Logo image
Logo image

Hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen: miksi sitä tapahtuu?

3 minuuttia
Hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen on yleisempää kuin uskotkaan. Luonnolliset tekijät sekä virheet hiustensiirrossa voivat vaikuttaa säikeiden irtoamiseen.
Hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen: miksi sitä tapahtuu?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2023

Kun potilaalla ilmenee hiustenlähtöä heti hiustensiirron jälkeen, ja se aiheuttaa hänessä varmastikin suurta huolta. Siirrettyjen säikeiden välitön tippuminen on kuitenkin yleistä. Siitä huolimatta se saa potilaan ajattelemaan, että toimenpide ei onnistunut ja että hiukset eivät tule kasvamaan uudelleen tai että jos ne kasvavat, ne ovat liian heikot.

Asiantuntijat huomauttavat, että hiustensiirron tarkoituksena on siirtää hiuksia kaljuille päänahan alueille ja että on normaalia, että hiukset putoavat pari viikkoa myöhemmin. Tämä on yleinen tilanne, jonka syitä tutkimme nyt yksityiskohtaisemmin.

Mikä tällainen hiustenmenetys on?

Hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen on ilmiö, jonka aiheuttavat muutokset hiusten luonnollisessa kasvuvaiheessa. Madridin esteettisen lääketieteen yhdistyksen mukaan vaikutus ilmenee, kun karvatupet siirtyvät kasvuvaiheesta lepovaiheeseen.

Menetys on väliaikainen ja yleinen hiustensiirron jälkeen. Annals of Dermatology -lehdessä julkaistu artikkeli osoittaa, että tämä on tyypillistä arpeuttavan kaljuuntumisen kohdalla ja joskus liittyy myös fysiologisiin stressaaviin tapahtumiin ja akuutteihin tai kroonisiin sairauksiin.

Hiusten irtoamista voi esiintyä sekä hiusten luovutusalueella että vastaanottoalueella, mutta se on yleisempää jälkimmäisellä alueella. Koska se ei ole lopullinen tila, sen ei pitäisi olla syytä huoleen, koska säikeet syntyvät uudelleen ja vahvempina.

Hiustenlähtö alkaa ilmetä 2 viikkoa hiustensiirron jälkeen. Jotkut tapaukset voivat kuitenkin ilmaantua jopa 12 viikon kuluttua toimenpiteestä. Mitä tulee hiusten uusiutumiseen kuluvaan aikaan, sen arvioidaan olevan noin 4 kuukautta irtoamisen jälkeen.

Lue tämäkin artikkeli: Mitä on hiusten biostimulaatio runsasverihiutaleisella plasmalla?

Syyt hiustenlähtöön heti hiustensiirron jälkeen

Hiusten korvaussykli sisältää kasvuvaiheen, lepovaiheen ja viimeisen siirtymävaiheen. Hiukset putoavat pois uusien säikeiden tieltä viimeisessä vaiheessa.

Hiustensiirtopotilailla tapahtuu sama. Siirteet saavat hiussäikeet heti lepojakson aikana, mutta menettävät ne sitten putoamisjakson aikana. Tätä vaihetta seuraa luonnollinen uudistuminen.

Tämän lisäksi on olemassa erillisiä syitä, jotka nopeuttavat hiusten putoamista. Siirron aikana follikkelit voivat kärsiä ja viillot voivat olla liian lähellä toisiaan tai liian suuria. Myös siirteen aiheuttama paine vaikuttaa jo olemassa olevien follikkelien haurauteen.

Satunnaiset mikropunktiot, jotka vahingoittavat terveitä hiuksia, aiheuttavat myös hiustensiirron jälkeistä hiustenlähtöä.

Lue lisää: Oluthiiva nopeuttaa hiustenkasvua

Kuinka palauttaa hiusten kunto irtoamisen jälkeen

Hiusten pitäminen terveenä hiustensiirron jälkeen edellyttää kirurgin antamien hoito-ohjeiden noudattamista. Asiantuntijoiden ehdottamista tavoista nopeuttaa hiusten kasvua erottuvat paikallisesti käytettävät stimulantit, jotka edistävät hiussäikeiden runsautta. Vastaavasti suun kautta otettava lääkitys on merkityksellistä hiusten paksuuttamisessa ja hiusten kasvuun liittyvien hormonien toiminnan säätelyssä.

Jotkut ohjeet sisältävät minoksidiilin ja finasteridin käytön, mutta kaikki lääkkeet implantin kehityksen jatkamiseksi on ehdottomasti oltava lääkärin määräämiä.

A-, B-, C-, D- ja E-vitamiinia sisältävät lisäravinteet sekä B-kompleksin lisäravinteet ovat myös hyödyllisiä hiustenlähtöä vastaan. American Academy of Dermatology neuvoo useita tapoja johtaa terveellisiä elämäntapoja ja auttaa hidastamaan hiustenlähtöä.

 • Hellävarainen muotoilutekniikka
 • Vältä kemikaaleja, mukaan lukien hiusvärit
 • Hyvä päänahan hygienia
 • Korjaavia ominaisuuksia omaavien tuotteiden levittäminen
 • Terveellinen ruokavalio, joka sisältää rautaa, ravintoaineita ja proteiineja
 • Lämpölaitteiden käytön rajoittaminen tai lämpösuojan suihkuttaminen hiuksiin ennen niiden käyttöä
 • Älä tupakoi, koska se aiheuttaa kehossa tulehdusta, mikä pahentaa hiusten tilaa

Voidaanko hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen estää?

Julkaisu Facial Plastic Surgery Clinics of North America korostaa, että monet hiusten kunnostamiseen liittyvät komplikaatiot ovat estettävissä. He väittävät, että lääkäri voi hallita tekniikan suorittamista, mikä vähentää hiustensiirron epäonnistumisen todennäköisyyttä.

Hiustenlähtö heti hiustensiirron jälkeen on kuitenkin lähes väistämätöntä. Vain pieni osa potilaista ei koe sitä. Olennainen osa prosessia on kärsivällisyys ja sen ymmärtäminen, että muutaman kuukauden kuluttua sinulla on vahvat, uudet hiukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Efecto shedding en pacientes con alopecia. Asociación de Medicina Estética de Madrid. España. https://www.asociacionesteticamadrid.org/noticias/efecto-shedding-en-pacientes-con-alopecia/
 • Konior R. Complicaciones en la cirugía de restauración capilar. Clínicas de Cirugía Plástica Facial de América del Norte. Vol. 21. Núm. 3. pp. 505-520. Estados Unidos; 2013. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1064740613000710?via%3Dihub
 • Loh S, Lew B, Sim W. Efluvio telógeno localizado después del trasplante de cabello. Análes de Dermatología. Vol. 30. Núm. 2. pp. 214-217. República de Corea; 2018. https://anndermatol.org/DOIx.php?id=10.5021/ad.2018.30.2.214
 • Pérdida de cabello: consejos para manejar. Academia Americana de Dermatología. Estados Unidos. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/tips
 • Trasplante capilar. Redacción Médica. España. https://www.redaccionmedica.com/recursos-salud/diccionario-enfermedades/transplante-capilar

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.