Hoida virtsatietulehdus kotikonstein

Virtsatietulehduksen oireet ovat kirvely ja polttelu virtsattaessa, jatkuva vessassa ravaaminen ja virtsaamistiheyden kasvu, sekä virtsan samea väri.
Hoida virtsatietulehdus kotikonstein

Viimeisin päivitys: 27 syyskuuta, 2018

Virtsatietulehdus on yleinen vaiva etenkin naisten kohdalla, sillä naisten virtsaputki on huomattavasti lyhyempi kuin miesten, mikä tekee tulehdusta aiheuttavien bakteerien tunkeutumisen virtsaputkeen helpommaksi.

Monet naiset kärsivät virtsatietulehduksesta kerran tai kaksi elämänsä aikana, mutta joidenkin epäonnekkaiden kohdalla tulehdukset uusiutuvat jatkuvasti. Jatka artikkelin lukemista, ja kerromme sinulle niistä luonnollisista keinoista, jolla virtsatietulehduksia voi hoitaa.

Virtsatietulehduksen syyt ja oireet

Virtsatietulehdukset jaetaan kahteen eri luokkaan: virtsaputken ylemmissä osissa oleva tulehdus (joka vaikuttaa munuaisissa ja virtsaputkessa) ja virtsaputken alemmissa osissa oleva tulehdus (joka vaikuttaa virtsaputkeen ja rakkoon). Kummankin tulehduksen aiheuttaa samat olosuhteet ja seikat, ja ero löytyykin siitä, kauanko tulehdus on hoitamatta. Tulehdus alkaa aina virtsaputken alaosissa, josta se voi hoitamattomana levitä ylemmäs kehoon ja vakavaksi se äityy ehtiessään munuaisiin saakka.

Joitakin virtsatietulehdusta aiheuttavia seikkoja ovat esimerkiksi: huono hygienia, hormonaaliset muutokset, ummetus, raskaus, diabetes, eturauhasen tulehdus miehillä, virtsan pidättäminen liian pitkään, pitkällinen ja yhtäjaksoinen paikoillaan istuminen, bakteerit kuten kolibakteeri, sienitulehdukset, virukset ja parasiitit.

virtsan pidätys

Virtsatietulehduksesta kielivät seuraavat oireet:

  • Kova kipu, kirvely ja polttelu virtsatessa
  • Vilunväreet
  • Alaselän kipuilu
  • Kuume
  • Virtsan muuttunut väri, samentuminen tai vaahtomainen koostumus, sekä vahva haju
  • Yhtäkkinen tarve ravata vessassa jatkuvasti
  • Täysi tunne rakossa
  • Vain pieni määrä virtsaa pissattaessa

Virtsatietulehduksen hoito: suositut kotikonstit

  • Ruokasooda. Valmista juoma sekoittamalla 1,25 dl vettä ja 1 teelusikallinen ruokasoodaa. Nauti ensin kaksi lasillista pelkkää vettä, ja juo vasta sitten ruokasoodavesi.
  • Karpalo. Karpalo on yksi tunnetuimmista ja myös lääkäreiden suosittelemista kotihoitokeinoista virtsateiden tulehduksiin. Karpalo estää bakteerien tarttumista virtsaputken seinämiin ja juomalla paljon nestettä huuhdot bakteerit mennessään. Muista valita sokeroimaton mehu, sillä bakteerit saavat ravintonsa sokerista.

 

virtsatietulehduksen hoito mustikoilla
  • Kookosöljy. Nauti kaksi ruokalusikallista kylmäpuristettua kookosöljyä, jota ei ole käsitelty mitenkään. Voit myös nauttia ennen nukkumaanmenoa lasillisen vettä ja heti perään kookosmaitoa. Kookos tappaa kolibakteerin, johon antibiootit eivät tehoa.
  • Parsa. Parsa sopii virtsateiden hoitoon, sillä sen ravintoaineet ja ominaisuudet puhdistavat virtsateitä ja auttavat karkottamaan inhottavan tulehduksen. Älä huolestu, jos virtsasi muuttaa väriä tai tuoksuu kummalta parsan nauttimisen jälkeen, se on täysin normaalia.
  • Valkosipuli. Kuori ja murskaa kaksi valkosipulinkynttä. Laita murskatut kynnet pieneen kulhoon ja lisää joukkoon kupillinen lämmintä vettä, anna uuttua viitisen minuuttia ja nauti. Toista valkosipulihoito kolme kertaa päivässä niin kauan, että oireet helpottuvat ja häviävät. Valkosipuli tappaa tulehdusta aiheuttavia bakteereja.

