on jo diagnosoitu tai epäilet kärsiväsi tästä vaivasta, pane nämä vinkit käytäntöön ja ala hallita ongelmaa itse. Sinun tulisi käydä myös säännöllisesti lääkärintarkastuksissa tarkistuttamassa virtsarakkosi terveys.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 asiaa, jotka tulee tietää inkontinenssista
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 asiaa, jotka tulee tietää inkontinenssista

Kun puhutaan inkontinenssista, sillä tarkoitetaan tahdosta riippumatonta virtsankarkailua, jolloin rakko vapauttaa virtsaa tahattomasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Castro, David, et al. “Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: estudio poblacional.” Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa) 58.2 (2005): 131-138.
 • Martínez Agulló, Eduardo, et al. “Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: resultados del estudio EPICC.” Actas urológicas españolas 33.2 (2009): 159-166.
 • Montero, A. Alcántara. “Novedades en el tratamiento médico de la vejiga hiperactiva.” SEMERGEN-Medicina de Familia 42.8 (2016): 557-565.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.