 

virtsatietulehduksen hoito valkosipulilla
  • Omenaviinietikka. Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa litraan vettä ja nauti juomaa päivän mittaan. Voit säilyttää juoman isossa kannussa tai pullossa jääkaapissa. Tämä konsti sopii hyvin etenkin rakkotulehduksesta kärsiville.
  • Sipuli. Kuori ja leikkaa yksi sipuli neljään osaan. Kaada kattilaan puoli litraa vettä ja lisää sipulilohkot. Anna kiehua 20 minuuttia, poista lämmöltä ja anna seistä rauhassa 8 tuntia yön yli. Siivilöi juoma ja nauti. Sipuli toimii sekä aineenvaihduntaa kiihdyttävänä aineena että auttaa tappamaan bakteereja.
  • Vesimeloni. Syö pari lohkoa vesimelonia päivittäin, sillä se auttaa puhdistamaan ja uudistamaan munuaisia. Vesimeloni sisältää sananmukaisesti paljon vettä, joten se kiihdyttää virtsaamistarvetta ja auttaa poistamaan bakteereja nopeammin virtsaputkesta. Jos kärsit jatkuvista tulehduksista, lisää vesimeloni päivittäiseen ruokavalioosi.
  • Selleri. Huuhtele ja pilko kaksi selleritankoa lehtineen kaikkineen ja laita tehosekoittimeen. Kaada sekaan tilkka vettä ja soseuta. Kaada seos suureen kulhoon ja lisää litra vettä, pari tuoretta ananasrinkulaa ja kupillinen kamomillateetä. Sekoita hyvin ja nauti päivän mittaan tyhjään mahaan.

 

virtsatietulehduksen hoito basilikalla

Lisää kotikonsteja virtsatietulehduksen hoitoon…

  • Basilika. Tee uute basilikasta lisäämällä pari ruokalusikallista tuoretta basilikaa kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna uuttua kymmenen minuuttia ja juo kahdesti päivässä korkeintaan kahden päivän ajan.
  • Karpalo ja kirsikat. Tee herkullinen juoma karpalosta, kirsikasta ja vesimelonista. Pese kaikki ainekset hyvin ja pilko ne. Tarvitset pari desilitraa puolukoita, desilitran kirsikoita (kivet poistettu) ja viipaleen vesimelonia. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen, lisää maun mukaan vettä ja sekoita hyvin. Nauti heti, mieluiten tyhjään mahaan ja toista joka päivä, kunnes tulehdus hälvenee.
  • Valmista helppo juoma tehosekoittimessa banaanista ja omenasta, nauti kahdesti päivässä viikon ajan.
  • Aseta kuumavesipullo alavatsalle tai ota kuuma kylpy. Tämä kiihdyttää verenkiertoa tulehtuneella alueella ja lievittää kipuja. Jos olet raskaana, jätä tämä hoito väliin, sillä se voi käynnistää synnytyksen.

 

virtsatietulehdus aiheuttaa kipua vatsan alueella
  • Juo lasillinen kookosvettä puhdistaaksesi virtsatiet tulehduksesta. Nauti sitten silputtu valkosipulinkynsi ja puolikas sipuli raakana tehostaaksesi hoidon vaikutusta. Tämä yhdistelmä toimii tulehdukseen nopeasti ja helpottaa oloa muutamassa päivässä.
  • Keitä muutama desi vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen sellerin siemeniä. Peitä kannella, poista liedeltä ja anna uuttua 10 minuuttia. Nauti viilentynyt juoma kolme kertaa päivässä.
  • Laita litra vettä kiehumaan liedelle ja sekoita joukkoon timjamia, kortetta, kehäkukkaa ja pellavansiementä: neljä ruokalusikallista kutakin. Kun vesi kiehuu, poista lämmöltä, peitä kannella ja anna uuttua 15 minuuttia. Siivilöi ja käytä vettä intiimialueen pesuun kahdesti päivässä. Tällä rohdolla on desinfioiva ja rauhoittava vaikutus.
  • Kiehauta 20 grammaa ohraa litrassa vettä ja kaada sekaan 20 grammaa katajanmarjoja, kun vesi poreilee. Anna katajan kiehahtaa hetkisen ajan, poista sitten kattila liedeltä, peitä kannella ja anna uuttua 15 minuuttia. Siivilöi ja nauti kolme kupillista päivässä.

Muista myös seuraavat asiat, jos kärsit uusiutuvista tulehduksista

  • Älä pidättele pissaa muuten kuin pakon edessä. Jos venytät vessassa käyntiä, virtsaa kertyy rakkoon paljon ja se saattaa ärsyyntyä, rakko laajenee ja bakteereilla on enemmän tilaa levitä ja kasvaa.
  • Juo paljon vettä tai muita sokerittomia nesteitä, kun tunnet ensioireiden alkavan. Suuri nestemäärä huuhtoo bakteerit mukanaan ja voit välttää tulehduksen syntymisen. Virtsan tulisi olla väriltään haalean keltaista ja virtsan väriä tarkkailemalla näkeekin nopeasti, onko juonut tarpeeksi nesteitä.
  • Panosta sellaisiin ruokiin, joista saat paljon C-vitamiinia, kuten sitrushedelmiin. Syö paljon appelsiineja ja greippejä, purista sitruunan tai limen mehua juomiin ja ruokiin. C-vitamiini tekee virtsasta hapokasta ja ehkäisee bakteerien kasvamista.
  • Huolehdi hyvästä intiimihygieniasta. Osa naisista altistuu virtsatietulehduksille seksin yhteydessä, joten on suositeltavaa tehdä kunnollinen alapesu ennen ja jälkeen seksin, sekä tyhjentää rakko ennen seksin harrastamista. Tämä pitää bakteerit poissa virtsaputken alueelta. Kuukautisten aikaan kannattaa kokeilla turvautumista pelkästään siteisiin, mikäli mahdollista, sillä tamponit voivat ärsyttää virtsaputken aluetta.
  • Vältä alkoholijuomia, sillä ne ärsyttävät virtsateitä ja voivat pahentaa jo olemassaolevaa tulehdusta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.